Tri godine sa vama…

Negdje prije malo više od tri godine, dva – možemo ih nazvati “avgeek-a”, susreli su se u bespućima interneta i uvidjeli da imaju isti afinitet: zrakoplovstvo i vezanu tehnologiju. Jedan na sjeveru a jedan na jugu države.

Početak….

U početku su se malo više bavili samom tehnologijom, ali je slijed okolnosti i događanja u svijetu zrakoplovstva doveo do toga da su počeli sa prenošenjem informacija do kojih bi došli, najprije putem Facebook-a.

01.veljače 2014. godine ta dva avgeek-a ili možemo slobodno reći avfreak-a, registriraju domenu Avioradar.com te početnički i štedljivo u Html-u rade Avioradar stranicu na kojoj je prvotno bila samo mapa sa pozicijama i ads-b podatcima zrakoplova.

Polako i nenametljivo razvijaju stranicu i uvode vijesti, čiji broj se u početcima mogao brojati na prste jedne ruke i to na tjednoj, čak i mjesečnoj razini. Ali ipak je to bilo samo za njihovu “dušu” pa se nisu puno zamarali.

Sramežljivi kakvi po prirodi jesu (skroz), nisu se nametali javnosti, već bi isto tako sramežljivo ispalili nekakvu vijest povremeno.

Frau “H”…

Međutim, dogodilo se to da ih je okom sokolovim ulovila još jedna avgeek-uša koja je prepoznala potencijal te ideje, za razliku od dva gore navedena nesposobnjakovića i kulturno i fino, kakva u biti i jeste, natjerala ih da se sve napravi i odradi kako treba.
Neću vas sad daviti sa objašnjavanjem koje su sve traume proživjeli kad je taj šerif došao “u grad”. Mislim da bi onda trebalo uvesti i PG na ovaj članak. U konačnici je uspjela od dva metuzalema koja samo bleje u radarsku mapu iskamčiti Portal, u pravom smislu riječi, na navedenoj domeni.
Logika je nalagala da joj se prepusti i vođenje istog što je neumorno radila do početka ove godine kada je, nakon što je posložila sve stvari kako joj njen OCD nalaže, prepustila vodstvo nekome mlađem ali ne nužno i ljepšem. Upoznati ćete ga kasnije.

Odlučeno je da putem tog portala pokušamo objasniti ljudima da je “Drama u zraku” o kojoj čitaju po medijima samo nesavjesni i pomalo zlokoban clickbait, odnosno navode vas da im klikate, pa po bilo koju cijenu. Njih ne zanima što tim naslovom stvaraju nelagodu kod ljudi koji se koriste tim prijevoznim sredstvima, što ljudima koji imaju strah od letenja taj isti strah podubljuju. Nije to bitno, bitan je klik na članak, iako znaju da LAŽU. Toliko o novinarstvu kao časnoj profesiji. Naravno, ne generaliziram, nisu svi isti, ali je ta praksa toliko uzela maha u jednom trenutku da to graniči sa ludilom. I još toga ima, a mi ćemo učiniti sve da vi dobijete točne informacije o nekom događaju, pa ako je stvarno drama onda nek bude drama.

Uz to, odlučeno je i da putem portala pokušamo educirati ljude o zrakoplovstvu, odnosno ono što mi naučimo, podjelimo sa drugima koje zanima.

Sve je to u početku išlo skromno, pa i sada je,  dosta puta smo htjeli odustati od svega, ali nam na neki način vi niste dozvolili. Uvijek bi u tom nekom trenutku dobili pohvalu sa vaše strane – i nastavili bi dalje.

Legalizacija… (ne narkotika i prostitucije)

U jednom trenutku smo morali nešto napraviti da taj naš, ajmo ga nazvati projekt, bude malo više od pukog hobija. Pošto ekipu koja stoji iza svega ovog ne zanima profit odlučeno je da se osnuje Udruga u kojoj mogu sudjelovati svi zainteresirani, što smo krajem 2015. i uradili. Osnovana je istoimena udruga i portal je prebačen u njeno vlasništvo.

Iako udruga djeluje na području cijele RH, morala je negdje biti registrirana a kako je tada izabrani i još aktualni preCjednik iz Dubrovnika tu je i registrirana. O udruzi drugom prigodom.

Prelazak na Avioradar.hr

I baš se poklopilo da je sjedište tamo gdje su najveći poremećaji u zračnom prometu zbog bure, te su naši izvještaji o tim poremećajima izazvali zanimanje lokalnih medija, kako za poremećaje tako i za tim: Tko stoji iza toga? Naravno i raspitali su se i predstavili nas dubrovačkoj javnosti.

Tako planetarno popularni i lagano umišljeni trudili smo se u skladu sa našim mogućnostima (slobodnim vremenom a naravno i €€) pružiti što više informacija vama, našim čitateljima. Naravno zrakoplovstvo nema Sevku, Rozgu i onog malog što se preziva nešto kao Papar, pa su i dostupne informacije oskudne.

Registrira se domena Avioradar.hr jer smo, je li…..hr i Avioradar pristupa Agenciji za elektroničke medije. 

Janko dođi kući…

I tada (prije jedno cca,otprilike,odoka,pola godine) nakon iznimno dugog, petominutnog razgovora sa autorom bloga Aerocroatia dolazi se do zaključka da je bolje da vi sve informacije imate na jednom mjestu nego da smo rasuti k’o riža. Implementirasmo njegovu ideju u našu i vi dobiste jedan novi i bolji Avioradar. Tu već nastaje problem jer on svojim radom nama lagano nabija komplekse tipa njegov je veći, pa dolazi do većeg angažmana i nas samih. Prepoznavši ga kao kvalitetnog goniča robova dodijeljeno mu je upravljanje portalom koje mu je na svečanoj primopredaji na fb chatu uručila ona gore navedena avgeek-uša. Sad znate tko je mlađi ali ne nužno i ljepši.

I eto nas tu gdje jesmo a nadam se da ćemo dogodine biti još dalje.

Mir u svijetu…

Ja ću se osobno, a i u ime podpreCjednika i suosnivača Avioradara (Vjekoslav Kolarec) zahvaliti:

– svim našim čitateljima, pratiteljima i prijateljima, što ste tu ove tri godine, što nas čitate, podržavate, dojavljujete nam informacije.  Bez vas ne bi bilo ni nas.

– svim ljudima i subjektima u zrakoplovstvu od kojih dobijamo pohvale , koji nas podržavaju i koji nas educiraju.

– našim bližnjima što nas neumorno trpe sve ove godine i što su prestali pitati: Čemu sve to?

– i šećer za kraj, neprocjenjivoj ekipi: švrljalima, informatorima i slikavačima …Marina, Jan, Ivo, Maja, Hrvoje, Marko, još jedan Marko, Antun, Igor, Darjan i onima što se neće naljutiti što sam ih zaboravio. Čestitam vam T(L)EĆI rođendan.

Readme.txt…

Tu smo zbog vas ali i vi možete biti dio nas. Priključite nam se, besplatno je a takav je i vaš, a i naš doprinos Avioradaru. Navedeni je neprofitna organizacija i vrata su otvorena svima koji žele doprinijeti. Javite nam se! Neznanje nije problem. Ne možete vi ne znati koliko zajednički možemo naučiti.

Za kraj, kad nas krenete pljuvati, olajavati, tražiti nam dlaku u jajetu….imajte na umu da nismo pro novinari i da ovo radimo iz ljubavi a ne za $$. Plaća nije problem, plaće nema.

Al’ udavih,

Nenad

P.S. Može aplauz sad.

Foto: Marina Hinić – Princeza / Avioradar – a ‘ko drugi

Odgovori