HKZP – novi sustav za nadzor i vođenje prometa na ZL Zagreb

Prema projektnom planu, sredinom 2018. godine očekuje se puštanje u rad novog sustav za nadzor prometa i vođenje zrakoplova na manevarskim površinama zagrebačke zračne luke (Advanced – Surface Movement Guidance & Control System – A-SMGCS). 

Za projekt vrijedan 4,4 milijuna eura, od čega je za 85% troškova odobreno sufinanciranje iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF fond), potpisan je ugovor sa švedskom tvrtkom Saab, stoji u priopćenju HKZP :

” Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) odabrala je tvrtku Saab za implementaciju sustava za nadzor prometa i vođenje zrakoplova na manevarskim površinama  (Advanced – Surface Movement Guidance & Control System – A-SMGCS) na zagrebačkoj zračnoj luci.
 
Ugovor s tvrtkom Saab predstavlja važan dio projekta implementacije A-SMGCS sustava ukupne vrijednosti 4,4 milijuna eura, od čega je za 85% troškova odobreno sufinanciranje iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF fond).
 
„Implementacija A-SMGCS sustava rezultat je naše strategije kontinuiranog razvoja i predanosti implementaciji vrhunskih ATM tehnoloških rješenja, u skladu s ciljevima jedinstvenog europskog neba. Ponosni smo na to što je važnost projekta potvrdila i Europska komisija budući da je projekt sufinanciran sredstvima CEF-a“, istaknuo je Dragan Bilać, direktor HKZP-a.  
 
Osim Saabove isporuke i instalacije opreme, projekt obuhvaća pripremu infrastrukture, izradu novog operativnog koncepta za kontrolni toranj Zagreb, obuku kontrolora zračnog prometa i tehničkog osoblja te ostale aktivnosti koje je potrebno napraviti prije puštanje sustava u rad. Prema projektnom planu, puštanje u rad očekuje se do sredine 2018.
 
Saab će isporučiti potpuno integrirano A-SMGCS rješenje, uključujući hardver, softver i usluge inženjeringa.  Sustav će osigurati nadzor prometa korištenjem ukupno 14 Saabovih multilateracijskih senzora najnovije generacije te Saabovog SR-3 primarnog radara.
 
Saabov sustav A-SMGCS spojit će podatke o nadzoru iz multilateracijskih senzora i SR-3 radara kako bi detektirao i identificirao sve zrakoplove na manevarskim površinama zračne luke. Podaci o nadzoru bit će integrirani sa Saabovim algoritmima za otkrivanje potencijalno opasnih kolizija u prometu  i funkcijom alarma kako bi se kontrolorima zračnog prometa pružila vizualna i zvučna upozorenja o potencijalnim upadima na uzletno-sletnu stazu.
 
„Saabova rješenja u zračnoj luci Zagreb poboljšat će preglednost,  sigurnost piste i kapacitet te će doprinijeti projektu modernizacije. Predani smo dugoročnoj suradnji s HKZP-om kako danas, tako i u budućnosti“, rekao je Mike Gerry, voditelj poslovne jedinice Upravljanja zračnim prometom u sklopu Saabovog poslovnog odjela Nadzor.
 
Nabava i implementacija A-SMGCS sustava u skladu je s ciljevima HKZP-a koji se odnose na modernizaciju sustava upravljanja zračnim prometom na najvećem i najprometnijem aerodromu u Hrvatskoj. ” 

Foto: HKZP

Odgovori