SAS će ući u SkyTeam?

SAS je jedan od prvih pet zračnih prijevoznika koji su bili osnivači uduženja zračnih prijevoznika Star Alliance zajedno s Lufthansom, United Airlinesom, Thai Airwaysom i Air Canadom. No, sada će SAS vrlo vjerojatno napustiti to udruženje i proključiti se SkyTeamu, konkurentskom udruženju. Tim potezom Star Alliance gubi lokalnog prijevoznika u tri skandinavske države (Danska, Švedska i Norveška).

Do ovog obrata je došlo jer je SAS došao do važnog koraka u „chapter 11” procesu kojeg vodi u Sjedinjenim Američkim Državama. SAS je odabrao konzorcij koji će uložiti novac i postaviti SAS na noge. Konzorcij koji je odabran sastoji se od tvrtki/fondova: Castlelake, Air France – KLM, Lind Invest i Danske. Taj konzorcij bi uložio 1,175 milijardi USD. Kao dio ove transakcije od SAS-a se eventualno očekuje ulazak u udruženje zračnih prijevoznika SkyTeam u kojem je Air France – KLM jedan od osnivača, te će izaći iz udruženja Star Alliance.

SAS će kroz cijeli proces implementacije ove transakcije nastaviti normalno poslovati i prevoziti putnike. Uz provođenje transakcije i prije eventualnog ulaska u SkyTeam, jače će se povezati sa zračnim prijevoznicima iz Air France – KLM grupe.

Anko van der Werff, predsjednik i direktor SAS-a, rekao je: „Ova transakcija je ključni korak u našem planu SAS FORWARD, te pokazuje kako naši novi investitori vjeruju u SAS i naš potencijal u vremenima koja dolaze. Nadalje, naš kokak prema SkyTeamu određuje put prema budućnosti tvrtke.”

Benjamin Smith, direktor Air France – KLM, rekao je: „Ovo je vrlo važan dan za SAS i Air France – KLM. Prezadovoljni smo što smo dio konzorcija koji je odabran od strane SAS-a. Air France – KLM očekuje jako komercijalno povezivanje sa SAS-om. Kao jak brend u Skandinaviji, SAS omogućuje ogroman potencijal za Air France – KLM. Ova suradnja će omogućiti Air France – KLM-u ojačavanje pozicije u Skandinaviji i skandinavskim i europskim putnicima poboljšati povezivanje.”

Odgovori