[REPORTAŽA] Posjetili smo AirVG 2018. u Velikoj Gorici

U sklopu zrakoplovnog dana u Velikoj Gorici, Zrakoplovno tehnički centar je otvorio vrata svojih hangara za javnost i prikazao im načine održavanja zrakoplova. Najviše se ljudi okupljalo u hangaru gdje se održavaju Kanaderi odnosno Canadair CL-415, gdje su zaposlenici prikazali kako se uvlači, odnosno izvlači stajni trap i kako rade vrata za izbacivanje vode.

Osim hangara Kanadera, u hangaru Air Tractora posjetitelji su mogli vidjeti, osim jednog AT-802 (Fireboosa), poznatog Osvetnika Dubrovnika i nekoliko helikoptera Mil Mi-171Sh koji su bili u njemu parkirani.

U hangaru helikoptera mogli su se vidjeti helikopteri Mil Mi-8 i Mi-171Sh. Ispred hangara helikoptera izloženi su bili Zlin 242, Bell-206 i Oh-58D Kiowa koji je najnoviji dodatak u inventaru HRZ-a .

Na stazi ZTC-a moglo se pogledati Cessnu 172, Cessnu 150, Piper Senecu, Diamond Katanu, Robinson R-22, MUP-ove Eurocopter EC-135 i legendarni Bell-212, zatim Savannah, Zenair, Cirrus , Mi-8, Mig 21 dvosjed – popularnu ”Kockicu”, i jedan Mig21 jednosjed te još mnoge druge.

Program je započeo iskakanjem padobranaca iz helikoptera Mil Mi-8, a zatim je nastavljen 15-minutnim programom MiG-a 21 koji, prema riječima komentatora, ”kvalitetno pretvara gorivo u buku”.

Nakon preleta MiG-a, uslijedio je program općeg zrakoplovstva sa Piperom PA-18, Falke SF-25C i jedrilicom KA-7, a zatim je auto-gyro svojim 10-minutnim programom publici pokazao svoje sposobnosti.

Poslije njih, slovenski as, Red Bullov pilot Peter Podlunšek, sa svojim je zrakoplovom Extra 330LX prikazao niz manevara od kojih je publika ostala bez teksta.

Program je nastavljen letom Pipistrela C15TN nakon čega je nastupio zrakoplov koji je proizveden 1927.godine koji i danas leti. Riječ je o Polikarpovu Po-2 registracije 9A-ISC .

Zatim su na red došle dvije jedrilice, točnije dva Red Bullova Blanika L-13, koji su ”crtanjem” po nebu osvojili publiku.

Uz zvuk policijskih sirena došao je MUP-ov Eurocopter EC-135 koji je nakon kratkog programa sletio na ZTC. Nedugo nakon njega, doletio je i Bell-212 koji je prikazao tehniku spuštanja specijalaca pomoću užeta.

Na samom su kraju došli ”miljenici publike”: riječ je o akrogrupi Krila Oluje koji su 24-minutnim programom s akrobacijama na zrakoplovima Pilatus PC-9 oduševili sve nazočne.

Na zemlji su se predstavili Trade Air, Croatia Airlines, Međunarodna zračna luka Zagreb, Hrvatska kontrola zračne plovidbe, Zrakoplovna tehnička škola Rudolfa Perešina i Veleučilište Velika Gorica.

 

Dan ranije , u petak 18. svibnja, Veleučilište Velika Gorica organiziralo je prvu javnu tribinu „Hrvatska i zrakoplovstvo jučer, danas, sutra“ na kojoj su se okupili predstavnici ustanova koje djeluju u području civilnog i vojnog zrakoplovstva, uključujući i obrazovne ustanove koje u svojim programima imaju izobrazbu u spomenutom području.

Nakon uvodnih riječi dekana Veleučilišta Velika Gorica, Ivana Totha i izaslanika gradonačelnika Velike Gorice, Domagoja Ilečića, svoja su tematska izlaganja i prezentacije redom iznijeli svi sudionici tribine.

Posebno zanimljiva izlaganja imali su general Josip Štimac koji je govorio o Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i protuzračnoj obrani iz perspektive jučer, danas, sutra, kao i brigadir Vladimir Superina koji je sudionike upoznao s raketnim sustavima protuzračne obrane i dronovima.

 

Pukovnik Željko Ninić, zapovjednik 91. zrakoplovne baze, i natporučnica Magdalena Ištuk na vrlo su zanimljiv način približili ulogu HRZ-a i to kroz njegovo opremanje višenamjenskim borbenim zrakoplovom 4. generacije. Sudionici tribine imali su prilike bolje upoznati ulogu Hrvatske kontrole zračne plovidbe koju su pojasnili Nino Karamatić i Želimir Trifunović, kao i načine rada u zračnoj luci Zagreb o čemu je govorio član Uprave MZLZ-a, David Gabelica. Darko Virovac i Krešimir Vlašić zastupali su našeg zračnog prijevoznika Croatia Airlines. O radu, ali i o konkretnim problemima Zrakoplovno tehničkog centra, na tribini je govorio Josip Milošević. Sudionici tribine bili su i Damir Bezik i Marina Fekonja Dragan iz Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo.

Prvoj javnoj tribini veliki su doprinos dali i predstavnici obrazovnog sustava, Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perešina, čiji je rad prezentirao Stjepan Pripeljaš, kao i profesor s Prometnog fakulteta u Zagrebu, Doris Novak, koji je povezao ulogu zrakoplovstva i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj.

Veleučilište Velika Gorica ima studije održavanja zrakoplova i upravljanja logističkim sustavima i procesima koje su predstavili pročelnici Darko Virovac i Dinko Mikulić. Cijeli je skup moderirao naš stručnjak za sigurnost, ujedno i pročelnik studija upravljanja u kriznim uvjetima, Marinko Ogorec.

U svakom slučaju, tribina je otvorila neke nove mogućnosti suradnje među ustanovama i institucijama koje se bave vojnim ili civilnim zrakoplovstvom te obrazovnih ustanova. Radi se o prvoj ovakvoj tribini    za koju želimo da jednom postane konferencije o zrakoplovstvu, koja bi objedinjavala znanja i iskustva svih zainteresiranih strana.

Pogledajte cijelu foto galeriju:

[widgetkit id=”70″ name=”AirVG_2018″] 

Foto : Karlo Mudri – Avioradar

Odgovori