Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i UAE zatvaraju zračni prostor za katarske prelete

Navodeći veze s terorizmom i optužbe za miješanje u unutarnje poslove, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Saudijska Arabija i Egipat su jednostrano ukinuli diplomatske odnose sa Katarom.
Što se tiče zrakoplovstva, sve navedene zemlje su najavile ograničenje preleta kroz njihov zračni prostor za sve katarske zrakoplove. Još nije potpuno jasno, stupa li ova mjera na snagu odmah ili će do zatvaranja zračnog prostora doći kroz 24 do 48 sati. Sigurno je , međutim, da su vlade Saudijske Arabije i Egipta proglasile svoj zračni prostor, kopnene i morske granice zatvorenima za svaki promet iz zemalja Zaljeva. Ovo bi mogao biti značajan udarac za katarskog nacionalnog avioprijevoznika, Qatar Airways.

UPDATE : 

Etihad Airways (UAE) je upravo na svojim stranicama objavio da od 06. lipnja do daljeg, obustavlja sve letove za/iz Dohe (DOH/OTHH)

Oglasio se i Emirates Airline, objavom o prekidu letenja za/iz Dohe koje također stupa na snagu 06. lipnja. 

Isto su učinile i Fly Dubai kao i Saudia te Egyptair. 

GACA (General Authority of Civil Aviation), Agencija za civilno zrakoplovstvo Saudijske Arabije, izdala je zabranu slijetanja svih katarskih kompanija i zrakoplova na zračne luke u Kraljevstvu, kao i zabranu polijetanja prema zračnim lukama u Kataru za sve privatne i komercijalne kompanije i zrakoplove registrirane u Saudijskoj Arabiji. Ova odluka je stupila na snagu odmah. Također je zabranjeno svako korištenje zračnog prostora od strane katarskih zrakoplova i kompanija, počevši od 00.01 UTC, 06. lipnja 2017. 

 

Foto: Fr24/@Joyce_Karam

Odgovori