Prije 95 godina odvio se prvi Iberijin let

 

Iberia je proslavila 95 godina od pokretanja svojeg prvog leta između Barcelone i Madrida, a i danas ta ruta nastavlja biti jedna od Iberijinih najvažnijih ruta unutar Španjolske.

Danas Iberia između Madrida i Barcelone ima 86 tjednih letova, što u ponekom danu znači i do 15 polazaka u istom smjeru. U zimskom redu letenja Iberia će ponuditi oko 700.000 sjedala na toj ruti, što je veći kapacitet od prije početka pandemije koronavirusa.

Pokrenula je uslugu Air Shuttle 1974. koja je time postala prva takva ruta unutar Europe gdje između dva grada postoji vrlo veliki broj dnevnih polazaka, slično javnom prijevozu unutar gradova.

Na povijesnom letu 14. 12. 1927., 10 putnika je započelo putovanje prvim letom iz Barcelone prema Madridu, uz dvojicu pilota, prtljagu i teret. Putnici su sjedili na pletenim sjedalima od pruća. Let se odvio Rohrbach Rolandovim tromotornim zrakoplovom koji ima maksimalnu brzinu od 205 km/h, a trajao je oko 3,5 sata.

Od tog dana pa nadalje, Iberia je nudila dnevni let između Madrida i Barcelone, a u floti je imala tri Rohrbach Roland tromotorna zrakoplova. U prvom mjesecu letenja na toj je ruti prevezla 287 putnika na 75 letova. Cijena leta je iznosila 163 peseta za jedan smjer dok je za povratnu kartu cijena iznosila 300 peseta.

Odgovori