Ručna prtljaga kod niskotarifnih prijevoznika

 

Spremate se za let i, naravno, jedna od najvažnijih sitnica koju morate pripremiti je ručna prtljaga. Uvijek kod planiranja nekog kraćeg putovanja krećemo s pretpostavkom da nam je ručna prtljaga dovoljna, pogotovo u ljetnim mjesecima, i da nemamo potrebu za predanom prtljagom. Tada pokušavate reducirati odjeću, obuću i ostale stvari na najmanju moguću mjeru, no nekako je uvijek ta ručna prtljaga preteška, barem za pola kilograma. Onda se začudite kako tako malo stvari može biti tako teško pa opet morate reducirati. Teškom mukom uspijete ostaviti majicu ili hlače viška i nekako uspijete doći na dopuštenu težinu.

Nakon što ste napokon to sredili, eto idućeg problema: uvidjeli ste da je vaša ručna prtljaga samo par centimentra veća od dopuštenih dimenzija. Samo je nekoliko sati do leta i krenete se uvjeravati kako vas radi toga sigurno neće gnjaviti. Možda ste dosad letjeli desetke puta s malo većom ručnom prtljagom i nikada ju nisu provjeravali prilikom ukrcaja pa neće vas, valjda, baš ovaj put uhvatiti. No, nemojte se zanositi s tim podatkom kako ste se vi ili vaši poznanici prije vas uspjeli „provući“ sa većom prtljagom jer možda baš vas na idućem letu zadesi stroga kontrola na aerodomu. Provjeravat će vam dimenzije ručne prtljage i primjetiti da je veća od dopuštenog. Tada ćete si natovariti neugodnosti i dodatne troškove. Morat ćete platiti određenu naknadu kako bi vašu ručnu prtljagu prevezli kao predanu. Te naknade lako dosežu i stotinu eura te zbog toga bolje unaprijed provjerite kako ne bi imali neželjenih troškova. Ukoliko vidite da je vaša prtljaga prevelika ili preteška. bolja vam je solucija otići na web stranicu zračnog prijevoznika s kojim letite i platiti naknadu za predanu prtljagu. Plaćanje naknade putem weba je jeftinije barem za 50% u odnosu kad tu istu uslugu plaćate na aerodromu.

Niskotarifni zračni prijevoznici su nas naučili da moramo biti vrlo striktni što se tiče dimenzija i težine ručne prtljage. Zbog toga je preporuka držati se zadanih dimenzija i težine ručne prtljage kako bi izbjegli dodatne troškove i nepotreban stres prije putovanja.

Kasnije u tekstu ćete naći dopuštene dimenzije ručne prtljage u mjerama dužina x širina x visina u centimetrima.

U tekstu smo obradili neke od najvažnijih niskotarifnih prijevoznika koji lete u Hrvatsku ili lete sa aerodroma u našim susjednim zemljama.

Prilikom pisanja članka, ovo su bili aktualni podaci o ručnoj prtljazi. Prije svog putovanja dodatno provjerite dopuštene dimenzije i težinu ručne prtljage budući da niskotarifni prijevoznici vrlo često mijenjaju ta pravila.

 

Vueling

 

Vueling je španjolski zračni prijevoznik s glavnim bazama u Barceloni i Rimu, dok ima i još petnaestak manjih baza diljem Europe. Hrvatske aerodrome povezuju najčešće sa Barcelonom ili Rimom. Važno je napomenuti kako kod Vuelinga možete kupiti kartu s presjedanjem u njihovim čvorištima tako da se broj odredišta na koje možete letjeti sa njima jako povećava. Uz vezane letove unutar Europe, sa Vuelingom i njihovim partnerom Levelom možete letjeti i do drugih kontinenata.

Prilikom leta sa Vuelingom, sa sobom u kabinu možete ponijeti:

 • jedan komad ručne prtljage dimenzija 55 x 40 x 20 centimetara i najveće težine do 10 kilograma,
 • dodatni komad ručne prtljage najvećih dimenzija 35 x 20 x 20 centimetara,
 • vrećicu s robom kupljenom na aerodromu.

Za veću ručnu prtljagu smještaj je predviđen u pretincima koji se nalaze iznad sjedala u putničkoj kabini, dok manje komade ručne prtljage morate smjestiti ispod sjedala koje je pred vama.

Ukoliko kupite Exellence tarifu, tada možete sa sobom u kabinu ponijeti ručnu prtljagu težine do 14 kilograma.

Ukoliko vas na aerodromu „uhvate“ s prevelikom, preteškom ili prekobrojnom prtljagom, platit ćete 40 EUR i ta će vam prtljaga biti prevezena kao predana.

 

Volotea

 

Volotea se polako počela probijati na naše tržište s letovima prema aerodromima u primorju. Svake godine za određeni broj letova i odredišta povećaju prisutnost na našem tržištu. Sa naših aerodroma leti većinom prema Italiji i Francuskoj. Nena nama najbliža baza je u Veneciji, a kako je to dosta popularan aerodrom među Hrvatima, vrlo je moguće da ćete letjeti do svojeg odredišta upravo s Voloteom.

Dopuštena kolicčina ručne prtljage koju smijete unijeti u kabinu Voloteinog zrakoplova su dva komada:

 • najveće dimenzije prvog komada iznose 55 x 40 x 20 cm, uključujući kotače, džepove, ručke ili bilo koji drugi dio koji se nalazi na prtljazi, te
 • najveće dimenzije drugog komada ručne prtljage iznose 35 x 20 x 20 cm, a nju morate smjestiti ispod sjedala koje je pred vama.
 • Ukupna težina ručne prtljage ne smije prelaziti 10 kilograma.

Dodatno sa sobom možete ponijeti jaknu, kaput, kišobran ili plastičnu vrećicu sa robom koju ste kupili u trgovinama na aerodromu.

Ukoliko je vaša prtljaga veaća od dopuštenih dimenzija, morat ćete platiti 50 EUR na šalteru za prijavu putnika, odnosno 60 EUR prilikom ukrcaja u zrakoplov. Plaćanje pristojbe za prekomjernu prtljagu je moguće jedino kreditnom karticom na licu mjesta, a ukoliko niste u mogućnosti platiti tu pristojbu biti će vam zabranjen ukrcaj.

Volotea ne može jamčiti da će prilikom ukrcaja svim putnicima biti dopušteno unijeti svoju veću ručnu prtljagu zbog ograničenog kapaciteta pretinaca u zrakoplovu: prvih 75 putnika će moći unijeti veće komade prtljage u putničku kabinu, dok će ostali putnici prtljagu morati predati osoblju na aerodromu koja će prtljagu smjestiti u prtljažnik zrakoplova. Ta prtljaga će se prevesti besplatno. Ukoliko morate predati prtljagu, iz nje izvadite vrijedne stvari poput novca i elektronike te to ponesite sa sobom u kabinu.

 

Easyjet

 

Jedan od najvećih niskotarifnih prijevoznika u Europi je engleski Easyjet. Split i Dubrovnik su njegova glavna odredišta u Hrvatskoj, ali moguće je s njim letjeti i sa nekih drugih aerodroma, poput Zadra ili Pule.

U putničku kabinu na Easyjetovom letu možete ponijeti je jedan komad ručne prtljage najvećih dimenzija 56 cm x 45 cm x 25 cm, uključujući kotače i drške.

Easyjet nema ograničenje po pitanju težine ručne prtljage.

Vrlo je važno zapamtiti da kod Easyjeta ne možete ponijeti drugi komad prtljage u kabinu ukoliko imate standardnu kartu

Ukoliko ste kupili FLEXI tarifu, dokupili Up Front ili Extra Legroom sjedala, ukoliko imate easyJet Plus karticu ili putujete s djetetom mlađim od 2 godine koje vam sjedi u krilu, tada možete sa sobom ponijeti drugi komad ručne prtljage dimenzija 45 cm x 36 cm x 20 cm kojeg morate smjestiti ispod sjedala pred vama.

Sa sobom možete ponijeti dodatke poput kišobrana, kaputa, štapa za hodanje ili jednu vrećicu stvari kupljenih u trgovinama na aerodromu

Ukoliko je vaša prtljaga veća od dopuštene, na šalteru za prijavu putnika platit ćete pristojbu za prekomjernu prtljagu u iznosu od 37 funti, dok ćete prilikom ukrcaja u zrakoplov platiti 47 funti.

Ako se želite „riješiti“ ručne prtljage, možete na šalteru za prijavu putnika ostaviti svoju ručnu prtljagu koja će biti prevezena kao predana prtljaga. Uz to, ta prtljaga dobiva status prioritetne prtljage te će na vašem odredištu na traci za prtljagu biti među prvom. To će vas stajati 5 funti. Naravno, u zrakoplov u kabinu možete ponijeti manji komad prtljage poput torbe za laptop ili ručne torbice koju ćete smjestiti ispod sjedala pred vama.

 

Wizzair

 

Putnici Wizzaira sa sobom u putničku kabinu mogu ponijeti:

– jedan komad ručne prtljage najvećih dimenzija 55 x 40 x 23 cm i najveće težine 10 kilograma.

– drugi komad prtljage najvećih dimenzija 40 x 30 x 18 cm možete ponijeti samo ukoliko ste doplatili za Wizz Priority. Tu prtljagu morate smjestiti ispod sjedala pred vama. Uz Wizz Priority dobivate i jamstvo da ćete moći unijeti svoju veliku ručnu prtljagu u kabinu zrakoplova.

Budući da ograničen broj mjesta za veliku ručnu prtljagu u zrakoplovu, dio putnika koji nema doplaćen Wizz Priority morat će besplatno predati prtljagu osoblju kako bi ju prevezli u prtljažnom prostoru zrakoplova te ju pokupiti na dolaznom aerodromu na traci za prtljagu.

Sa sobom u kabinu možete ponijeti i neke od ovih stvari: kaput, časopise i knjige za čitanje ili štap za hodanje za osobe sa smanjenom pokretljivošću.

Putnici koji kupe robu na aerodromu u trgovinama nakon sigurnosnog pregleda, istu mogu unijeti u kabinu zrakoplova.

Ukoliko se ne pridržavate pravila vezanih u ručnu prtljagu i vaša prtljaga je prevelika, morat ćete platiti pristojbu za preveliku ručnu prtljagu u iznosu od 60 EUR.

 

Ryanair

 

Putnici u Ryanairovim zrakoplovima mogu u zrakoplov unijeti jedan komad ručne prtljage najvećih dimenzija 35 cm x 20 cm x 20 cm, a to mogu biti: manji ruksak, torba za fotoaparat, ručna torbica, torba za laptop, itd.

Putnici koji su doplatili „Priority & 2 Cabin Bags“ ili Plus/Flexi/Family tarife mogu u putničku kabinu unijeti i drugi komad ručne prtljage najvećih dimenzija 55 cm x 40 cm x 20 cm najveće dopuštene težine od 10 kilograma.

Ukoliko niste doplatili „Priority & 2 Cabin Bags“, tad ćete prilikom ukrcaja u zrakoplov morati ostaviti svoju ručnu prtljagu djelatnicima kako bi ju odnijeli u prtljažnik zrakoplova. Važno je napomenuti da izvadite vrijedne stvari iz prtljage i unesete ih u kabinu sa sobom. Svoju prtljagu ćete pokupiti na traci za prtljagu u terminalu zračne luke.

„Priority & 2 Cabin Bags“ ćete platiti 5 EUR prilikom kupnje karte, a ukoliko želite naknadno dokupiti, platit ćete 6 EUR.

Dakle, da se objasni do kraja: ukoliko ne kupite „Priority & 2 Cabin Bags“, i dalje možete imati 2 komada ručne prtljage, jedan veći i jedan manji, ali taj veći morate besplatno predati prilikom ukrcaja u zrakoplov osoblju na aerodromu. To i vama olakšava putovanje jer ne morate tražiti mjesto gdje ćete ugurati svoj kofer već ćete moći sjesti na svoje mjesto bez tih briga. Tijekom putovanja zasigurno vam neće trebati stvari iz tog većeg kofera. Prije samogu leta, prebacite u manju ručnu prtljagu sve stvari koje mislite da će vam trebati tijekom leta.

Prevelika i preteška ručna prtljaga će vas stajati doplate od 55 EUR te će dalje prevesti kao predana prtljaga.

Robu kupljenu u Duty Free trgovinama na aerodromu možete unijeti sa sobom u kabinu zrakoplova.

 

Norwegian

 

Norwegian vam dopušta unijeti u kabinu:

Ukoliko ste kupili kartu po ovim tarifama: LowFare, Lowfare+, Premium

 • jedan komad ručne prtljage najvećih dimenzija 55 x 40 x 23 cm
 • manji dodatni komad ručne prtljage najvećih dimenzija 25 x 33 x 20 cm
 • najveća dopuštena težina iznosi 10 kilograma, računajući ukupnu težinu oba komada ručne prtljage, dakle, težina većeg zbrojena sa težinom manjeg komada ručne prtljage.

Ukoliko ste kupili kartu po Flex ili PremiumFlex tarifi, možete sa sobom imati:

 • jedan komad ručne prtljage najvećih dimenzija 55 x 40 x 23 cm
 • Manji dodatni komad ručne prtljage najvećih dimenzija 25 x 33 x 20 cm
 • najveća dopuštena težina iznosi 15 kilograma, računajući ukupnu težinu oba komada ručne prtljage, dakle, težina većeg zbrojena sa težinom manjeg komada ručne prtljage
 • Razlika između jeftinijih i fleksibilnih tarifa je samo u ukupnoj težini, putnici sa fleksibilnim tarifama mogu ponijeti 5 kilograma težu prtljagu.

Ukoliko putujete u ili iz Dubaija, ukupna težina ručne prtljage se ograničava na 8 kilograma radi restrikcija u težini zrakoplova zbog dugog leta.

Karte koje kupite za djecu mlađu od dvije godine ne dopuštaju ručnu prtljagu, no pratitelji djeteta mogu ponijeti određenu količinu dječje hrane.

Ukoliko kupite kartu za djeca starosti od 2 do 11 godina, tada dijete sa sobom može ponijeti količinu ručne prtljage koliko dopušta tarifa po kojoj je kupljena karta, pogledajte nekoliko redaka iznad o dopuštenoj količini ručne prtljage.

Ukoliko je vaša ručna prtljaga veće težine ili većih dimenzija od dopuštene, tada će se ista morati prevesti kao predana prtljaga uz dodatnu nadoplatu.

Iznosi nadoplate:

 • domaći let: 50 EUR
 • međunarodni let: 80 EUR

Ukoliko letite povezanim letovima tada ćete morati platiti:

 • dva povezana domaća leta: 100 EUR
 • domaći let povezan s međunarodnim letom: 130 EUR
 • međunarodni let povezan s međunarodnim letom: 160 EUR

Ukoliko je pojedini let vrlo popunjen i očekuje se velika količina ručne prtljage, tada postoji mogućnost da će dio putnika morati ostaviti svoju ručnu prtljagu osoblju na aerodromu koje će smjestiti tu prtljagu u prtljažnik zrakoplova. Prije predaje prtljage osoblju, izvadite važne dokumente, novac i elektroniku i smjestite ih u manjem komadu ručne prtljage koji možete unijeti sa sobom u zrakoplov.

 

Eurowings/Germanwings

 

Prilikom putovanja sa Eurowingsom / Germanwingsom, sa sobom u kabinu možete ponijeti:

 • jedan komad ručne prtljage najvećih dimenzija 55 x 40 x 23 cm i težine do 8 kilograma
 • dodatni komad ručne prtljage najvećih dimenzija 40 x 30 x 10 cm.

Ukoliko je na letu jako puno ručne prtljage, osoblje Eurowingsa/Germanwinsga preuzet će vaš veći komad ručne prtljage koji će zatim biti prevezen u prtljažniku zrakoplova. Ne zaboravite uzeti iz te prtljage dokumente, novac, elektroniku ili ostale važne sitnice.

Ukoliko je vaša ručna prtljaga veća ili teža od dopuštenog, morat ćete platiti 30 EUR naknade.

 

Transavia

 

Prilikom putovanja Transaviom, sa sobom u kabinu zrakoplova možete ponijeti samo jedan komad ručne prtljage najvećih dimenzija 55 x 40 x 25 cm i težine do 10 kilograma.

Transavia nema mogućnost unošenja dodatnog manjeg komada ručne prtljage.

Prilikom prijave za let, odnosno ukrcaja u zrakoplov, osoblje Transavie će vam pregledati prtljagu te će na nju staviti etiketu određene boje: crvenu ukoliko je vaša prtljaga dimenzija do 55 x 40 x 25 cm te ćete tu prtljagu morati smjestiti u pretince iznad sjedala. Ukoliko je zrakoplov pun, dio prtljage će se morati prevesti u prtljažniku zrakoplova bez dodatne naplate. Za prtljagu manju od 45 x 40 x 25 cm dobit ćete zelenu etiketu te tu prtljagu morate smjestiti ispod sjedala pred vama.

Ukoliko je vaša prtljaga veća od dopuštene ili imate dva komada ručne prtljage, morat ćete platiti naknadu od 40 EUR prilikom ukrcaja u zrakoplov.

 

Foto: Avioradar

Odgovori