Akcijske cijene kod niskotarifnih prijevoznika

 

Svako malo niskotarifne aviokompanije izbacuju akcijske cijene karata. Kreću sa cijenama već i od 9,99 EUR.

Moguće je pronaći karte i sa još nižim iznosom. Potencijalnom putniku u prvi mah se to čine nevjerojatne cijene, povoljnije i od cijene primjerice autobusne karte od Zagreba do Splita. Čim takva akcija krene, odmah se krenu kovati planovi za posjet neke države ili grada, gdje se nije bilo ili gdje se želi već duže vrijeme otići. Ekipa za putovanje se okupila, dogovorili su se datumi i kreće se u kupnju karata.

Akcijske cijene aviokarata kod niskotarifnih prijevoznika su dobar marketinški trik, te treba voditi računa o nekoliko stvari ukoliko se želi putovati po niskim cijenama.

Datumi putovanja

Datumi su određeni, posjete se stranice niskotarifne aviokompanije ili neke druge tražilice i krene potraga za kartama po niskoj cijeni. Iduće, što se najčešće dogodi je šok. Za vaše preferencijalne datume, cijene više nisu 9,99 EUR, već osjetno više. Pretražuje se gotovo u panici kada ima karata po toj cijeni i eto, naiđe se na datum, gdje cijena izgleda vrlo povoljno. Sada primjećujete da dani kada bi htjeli putovati nisu oni dani koje ste željeli, već neatraktivni datumi u tjednu, primjerice, utorak ili srijeda. Vi ste željeli baš petak ili povratak u nedjelju, ali nažalost, ti dani su u većini slučajeva dosta skuplji nego ostali dani u tjednu.

Kod niskotarifnih prijevoznika, u velikoj većini slučajeva potrebno je imati na umu da se niske cijene neće pronaći u periodima kada su neki blagdani, primjerice Božić ili Nova godina, glavna turistička sezona, održavanje neke velike manifestacije. To su periodi kada je najveća potražnja za kartama i aviokompanije su svjesne činjenice da u tim periodima ne trebaju nuditi najniže cijene, jer će putnika biti u svakom slučaju. Naprotiv, nude nešto više cijene karata nego što bi ih nudile u vremena kada potražnja nije velika, jer naravno njihov cilj je zaraditi na putnicima.
To znači da se karte po niskim cijenama mogu naći izvan tih termina. Ukoliko prodaja karata za neke datume ide dosta loše, tada će pokušati privući potencijalne putnike snižavanjem cijena. Dakle, potrebno je biti izrazito fleskibilan sa datumima polaska. Ukoliko imate fiksno određene datume polaska, pripremite se platiti višu cijenu za karte.
Potrebno je još napomenuti ukoliko postoji nekoliko letova istog prijevoznika na istoj ruti, jeftiniji će biti oni polasci koji idu u nepovoljnije vrijeme, gdje je polazak rano ujutro ili dolazak na destinaciju kasno navečer.
Uvijek se pitate kada vidite odličnu cijenu karte, da li će ta cijena karti padati ili će samo rasti. Odgovor na to pitanje nije moguće odgovoriti, pošto je to nazovimo velika lutrija. Cijene karata mijenjaju se ponekad i više puta dnevno. Na vama je da odvagnete da li je pravi trenutak za kupnju ili ne. Jedino imajte na umu, ako su cijene izrazito niske, ne odugovačite sa kupnjom, jer najvjerojatnije će se karte po toj cijeni prodati jako brzo. 

Dodatni troškovi

Kupnja karata je obavljena, dobivena je izrazito niska cijena karte, no treba imati na umu da ta cijena uključuje samo prijevoz osobe avionom od točke A do točke B, te prijevoz male količine prtljage. Ostale usluge se dodatno naplaćuju. Potrebno je dobro proučiti što se mora napraviti, kako bi se izbjegli dodatni troškovi. Najčešće niskotarifne kompanije zahtjevaju da putnici naprave prijavu za let (check in) online, te da ispišu svoju ukrcajnu propusnicu ili da preuzmu istu na mobilnom telefonu. Ukoliko to zaboravite napraviti, aviokompanija će vam prijavu za let dodatno naplatiti. Volite li sjediti uz prozor i promatrati kuda letite, odnosno želite sjediti uz prolaz, na mjestima gdje ima više mjesta za noge ili na početku aviona, odabir sjedala također morate dodatno platiti.Ako ste putovali sa nekog aerodroma i znadete da je često velika gužva na sigurnosnim pregledima, aviokompanije će vam ponuditi uz određeni iznos mogućnost da koristite brze prolaze, kako bi si smanjili vrijeme čekanja. Ukoliko želite biti među prvim putnicima koji će se ukrcati u avion, te time lakše pronaći mjesto za svoju ručnu prtljagu, naravno i to trebate dodatno platiti. Hrana i piće u avionu se također naplaćuju, te je i najobičniju čašu vode potrebno platiti.
U idućoj tablici su prikazani neki primjeri dodatnih troškova.

 

 

 

 

 

 

 

Prtljaga

Prtljaga bi također spadala pod naslov dodatni troškovi, ali ovo je za sve putnike dosta stresno pitanje, pa ga je potrebno dodatno obraditi. Niskotarifne aviokompanije imaju striktna pravila po pitanju prtljage i potrebno ih je dobro proučiti. Često se putnici pitaju, što ako mi ručna prtljaga prelazi 2 kilograma više nego što je dopušteno ili mi je torba par centimetara veća od dopuštenog. Najvjerojatnije vam se neće dogiti ništa zbog toga, ali tu postoji jedan ali. Ukoliko baš na vašem letu djelatnici aviokompanije idu striktno provjeravati prtljagu, tada ćete najvjerojatnije morati platiti naknadu, jer nosite prtljagu veću od dopuštene. To znači da ćete se morati vratiti na šalter za prijavu, ostaviti svoju prtljagu, platiti dodatnih nekoliko desetaka EUR. Ako par dana prije putovanja shvatite da vam ipak neće sve stvari stati u onaj mali kofer za ručnu prtljagu i odlučujete se na plaćanje naknade za predanu prtljagu, platite potrebnu naknadu i dolazite na aerodrom. Stavljate kofer na vagu i primjećujete da je kofer teži kilogram do dva od propisane težine. U ovom slučaju, naplatiti će vam perkomjernu težinu prtljage. Iznosi variraju od aviokompanije do aviokompanije, ali cijene se kreću i po desetak EUR za prekoračeni kilogram.
Preporuka je da se držite pravila oko količine, težine i broja prtljage, kako ne bi morali plaćati dodatne naknade aviokompaniji.

Prijevoz do aerodroma

Našli ste fantastičnu cijenu za svoje putovanje, kupili ste kartu i sada se spremate na put. No polazni aerodrom nije u vašem gradu, već se nalazi u gradu koji je nekoliko stotina kilometara daleko od vašeg mjesta boravka. Sad kreće istraživanje kako doći do tog aerodroma. Često što se dogodi da je let rano ujutro, a vi ili netko iz vaše ekipe nema automobil i ostajete ovisni o javnom prijevozu. Da bi došli do tog aerodroma, gledate autobusne prijevoznike, vlak ili neke druge specijalizirane prijevoze do aerodroma. Shvatite da ukoliko želite doći na vrijeme na taj aerodrom, morate krenuti dan prije. Vozite se nekoliko sati u autobusu, presjedate na javni prijevoz do aerodroma i dolazite na aerodrom oko ponoći. Što sad? Let je tek za nekoliko sati. Ne preostaje vam ništa drugo nego naći neki mirni kutak, te probati malo zadrijemati. Tu noć spavate gotovo ništa, a idući dan ujutro ste na vašoj destinaciji i krećete u istraživanje. Umor će vas pratiti taj cijeli dan. Stoga, prilikom kupnje avio karata informirajte se kako ćete doći do polaznog aerodroma, kakve su vam opcije, te da li to možda uključuje i boravak na aerodromu tokom noći..
Niskotarifne aviokompanije dosta često koriste aerodrome koje nazivaju prema gradu u okolici, iako je taj grad ponekad udaljen i stotinjak kilometara. Jedan od primjera je grad Bruxelles. Taj grad ima dva aerodroma, jedan areodrom je u gradu, a drugi 50 kilometara udaljen od grada. Niskotarifne aviokompanije u velikoj većini lete na taj udaljeniji aerodrom. Tu morate ukalkulirati dodatnih sat vremena više vožnje do centra grada.

Zaključak

Iako često cijene niskotarifnih aviokompanija zvuče sjajno, ponekad treba odvagnuti da li se više isplati platiti veću cijenu za klasičnu aviokompaniju i letjeti sa nekog aerodroma u vašoj bližoj okolici. Potrebno je zbrojiti sve troškove, te tada odlučiti, jer onih 20 EUR za povratnu kartu zvuči bajkovito. U konačnici to vas može više koštati nego da ste platili avio kartu sa klasičnom aviokompanijom primjerice 150 EUR iz vašeg mjesta. U startu kada usporedite 20 i 150 EUR možda zvuči jednostavan odgovor što odabrati. No kada ukalkulirate troškove poput prijevoza i dodatne prtljage često ćete se iznenaditi kako troškovi narastu jako visoko. Također i uključite potencijalni gubitak jednog ili dva dana samo da dođete do polaznog aerodroma, što sa polaskom iz vašeg obližnjeg grada ne gubite. Prisutan je i stres, ukoliko niste ostavili dovoljno vremena između primjerice dolaska vašeg autobusa na aerodrom i polaska aviona. Morate li spavati na aerodromu, zapitajte se jeste li dovoljno veliki avanturist da to učinite, umjesto da spavate u svojem krevetu još jednu noć.

Cilj ovog teksta nije odgovoriti od putovanja niskotarifnim aviokompanijama, već je cilj ukazati na to da treba sagledati širu sliku prije kupnje karte, te uzeti u obzir sve dodatne troškove koji bi mogli nastati.

Foto: Ivo Gračanin (2.2016.)

Odgovori