Trade Air je zamijenio tip zrakoplova na domaćim PSO linijama

Hrvatski zračni prijevoznik Trade Air (C3/TDR) od danas ima drugi tip zrakoplova u najmu za domaće PSO linije. U subotu je zrakoplov tipa British Aerospace Jetstream J32 registarske oznake PH-OCI regionalnog zračnog prijevoznika AIS Airlines (IS/PNX) odletio iz Osijeka u njihovu operativnu bazu na zračnoj luci Lelystad u Nizozemskoj. U nedjelju je iz Brna doletio drugi zrakoplov u dugoročni najam koji će ga zamijeniti na redovitim domaćim PSO linijama.

Radi se o zrakoplovu tipa Let L-410 Turbolet češke proizvodnje s istim kapacitetom koji je imao i zrakoplov Jetstream J32, odnosno 19 sjedišta. Za Trade Air će letjeti zrakoplov u verziji Let L-410UVP-E s registarskom oznakom OK-TCA češkog zračnog prijevoznika Van Air Europe (V9/VAA). Pod serijskim brojem c/n 902431 proizveden je 1990. godine za ruski Aeroflot (SU/AFL) gdje je nosio registarsku oznaku RA-67638. Nakon što se vratio natrag u Češku, dobio je registarsku oznaku OK-VDE. Od 2003. do 2007. godine letio je u Poljskoj s registarskom oznakom SP-KPZ za dva poljska zračna prijevoznika: Air Poloniju (4P/APN) i Sky Express (SXP) koji danas nosi ime Sprint Air (P8/SRN). Od 2007. godine ovaj zrakoplov nosi reg. oz. OK-TCA i leti u floti aktualnog vlasnika Van Air Europe. Van Air Europe je ovaj zrakoplov iznajmio u Veliku Britaniju gdje je sve do ožujka 2017. godine letio za britanskog regionalnog zračnog prijevoznika Manx2 (NM/FLT) koji je od 2012. godine promijenio ime u CityWing. Posljednji letovi prije dolaska u Hrvatsku koje je imao do 15. svibnja ove godine bili su za slovenskog zračnog prijevoznika Lipican Aer (LIP) s operativnom bazom u Portorožu. Ovaj zrakoplov je služio na redovitoj cargo liniji LIP664/LIP665 iz Ljubljane za Sarajevo i natrag.  

Češki zračni prijevoznik Van Air Europe osnovan je 2004. godine s operativnom bazom u Brnu u jugoistočnoj Češkoj. U svojoj floti ima 5 zrakoplova tipa Let L-410 Turbolet. Od početka proizvodnje 1971. godine do danas proizvedeno je više od 1.200 zrakoplova ovog tipa u raznim verzijama. Danas ovi zrakoplovi lete na svim kontinentima.

Za Trade Air će ovaj zrakoplov od danas letjeti na redovitim domaćim PSO linijama, odnosno: iz Osijeka za Zagreb, Rijeku i Pulu, iz Rijeke za Split i Dubrovnik, te iz Pule za Split. 

Foto galerija:

[widgetkit id=”71″ name=”Trade_Air_Let_L-410_Turbolet”]

Foto © Josip Andračić Antonov (OSI/20.05.2018.)

Odgovori