Štrajk u njemačkim zračnim lukama: Otkazani svi letovi za/iz FRA i MUC

Njemački udruženi sindikati ver.di i EVG najavljuju najveći štrajk radnika u prijevozničkim tvrtkama u posljednjih 30 godina. Sindikati koji zajedno broje oko 2,8 milijuna članova, iako ne mogu potvrditi broj radnika koji će sudjelovati u štrajku, najavljuju “velik odaziv”. Najavljeni početak štrajka je u nedjelju, 26. ožujka, a najveći poremećaju u zračnom prometu očekuju se u zračnim lukama u Frankfurtu i Münchenu.

Radnici zračne luke u Frankfurtu (FRA) najavljuju štrajk za ponedjeljak, 27. ožujka, dok će radnici zračne luke u Münchenu (MUC) štrajkati dva dana, od nedjelje, 26. ožujka. Za navedene dvije zračne luke izdane su obavijesti o otkazivanju svih redovitih komercijalnih letova. Lufthansa, čije su navedene zračne luke glavna čvorišta, izdala je obavijest u kojoj navodi kako “Zbog izvanredne situacije i velikog broja otkazivanja u kombinaciji sa smanjenim brojem opcija ponovnog rezerviranja, nećemo biti u mogućnosti ponuditi rješenja za sve putnike.” Također apelira da putnici ne dolaze u zračnu luku u najavljene dane štrajka.

Iako, prema najavama, ostale njemačke zračne luke ne bi izravno trebale sudjelovati u štrajku, zračne luke u Hamburgu (HAM) i Düsseldorfu (DUS) izdale su obavijest o mogućim poremećajima u letačkim operacijama. Berlinska zračna luka (BER) je također izdala obavijest kako postoji mogućnost poremećaja u prometu kao i poteškoća prilikom korištenja javnog prijevoza za dolazak i odlazak iz zračne luke.

Croatia Airlines je također izdao obavijest o otkazivanju svih letova za i iz Münchena u nedjelju, 26. 3., i ponedjeljak, 27. 3., te za i iz Frankfurta u ponedjeljak, 27. 3. CTN ukupno otkazuje 21 let s polazištima/odredištima koja uključuju Zagreb, Split i Osijek. Obavijest nacionalnog zračnog prijevoza možete pronaći na poveznici.

Napomenimo kako će uz radnike zračnih luka u štrajku sudjelovati Deutsche Bahn kao i radnici autobusnih prijevoznika i tvrtki operatora javnog prijevoza u većim njemačkim gradovima.

Odgovori