Smartwings: prva najava dolaska Boienga 737MAX8 u Hrvatsku

Češki niskotarifni zračni prijevoznik Smartwings (QS/TVS) zadnjeg dana u siječnju ove godine preuzeo je iz Seattlea svoj prvi zrakoplov tipa Boeing 737MAX8 (na slici). Drugi novi zrakoplov stiže iz Seattlea zadnjeg dana ožujka ove godine. U najavama, gdje će letjeti novi zrakoplovi u ljetnom redu letenja 2018. godine, našle su se i obje linije: Prag – Dubrovnik i Prag – Split. Tako je Smartwings iz Češke trenutačno prvi zračni prijevoznik koji je najavio nove zrakoplove Boeing 737MAX8 na nekoj od redovitih linija prema Hrvatskoj.

Smartwings je odlučio poslati nove zrakoplove na većinu svojih linija na neredovitoj osnovi. Prema trenutačnoj najavi, na liniji Prag – Dubrovnik novi zrakoplov doći će dva puta: u četvrtak 19. srpnja i u petak 7. rujna 2018. Uopće prvi dolazak za Hrvatsku najavljen je na liniji Prag – Split i to u ponedjeljak 2. srpnja 2018. u 13:55. Za Split novi zrakoplov Boeing 737MAX8 najavljen je još tri puta: u nedjelju 12. kolovoza, u ponedjeljak 13. kolovoza i u nedjelju 2. rujna 2018.

Po pitanju sezonskog reda letenja, Smartwings je otkazao ranije najavljeni početak prometa na ovim linijama: umjesto ranije najavljenog početka od 26. ožujka, ipak će početi s prometom na liniji iz Praga za Dubrovnik od 29. travnja, a na liniji za Split od 4. svibnja 2018. U slučaju linije za Dubrovnik to znači tjedan dana ranije u odnosu na prošlu godinu, a za Split ostaje isto kao i prošle godine. Ipak, na liniji Prag – Split u svibnju će biti dva leta tjedno više nego prošle godine. Uz letove ponedjeljkom, srijedom i petkom uvode se dodatna dva leta tjedno i to subotom i nedjeljom. Subotom na liniji Prag – Split dolazit će veći zrakoplov tipa Boeing 737-900 redovito, tijekom cijele sezone.

Drugi zračni prijevoznici s redovitim linijama prema Hrvatskoj koji su do danas preuzeli barem jedan novi zrakoplov Boeing 737MAX8 i koji bi još mogli najaviti dolazak s ovim novim zrakoplovima u Hrvatsku, su: FlyDubai (FZ/FDB)Norwegian Air Shuttle (DY/NAX), TUI Airlines Belgium (TB/TUB) i LOT Polish Airlines (LO/LOT).

Foto © Avioradar J.K. (PRG/01.02.2018) 

Odgovori