Prvi Boeing 737MAX8 sletio u Splitu

Ovogodišnji lipanj ostat će značajan po prvom dolasku novog zrakoplova Boeing 737MAX8 u Hrvatsku. Dogodio se u petak, 8. lipnja 2018. godine, u Splitu. Zrakoplov registarske oznake OK-SWC češkog zračnog prijevoznika Smartwings (QS/TVS) doletio je na liniji QS1082 iz Praga (na slici). Proizveden je u travnju ove godine i isporučen je iz Seattlea u Prag 17. svibnja. Smartwings je od početka ove godine preuzeo već četiri ova zrakoplova. Nije im određeno na kojim linijama će letjeti, nego se naizmjenično pojavljuju na pojedinim linijama.  

Već tjedan dana kasnije, u petak 15. lipnja, doletio je već drugi zrakoplov Boeing 737MAX8 u Split. Radi se o zrakoplovu registarske oznake SE-RNA, švedskog zračnog prijevoznika TUI Airlines Nordic (6B/BLX). Doletio je na liniji 6B167 iz Helsinkija. Ovaj zrakoplov je proizveden u veljači i jedini je u floti švedskog TUIja. TUI ima još četiri nova zrakoplova u floti belgijske tvrtke kćeri TUI Airlines Belgium (TB/JAF), ali niti jedan od njih još nije doletio u Hrvatsku.  

Iza ovogodišnjeg srca ljetne sezone najavljeni su i novi zrakoplovi norveškog zračnog prijevoznika Norwegian Air Shuttle (DY/NAX) i to iz baze u Helsinkiju za Dubrovnik i Split. Norwegian je do sada preuzeo već 8 ovih zrakoplova. 

Foto © Goran Leš (SPU/08.06.2018.)

Odgovori