Slovenska Adria Airways je otišla u povijest

Slovenski nacionalni zrakoplovni prijevoznik Adria Airways (JP/ADR), član globalne udruge zrakoplovnih prijevoznika Star Alliance, je propao. Dana 30. rujna objavljen je stečaj. Adria Airways obustavio je promet od 24. rujna. Ipak, u narednim danima bila je u prometu samo linija između Ljubljane i Frankfurta i to s unajmljenim zrakoplovom British Aerospace BAe 146-200 od njemačkog regionalnog prijevoznika WDL Aviation (WH/WDL).  

Ukratko o povijesti Adria Airwaysa pisali smo u članku prošli tjedan prigodom obustavljanja prometa:

[SQUAWK] Slovenska Adria Airways obustavila sav promet

Sporo se javljaju drugi zrakoplovni prijevoznici koji će pokriti zrakoplovne rute na kojima je Adria letjela. Nove linije za Ljubljanu uvode članovi udruge Star Alliance i to kao prvi Swiss International Air Lines (LX/SWR), pet puta tjedno na liniji Zürich – Ljubljana od 16. listopada, te kasnije od 27. listopada svakodnevno i to sa zrakoplovom tipa Airbus A220-300. Lufthansa (LH/DLH) uvodi liniju Frankfurt – Ljubljana tek od 27. listopada i to dva puta dnevno, te jednom dnevnom liniju München – Ljubljana od 1. studenog. Na sva tri leta dnevno najavljeni su zrakoplovi tipa Canadair CRJ-900. Brussels Airlines (SN/BEL) uvodi liniju Bruxelles – Ljubljana od 4. studenog s 6 letova tjedno sa zrakoplovom tipa Airbus A319. 

Air Serbia (JU/ASL) i Montenegro Airlines (YM/MGX) najavili su pojačanja na već postojećim linijama iz Beograda i Podgorice za Ljubljanu. Niti jedna niskotarifna zrakoplovna tvrtka još nije reagirala na propadanje Adrije najavom uvođenja novih linija. Čak suprotno tome, mađarski Wizz Air (W6/WZZ) prema ranijem planu, nevezanom za propadanje Adrije, prekida promet na linijama za Ljubljanu iz Brisela (Charleroi) i Londona (Luton) nakon 26. listopada.

Charter letove za turističke agencije preuzimaju drugi zrakoplovni prijevoznici. Među njima je i Croatia Airlines (OU/CTN) koja je odradila nekoliko charter letova iz Zagreba prema odredištima u Grčkoj za slovenske turističke agencije. 

Foto © Avioradar – Anna Hero (BWK/04.2018.)

Pročitajte još:

Odgovori