[FOTO]”Tandem” padobranski skokovi u Dubrovniku po prvi put!

U organizaciji Zajednice Tehničke Kulture Dubrovnik, žitelji dubrovačkog kraja mogli su se u četvrtak i petak 16-17.ožujka, po prvi puta u povijesti na svom terenu, okušati u skoku s padobranom u “Tandemu”. 

Ekipa iz Aerokluba Cumulus iz Istre neumorno je od 11 sati ujutro pa sve do sumraka, najprije educirala kandidate na nogometnom igralištu u Čibači, Župa dubrovačka, te ih potom nakon kraće vožnje do ZL Dubrovnik i posljednjih uputa pred let Cessnom 182J  (9A-PET) do 9000FT (2.500 metara) odvodila na nezaboravno iskustvo slobodnog pada i spuštanja padobranom. 

Prvi koji su to iskustvo mogli doživjeti bili su Marko Raše i Matej Kajinić. U vožnji automobilom prema ZL Dubrovnik pitanje svih pitanja u takvim trenutcima: “Ima li treme?”- postavio im je instruktor Goran Ratkajec. Spremno, gotovo jednoglasno su odgovorili – nema! Svoj prvi skok  sa instruktorima su odradili odlično i nakon što su smirili strasti, sa nama podijelili dojmove: 

– Na listi mojih životnih želja je skok s padobranom. Za početak sam želio to pokušati u tandemu ali želja mi je skočiti samostalno. Pri penjanju zrakoplovom na visinu za skok je prelijepa panorama. Napokon vidiš svoj kraj kako inače ne možeš vidjeti pri letu putničkim zrakoplovom. Adrenalin možda nije kao pri samostalnom skoku ali osjećaj je super. “Hoću opet!” je jedino što mi je prošlo kroz glavu i prije nego što smo završili sa slobodnim padom i otvorili padobran – rekao nam je Marko a njegov prijatelj Matej je potvrdio. Super i ponoviti ćemo – rekli su nam za kraj.

Iako su Marko i Matej svoje dojmove otišli podijeliti sa svojim prijateljima i rodbinom, za instruktore je to bio tek početak dana. Izmjenjivali su se dobrovoljci od kojih moramo izdvojiti mlade sestru i brata, Maru i Matea Musladin, koji su svoju želju zajedno ispunili. Iako je Mara već skakala u Pragu, ovaj put je na to iskustvo povela i brata. Bilo je lijepo vidjeti da tako mlade ljude zanima padobranstvo a još više da u tome imaju podršku svojih bližnjih koji su ih dopratili u Čibaču. Oduševljenje nisu mogli sakriti sa lica.

Naravno nisu samo mladi skakali. Neke dobne granice zainteresiranih a i onih koji su skakali nismo mogli odrediti. Godine stvarno nisu bile bitne.

 
Osim žitelja Dubrovnika i okolice, skokove (samostalne) su odradili: skakač Mladen Čirjak, član Aerokluba Cumulus, koji u 13 godina bavljenja padobranstvom zabilježio više od 560 skokova te skakačica Ana-Marija Grubač, članica Aerokluba Nikšić sa 10 godina iskustva i fascinantnih 800 skokova!

Instruktori Goran Ratkajec, ujedno i predsjednik Aerokluba Cumulus koji je u 20 godina zabilježio više od 4300 skokova te Željko Žrnar, tandem instruktor koji u 34 godine dugoj karijeri broji više od 4000 skokova, danas su oduševili prisutne svojom smirenošću i profesionalnošću. Strpljivo i staloženo su objašnjavali kandidatima sve procedure i bili uz njih od prvog trenutka do samog doskoka. Vidljivo su pridonosili tome da kandidati osjećaju da su u sigurnim rukama.

 

Na kraju, ali zasigurno ne manje vrijedan, čovjek bez kojeg bi 9000FT bilo nedostižno bio je pilot Filip Šoštarić, također član Aerokluba Cumulus i, pazite sad, skakač sa 8 godina iskustva i više od 350 skokova. Svoje letačko umijeće danas je cijelo poslijepodne stavio na raspolaganje ovom hvale vrijednom “eventu”.

Moramo napomenuti da ovo sve što smo vidjeli danas ne bi bilo moguće bez susretljivosti Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP) i ekipe na dubrovačkom “tornju”, kojima je također bio “prvi put” da se susreću sa ovakvim aktivnostima na ovom području. Oni su svoj dio posla, kao i uvijek odradili odlično. Zračna luka Dubrovnik je dala svu potporu ovom događaju i omogućila sve potrebno da operacije teku bez poteškoća, dok je Avantcar Dubrovnik ustupio vozilo i vozača koji je kandidate, instruktore i opremu vozio od Čibače do ZL Dubrovnik.

Zajednica tehničke kulture Dubrovnik zahvaljuje svima što su omogućili da se padobranstvo dovede u Dubrovnik a mi ćemo vjerovati da će danas pokazani interes žitelja biti dovoljan znak da je vrijeme da padobranstvo bude nova mogućnost za ovaj kraj. Kako u sportskom, tako i turističkom smislu. 

 

Foto: Nenad Sredojević – Župa Dubrovačka / LDDU 16.03.2017

 

 

Odgovori