Prijeti li kraj hidro-zrakoplovstvu u Hrvatskoj?

European Coastal Airlines u kolovozu ušao je u probleme, ali da li će iz njih izići?

Hrvatski zrakoplovni prijevoznik European Coastal Airlines (WL/ECB) u kolovozu bio je primoran prekinuti promet, nakon što je inspekcija Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo (CCAA) otkrila ozbiljne nedostatke u održavanju zrakoplova. Svi zrakoplovi su bili prizemljeni i European Coastal Airlines užurbano je radio, da riješi sve nedostatke. Oko 3 tjedna nakon prizemljenja bio je vraćen u promet zrakoplov Dash DHC 6-300 Twin Otter, reg. oznaka 9A-TOE, koji je u jedno bio i zadnji, kojega je European Coastal preuzeo tek u ljeto ove godine. Ostala 3 zrakoplova iz flote ostaju prizemljena do danas u vojnoj zrakoplovnoj bazi u Divuljama pokraj splitske zračne luke. 

Promet je obnovljen samo na liniji Split – Lošinj – Pula i natrag. Unatoč najavama European Coastal Airlinesa, da će uskoro poletjeti i drugi prizemljeni zrakoplov za obnavljanje drugih linija, do toga nije došlo, nego već je drugi prekid prometa, odnosno od subote 24. rujna prema podacima portala Flightradar24 nije u prometu niti zrakoplov 9A-TOE. Drugim riječima to znači da European Coastal Airlines već 5 dana ne leti na ni jednoj liniji. Aktualno su u prodaji dostupni letovi tek od utorka 4. listopada. Prema Facebook stranici ECA moguće je vidjeti i prigovore putnika koji nisu dobili vraćeni novac za ukinute operacije. 

European Coastal Airlines oglušio se je na brojne upite Avioradara da objasni situaciju u tijekom proteklih mjesec dana. Jednako tako niti CCAA nije odgovorila na pitanja Avioradara da objasni situaciju i daljnji razvoj ovog slučaja.

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH) objavilo je da je od 1. rujna istekao ugovor o najmu s European Coastal Airlinesom za prostor u vojnoj bazi Divulje i prema tome od tada nije poznato gdje se održava zrakoplov 9A-TOE, koji je ostao u prometu. Prema podacima iz službenog registra zrakoplova, koje vodi CCAA, niti jedan od 4 zrakoplova u floti European Coastal Airlines nisu u njihovom vlasništvu. Tri zrakoplova uzeta su na leasing od švicarskog servisnog centra RUAG, dok je četvrti zrakoplov u vlasništvu izvjesne tvrtke sa sjedištem u Dublinu u Irskoj. U slučaju ozbiljnih problema u operacijama ECA ostaje pitanje, zašto vlasnici zrakoplova nisu povukli svoje zrakoplove? 

Kakav će biti ishod ove priče, pozitivan ili negativan, ne možemo znati. U svakom slučaju mogući kraj European Coastal Airlines značio bi ujedno i kraj hidro-zrakoplovstva u Hrvatskoj. 

Foto: Igor Papić (SPU)

Odgovori