[IZVJEŠĆE] Zanimljivi dolasci zrakoplova u Hrvatsku u prvom tjednu mjeseca lipnja

Redoviti tjedni pregled zanimljivih dolazaka zrakoplova u Hrvatsku u prvom tjednu mjeseca lipnja na Avioradaru:

Hrvatski nacionalni zračni prijevoznik Croatia Airlines (OU/CTN) od izvanrednih letova imao je dva charter odlaska za Beirut iz Mostara u noći s nedjelje na ponedjeljak i s četvrtka na petak.

Drugi hrvatski zračni prijevoznik Trade Air (C3/TDR) protekli tjedan letio je isključivo na vlastitim ugovorenim charter letovima sa zrakoplovom Fokker F-100 reg. oz. 9A-BTD. U Hrvatskoj je imao dva dolaska u Split, u četvrtak i u subotu (na slici dolje).


Foto © Eddy Meštrović (SPU/09.06.2018.)

Na liniji izraelskog zračnog prijevoznika El Al (LY/ELY) u ponedjeljak je u Zagreb doletio zrakoplov Airbus A320 drugog izraelskog zračnog prijevoznika Israira (6H/ISR). U utorak i u srijedu na njegovoj liniji za Zagreb doletio je, pak, unajmljeni zrakoplov Boeing 737-800 slovačkog zračnog prijevoznika Air Explore (ED/AXE)

TUI je u petak počeo s prometom na još jednoj sezonskoj liniji, ovaj put TUIfly Nordic (6B/BLX) sa zrakoplovom Boeing 737-800 na liniji Göteborg – Split. U subotu je za turističku grupaciju TUI počela s prometom linija Kopenhagen – Pula sa zrakoplovom Boeing 737-700 danskog zračnog prijevoznika JetTime (J4/JTG)

Britanski zračni prijevoznik Thomas Cook Airlines (MT/TCX) u ponedjeljak je na liniji Manchester – Split poslao svoj zrakoplov Airbus A321 (na slici) u posebnom bojanju sa promocijom turizma u Egiptu (na slici dolje).


Foto © Web-kamera zračne luke Split (SPU/04.06.2018.)

U nedjelju na liniji njemačkog Condora (DE/CFG) na novoj sezonskoj liniji Hannover – Split doletio je stari zrakoplov McDonnel Douglas MD-82 u najmu od bugarskog zračnog prijevoznika Bulgarian Air Charter (1T/BUC).

Novi poljski zračni prijevoznik Ryanair Sun (RR/RYS) u četvrtak je počeo s prometom na svojoj prvoj liniji prema Hrvatskoj. Radi se o novoj liniji Varšava (zračna luka “Frederyk Chopin”) – Split. Ryanair Sun je tvrtka kći irskog niskotarifnog zračnog prijevoznika Ryanaira (FR/RYR) i počela je s prometom u lipnju ove godine. 

Češki zračni prijevoznik SmartWings (QS/TVS) za svoje je sezonske letove iz Poljske uzeo u najam tri zrakoplova od kanadskog zračnog prijevoznika Sunwing Airlines (WG/SWG). Dva zrakoplova u četvrtak doletjela su na njihovim linijama iz Poljske u Dubrovnik i Split (na slici dolje).


Foto © Web-kamera Zračne luke Split (SPU/07.06.2018.)

Smartwings u svojoj floti već ima četiri nova zrakoplova tipa Boeing 737MAX8 i prvi njihov dolazak u Hrvatsku bio je u petak na liniji Prag – Split.

Malteški zračni prijevoznik Air X Charter (AXY) proteklog je tjedna letio sa zrakoplovom Boeing 737-500 u wet-lease najmu za španjolsku Voloteu na linijama iz Bergama i Venecije za Dubrovnik i Split. Uz to, imao je i vlastiti charter dolazak sa zrakoplovom Canadair CRJ-200 iz Nice u Dubrovnik u utorak s povratkom za Frankfurt u srijedu. 

Poljski zračni prijevoznik LOT Polish Airlines (LO/LOT) počeo je s prometom na svojoj sezonskoj liniji Varšava (zračna luka “Frederyk Chopin”) – Pula predprošle nedjelje.  Na prvom dolasku doletio je zrakoplov Embraer ERJ-175 umjesto najavljenih zrakoplova Bombardier Q400.

Estonski zračni prijevoznik Nordica (EE/EST) u subotu je počeo s prometom na sezonskoj liniji Tallinn – Split sa zrakoplovom Canadair CRJ-900 (na slici dolje).


Foto © Vedrana Čubranić (RJK/09.06.2018.)

Ruski zračni prijevoznik Red Wings Airlines (WZ/RWZ) počeo je s prometom na liniji Moskva (zračna luka “Domodedovo”) – Pula još predprošli tjedan. Na drugom dolasku u subotu prošlog tjedna, doletio je veći zrakoplov Airbus A321 (na slici dolje) umjesto manjeg Airbusa A320 na prvom dolasku. 


Foto © Bojan Ristić (PUY/09.06.2018.)

Slovenski nacionalni zračni prijevozik Adria Airways (JP/ADR) imao je niz charter letova i to u ponedjeljak iz Rijeke za Göteborg i Norrköping te iz Nantesa za Dubrovnik. U srijedu je imao charter let iz Dubrovnika za Nantes a u četvrtak iz Rotterdama za Pulu. 

Češki nacionalni zračni prijevoznik ČSA Czech Airlines (OK/CSA) protekle subote letio je na sve tri sezonske charter linije između Austrije i Brača sa zrakoplovom ATR-72 (na slici dolje).


Foto © Anna Hero (BWK/09.06.2018.)

Rumunjski zračni prijevoznik Aviro Air (AVW) doletio je sa svojim zrakoplovom British Aerospace BAe 146-300 u ponedjeljak iz Pariza (zračna luka “Charles de Gaulle”) u Dubrovnik. Dan kasnije, u utorak, isti zrakoplov je imao dva charter odlaska iz Dubrovnika za Bari i Napulj. U četvrtak je ponovno doletio iz Bruxellesa za Zadar, u petak je letio na charter liniji Zadar – Bari i natrag, te se u subotu vratio iz Zadra u Bruxelles. 

Britanski zračni prijevoznik Cello Aviation (CLJ) u srijedu je imao charter dolazak iz Dublina u Dubrovnik te u četvrtak iz Dublina u Split sa svojim zrakoplovom Boeing 737-300 (na slici dolje).


Foto © Eddy Meštrović (SPU/07.06.2018.)

Rumunjski Carpatair (V3/KRP) letio je u srijedu na charter liniji Ljubljana – Zagreb i natrag sa zrakoplovom Fokker F-100. 

Njemački zračni prijevoznik Germania (ST/GMI) doletio je na charter liniji iz Rotterdama u Pulu sa zrakoplovom Airbus A319.

Poljski zračni prijevoznik Enter Air (E4/ENT) u ponedjeljak je imao redoviti charter dolazak iz Francuske za Pulu i Dubrovnik te još jedan iz Madrida u Dubrovnik. U četvrtak je bio prvi dolazak ove godine na charter liniji Poznan – Dubrovnik. U petak je imao redoviti charter dolazak iz Pariza (zračna luka „Roissy – Charles de Gaulle“) za Rijeku s povratkom preko Cagliarija za Pariz. U subotu je bio još jedan redoviti charter dolazak iz Pariza u Dubrovnik, a nakon toga isti je zrakoplov vratio skupinu turista u Clermont – Ferrand te doletio s novom iz Bresta u sjeverozapadnoj Francuskoj.

Češki zračni prijevoznik Travel Service (QS/TVS) u ponedjeljak je imao jedan charter dolazak iz Francuske u Dubrovnik i Pulu.

Španjolski zračni prijevoznik Volotea (V7/VOE) imao je u utorak sa zrakoplovom Airbus A319 charter dolazak iz Nantesa i Lyona u Dubrovnik s povratkom preko Rodeza za Nantes. 

Francuski zračni prijevoznik ASL Airlines (5O/FPO) sa zrakoplovom Boeing 737-700 u četvrtak je imao charter dolazak iz Pariza (zračna luka „Roissy – Charles de Gaulle“) i Nice u Dubrovnik s povratkom za Brisel i Pariz. 

Švedski regionalni prijevoznik Braathens Regional Airlines (TF/BRX) doletio je u nedjelju sa zrakoplovom British Aerospace Avroliner ARJ-100 prvi put na charter liniji iz Göteborga u Pulu.

U četvrtak je lokalni švicarski zračni prijevoznik Air Glaciers (1G/AGV) počeo s prometom na charter linijama iz Siona i Les Eplatures za Pulu, na svakoj liniji posebno sa zrakoplovom Beech 200 Super King Air. 

Poljski zračni prijevoznik Sprint Air (P8/SRN) u utorak je doletio sa zrakoplovom Saab SF-340 na charter liniji iz Varšave u Zagreb te odletio za Genevu. Dan kasnije doletio je iz Geneve u Dubrovnik te se vratio preko Zagreba natrag u Genevu.

Senegalska nogometna reprezentacija doletjela je u srijedu iz francuskog Epinala u Osijek zrakoplovom Boeing 737-500 latvijskog zračnog prijevoznika KlasJet (KLJ) (na slici dolje). Odletjeli su istim zrakoplovom iz Osijeka u Salzburg u subotu.


Foto © Josip Andračić – Antonov (OSI/09.06.2018)

Hrvatska nogometna reprezentacija iz Rijeke je za Osijek odletjela zrakoplovom Embraer ERJ-145 francuskog prijevoznika Aero4M (AEH) (na slici dolje). 


Foto © Vedrana Čubranić (RJK/03.06.2018)

Francuski zrakoplov odletio je iz Osijeka za Bolognu u subotu (na slici dolje).


Foto © Josip Andračić – Antonov (OSI/09.06.2018)

Iz teretnog prometa izdvajamo dva izvanredna dolaska u Rijeku više od 50 godina starog zrakoplova Antonov AN-12 ukrajinskog zračnog prijevoznika Ukraine Air Alliance (UKL) (na slici dolje). 


Foto © Vedrana Čubranić (RJK/04.06.2018)

Na redovitim cargo linijama za DHL iz Bergama u Zagreb doletio je proteklog tjedna tri puta zrakoplov Boeing 737-400F islandskog zračnog prijevoznika Bluebird Nordic (BO/BBD) (na slici dolje).


Foto © Boran Pivčić (ZAG/07.06.2018)

Posebni dolazak bio je u četvrtak u Splitu kada je doletio zrakoplov Boeing 737-700/BBJ1 malteškog zračnog prijevoznika Privajet (PVJ) (na slici dolje). Ovaj zrakoplov aktualno leti za potrebe Kraljevine Nizozemske. 


Foto © Eddy Meštrović (SPU/07.06.2018)

Foto (naslovna) © Josip Andračić – Antonov (OSI/09.06.2018)

Odgovori