Prvo polijetanje zrakoplova Airbus A321neo Long Range

 

Airbusov zrakoplov A321LR (Long Range) prvi je put poletio 31.1.2018. godine, a sam let je trajao 2 sata i 36 minuta. Zrakoplov pogonjen CFM LEAP-1A mlaznim motorima spreman je za testiranja koja će trajati oko 100 sati, uključujući letove preko Atlantika. Testiranja će se provoditi u drugom kvartalu ove godine u sklopu certifikacije zrakoplova pri EASA i FAA. Prva isporuka i prvi komercijalni letovi se očekuju u četvrtom kvartalu 2018. godine.

Posadu na prvom letu su činili piloti Yann Beaufils i Peter Lofts, inženjeri Frank Hohmeister, Jim Fawcett i Cedric Favrichon, te specijalist za unutrašnjost zrakoplova Alexander Gentzsch. Tijekom leta posada je na zrakoplovu testirala  upravljanje, motore i glavne sustave, a testovi su se izvodili pri velikim i malim brzinama.

 

Zrakoplov A321LR može prevoziti do 240 putnika te ima najširu kabinu među konkurencijom. Nova unutrašnjost koja je dostupna u cijeloj A320 seriji poboljšava putnicima doživljaj putovanja. Kako bi zrakoplov A321LR mogao letjeti s povećanim doletom od 7.400 kilometara, odnosno 4.000 nautičkih milja, zrakoplovu je povećana MTOW na 97 tona te dodan dodatni središnji spremnik za gorivo. Sa povećanim doletom, zrakoplov omogućuje zračnim prijevoznicima otvoriti nova tržišta koja im do sada nisu bila dostupna, osobito na letovima preko Atlantika.

Najnoviji motori, aerodinamička poboljšanja i inovacije u unutrašnjosti zrakoplova doveli su do smanjenje potrošnje goriva za 20% u odnosu na prethodnika. S više od 1.900 narudžbi, A321neo drži 80% tržišnog udjela i, prema izjavi iz Airbusa, to je pravi izbor za zrakoplov u Middle of the Market segmentu tržišta.

 

Foto: Airbus

Odgovori