PREDSTAVLJAMO: Podružnice HKZP – Pula

Nakon Splita, Dubrovnika i Zagreba, posjetili smo podružnicu Pula (LDPL)

Našu ekipu u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe, podružnici Pula dočekali su voditeljica podružnice gđa. Sandra Bogdanović te gdin. Jurica Orović, prilazni radarski kontrolor instruktor.

Sandru je ljubav prema avijaciji odvela na studij zračnog prometa na FPZ u Zagrebu i tokom rata kad su se tražili kontrolori letenja zaposlila se u HKZP te prije desetak dana napunila 25 godina staža.


Sandra Bogdanović – voditeljica podružnice Pula

Voditeljica nas je ljubazno uputila u ustrojstvo podružnice Pula:

“Podružnica Pula broji 51 radnika koji su raspoređeni u službe: služba kontrole zračnog prometa, zrakoplovna tehnička služba, zrakoplovno meteorološka služba

Najbrojnija je služba kontrole zračnog prometa koju čine kontrolori zračnog prometa i ured preduzletnog informiranja (ARO) – 8 radnika.U podružnica Pula imamo  22 kontrolorske dozvole uključujući i ruk podružnice Pula. Od tog broja 15 je duplih dozvola – radar i toranj a 7 ih je samo toranjskih no taj broj će se slijedeće godine promijeniti jer nas očekuje školovanje 3 toranjskih kontrolora za radarsku dozvolu. Od 15 radarskih kontrolora 7 ih je instruktora.

Od 22 kontrolora 10 kontrolora je iz Pule , iz Zagreba 5 te iz Rijeka 5, 1 iz Splita i 1 iz Požege.

Zrakoplovno meteorolška služba broji 7 radnika koji su raspoređeni u prognostičku službu i motriteljsku službu.

TMA Pula pokriva osim ZL Pula i niz malih aerodrom aili letjelišta kao što su Lošinj, Unije, Medulin, Vrsar, Grobnik i Rijeku. 

Ove godine Zl Pula bilježi rast  pa se to odrazilo i na naše brojke pa očekujemo na kraju godine rast od cca 23%.”, objasnila nam je.


Lean Smoljak i Marin Mandarić na tornju

Gospodin Orović nam je objasnio kako stvari funkcioniraju u smislu kontrole letenja i koje su specifičnosti u Puli. Kao najveću specifičnost nam je naveo nemogućnost predviđanja obima prometa, posebice VFR. Kako nam je Jurica rekao petkom na Lošinju, koji je također pod njihovom ingerencijom ima podosta te vrste prometa.

PREDSTAVLJAMO : Podružnice HKZP – Zagreb Tower

Izdvojio nam je situaciju od ove godine, točnije 25. svibnja kada su otvorili dva sektora, posebno za VFR i posebno za IFR te su kontrolori pet sati konstantno “pričali” na frekvenciji odnosno intenzivno upravljali prometom u njihovom području. Naime, taj dan je bio povećan broj VFR letova prema Lošinju i to većinom iz Austrije, Njemačke i Mađarske.

Od ove sezone ZL Pula je zbog povećanog prometa  započela po prvi put izdavati NOTAM kojim u određenim periodima ograničavaju VFR dolaske na ZL zbog nemogućnosti prihvata svih zainteresiranih.


Bojan Štifanić i Branka Čelić na radaru

Domaćine smo upitali imaju li problema sa dronovima i laserima te su nam rekli da što se tiče dronova nemaju problema i da se svi operateri dronova u okruženju stvarno uredno javljaju prije početka operacija, što je pohvalno. Laseri su i dalje problem kao i na drugim zračnim lukama.

PREDSTAVLJAMO : Podružnice HKZP – Dubrovnik

Nakon razgovora posjetili smo i tehničku službu odnosno odjel centralnog nadzora i upravljanja gdje nas je dočekao gdin. Mario Birkić – rukovoditelj odjela.

 Zrakoplovna tehnička služba sastoji se iz Odjela centralnog nadzora i upravljanja i Odjela održavanja koji vodi brigu o svim zrakoplovno tehničkim uređajima na zemlji. Ukupno broji 12 radnika. 

PREDSTAVLJAMO: HKZP – podružnica Split

Mario nam je objasnio da Pula koristi dva radara, MORH-ov na Učkoj te Monte Kope koji je instalirane u svibnju 2016. godine, a i detaljno nam je objasnio kako funkcionira njegov odjel.

O funcioniranju tog i takvih odjela u podružnicama pisati ćemo zasebno jer smatramo da ti “ljudi iza kulisa ” zaslužuju posebno predstavljanje.

I u ovoj podružnici smo lijepo dočekani i ugošćeni te polako postajemo razmaženi, a na tome zahvaljujemo: 

– Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe

– Gospođi Heleni Cvjetičanin

– Gospođi Sandri Bogdanović

– Svim djelatncima podružnice Pula, koje lijepo pozdravljamo i vjerujemo da ćemo se uskoro ponovno vidjeti. 

Fotografirao i razgovarao: Vjekoslav Kolarec

Odgovori