Posljednje pripreme za dolazak prvih Rafalea u Hrvatsku

Pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u hangaru središta za obuku tvrtke Dassault Aviation obavljaju posljednje pripreme za povijesni prelet prvih šest zrakoplova Rafale u Hrvatsku.

U skladu s najavama Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva obrane, prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih zrakoplova Rafale u Hrvatsku dolazi ovoga proljeća – samo nekoliko tjedana dijeli nas do dolaska novih moćnih čuvara hrvatskog neba. Ostalih šest doletjet će u Hrvatsku do početka sljedeće godine, kad završi obuka ostalih hrvatskih pilota.

U hangaru središta za obuku u okviru tvrtke Dassault Aviation (DA), borbeni piloti i tehničari Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) provode posljednje pripreme prije preleta prvih šest zrakoplova iz Francuske.

Naime, hrvatski se piloti u Francuskoj nalaze u različitim etapama obuke i podijelili su neka od svojih prvih iskustava letenja na zrakoplovu Rafale, novoj perjanici HRZ-a. Jedan od pilota već je godinu u Francuskoj i, kako kaže, od djetinjstva sanja kako će jednog dana upravljati moćnim vojnim sredstvom kao što je Rafale, jednim od najboljih borbenih zrakoplova današnjice.

Više o samom tijeku obuke i spremnosti hrvatskih pilota govorio je jedan od onih koji će upravljati jednim od šest Rafalea koji uskoro stižu u Hrvatsku. Kako kaže, u odnosu na MiG-ove, letenje na Rafaleu je složenije i zahtjevnije, a prelet u Hrvatsku za njega predstavlja iznimnu čast i odgovornost.

Obuka se sastojala od dva dijela. Najprije smo bili u tehničkoj učionici, a nakon toga je počela obuka na simulatoru te potom samo letenje. Letenje na Rafaleu zahtjevnije je i složenije, dok je MiG složeniji za održavanje u zraku. U šali znam reći kako se u MiG-u možeš izgubiti u prostoru, a u Rafaleu u kokpitu. Velik je to iskorak, ali na bolje se čovjek brzo navikne”, ispričao je i na kraju dodao: “Jedan sam od onih koji će s Rafaleom doletjeti u Hrvatsku i to je iznimna čast i odgovornost jer će ovi zrakoplovi u HRZ-u biti dugo i nakon što ja prestanem letjeti. Zato sam ponosan i sretan”.

Jednog od zrakoplovnih tehničara koji se u Francuskoj nalazi već šest mjeseci, a koji je kao stipendist Zrakoplovno-tehničke škole “Rudolf Perešin” već pet godina pripadnik HRZ-a, kazao je da također s velikim veseljem očekuje prelet zrakoplova u domovinu.

“Gotovo sam četiri godine kao tehničar radio na zrakoplovima MiG-21 i nakon toga došao sam ovdje. Obučavam se za tehničara koji radi na sustavu naoružanja na zrakoplovu Rafale i mijenjanju konfiguracija za određenu vrstu misija koju bi piloti ovog zrakoplova mogli imati”.

Prema posljednjim javno dostupnim podatcima, zrakoplovi Rafale bi trebali preletjeti u Hrvatsku između 15. i 25. travnja 2024.

Odgovori