Turkish Airlines & Business Lounge u Istanbulu

THY lounge

Na našem nedavnom putovanju do Šri Lanke i Maldiva letjeli smo Turkishem preko Istanbula.

Kako smo u odlasku u Istanbulu imali sedam slobodnih sati do idućeg leta prema Maleu i Colombu, iskoristili smo ih u Business Loungeu Turkish Airlinesa. 

REPORTAŽA – Iz Dubrovnika do Šri Lanke sa Turkish Airlinesom

Ali prvo da vam predstavimo kompaniju. 

Turkish Airlines je turska nacionalna aviokompanija koja postoji već 84 godine.
Osnovana je 20.svibnja.1933. kao dio ministarstva obrane. Flotu je tada činilo pet zrakoplova.
Prvi internacionalni let je bio 1947. iz Ankare do Atene preko Istanbula.

2008. Turkish je ušao u Star Alliance, globalnu alijansu u kojoj su primjerice Lufthansa, United, ANA, naša Croatia Airlines. Ta alijansa broji ukupno 28 aviokompanija.
Te 2008. Turkish je osnovao AnadoluJet, svoju regionalnu aviokompaniju.
U zadnjih desetak godina kompanija bilježi veliki rast u broju prevezenih putnika. Od 2003. do 2016. su narasli šest puta po broju putnika. 2003. je prevezeno 10,4 milijuna putnika, dok 2016 je prevezeno 62,7 milijuna putnika. Time je Turkish Airlines postao jedna od najvećih aviokompanija u svijetu.

Glavno i najveće čvorište Turkish Airlinesa je aerodrom Ataturk u Istanbulu. Sekundarna čvorišta su aerodrom u Ankari, te drugi po veličini aerodrom u Istanbulu – Sabiha Gokcen. Preko svojih čvorišta povezuju oko 280 destinacija u 119 država. Turkish u odnosu na ostale aviokompanije leti u najviše država na svijetu.

Flota Turkish Airlinesa do kraja 2016. je brojila 334 zrakoplova. Od toga 234 uskotrupnih, 87 širokotrupnih, te 13 teretnih zrakoplova. Uskotrupna flota se sastoji od zrakoplova Airbus A319 i A320 te Boeing 737 NG. U idućim godinama Turkish kreće u obnovu uskotrupne flote sa zrakoplovima Boeing 737 MAX8, Boeing 737 MAX9 i Airbus A321neo. Širokotrupna flota se sastoji od zrakoplova Airbus A330 i 340, te Boeing 777-300ER. U medijima se nagađa kako će Turkish naručiti Boeing 787-9 kao zrakoplov kojim će krenuti s obnovom širokotrupne flote. Teretna flota se sastoji od Airbusa A330F i Boeinga 777F. Prosječna starost zrakoplova je 6,9 godina. Prema Turkishevim planovima do 2021 bi flota mogla prijeći brojku od 400 zrakoplova.

U Turkish Airlinesu radi gotovo 24.000 zaposlenih, ukoliko se pribroje i tvrtke kćeri tada broj zaposlenih raste na gotovo 50.000 zaposlenika.

Turkish Airlines je dobitnik brojnih nagrada, poput najbolje aviokompanije u Europi, najbolje aviokompanije u Južnoj Europi, najbolja hrana u Business Class.

Galerija:

[widgetkit id=”53″ name=”Turkish Airlines”]

Turkish Airlines Business Lounge – destinacija za sebe!

Da, točno tako. Sedam sati između letova u Istanbulu nismo ni osjetili jer biti u Loungeu je odmor. Bez obzira u koje gluho doba noći tamo dođete. 

Odložite prtljagu u ormariće i krenete…hrana – nema što nema i to većinom svjetski specijaliteti, piće također, zabava: igraće konzole, bilijar, trke malih automobila, mini golf, tv zid sa 9 ekrana; relaksacija: ležaljke da odspavate, piano svira u pozadini, film u zamračenoj prostoriji na velikom ekranu sa ponuđenim…..pazi sad….kokicama!, a ako vam je to sve previše “public” odete u mali apartmančić gdje se par sati možete odmoriti i otuširati a možete otići i na masažu. 

Turkish Airlines Lounge je jedan od 10 najboljih Loungea u svijetu sa 6000 četvornih metara.

Slika govori tisuću riječi pa pogledajte galeriju:

[widgetkit id=”54″ name=”THY Lounge”]

Par riječi o zračnoj luci Istanbul.

Zračna luka Istanbul (IST/LTBA), koja nosi ime Mustafe Kemala Ataturka otvorena je davne 1924. godine i nalazi se u predgrađu Yesilkoy, 24 kilometra jugozapadno od centra grada, najveća je zračna luka u Turskoj.  Trenutno je to po prometu peta zračna luka po veličini u Europi i 11. zračna luka u svijetu sa preko 60 milijuna putnika godišnje. Nepunih 20 milijuna putnika od toga čine putnici na domaćim linijama u Turskoj.  Godine 2002. imali su samo 11 milijuna putnika, što znači da se je broj putnika u zadnjih 15 godina povećao gotovo šest puta.

U veljači ove godine zračna luka je imala redovne linije prema 273 odredišta širom svijeta, što po broju odredišta čini zračnu luku Istanbul drugom najvećom u svijetu poslije Frankfurta! Ima 2 putnička terminala i 3 uzletno-sletne staze. Najveći zrakoplovni prijevoznik je naravno domaći Turkish Airlines (TK/THY). Prate ga druge dvije turske zrakoplove tvrtke Atlas Global (KK/KKK) i Onur Air (8Q/OHY).

Pored Zračne luke Kemal Ataturk u Istanbulu je još  i druga, manja, zračna luka koja nosi ime Sabihe Gokcen (SAW/LTFJ). Od 2015. godine u Istanbulu je u izgradnji nova zračna luka sjeverno od Istanbula na obali Crnog Mora, koja bi trebala preuzeti sav promet od listopada 2018. nakon čega će zračna luka Kemala Ataturka biti zatvorena.

Foto: NS – Avioradar (10/17)

Odgovori