[POSJETILI SMO] Zračna luka Rijeka (RJK – LDRI)

Mala zračna luka u kojoj vlada obiteljsko ozračje doživljava svoju renesansu. Od zračne luke koja je radila samo ljeti, LDRI uz upravu koja je odlučna u tom naumu, kroz obnove opreme, infrastrukturne radove i pojačani marketing, privlači nove zračne prijevoznike.

Nagradni natječaj! Tražimo putnike za Frankfurt!

Ove će sezone zračna luka Rijeka imati 26 izravnih linija ka europskim odredištima, bilo sezonskih, redovitih  ili charter. Uz to, s operacijama su počeli i letovi koji će putnike s Krka prevoziti i zimi. Prošla godina je zaključena s 142.111 putnika, što je skoro 100% porast u odnosu na 2012. godinu koja je zaključena s 77.082 putnika.

K tome, tendencije za ovu godinu su obećavajuće, uzimajući u obzir da je u prva 4 mjeseca u Rijeci prevezeno 11.879 putnika, a što je i više od dvostruko u odnosu na prošle godine kada broj nije prelazio 5.312 putnika.

O napretku zračne luke, a i planovima za budućnost, razgovarali smo s direktorom Zračne luke Rijeka, Tomislavom Palalićem.

U zračnoj luci Rijeka je prvi put zaposlen 2006., a na mjesto direktora postavljen je 2012. O stanju zračne luke kada je stupio u mandat svjedoči:

2012. Zračna luka Rijeka nije imala prilazna svjetla ni na jednoj strani staze. U to vrijeme smo jedini u svijetu imali 2 bar VASIs sustav za precizno slijetanje (skraćena inačica 3 bar VASI) koji zbog zastarjelost više nigdje nije bio korišten. Između ostalog, CCAA je u zračnoj luci imala preko 40 nalaza. 2012. je u ZL Rijeka bilo zaposleno 83 djelatnika od kojih je samo 2% imalo višu ili visoku stručnu spremu. Te iste godine je ZL imala nešto više od 70.000 putnika. Danas imamo dvosturko više putnika, a stalno zaposlenih je 50 + 30 sezonskih radnika, a od tih 80 zaposlenih je 30% s višom ili visokom stručnom spremom.

Zračna luka Rijeka je primala poticaje do 2015, a od 2012. do sada puno smo napravili na unaprjeđenju zračne luke.

Nabavili smo prilazna svijetla za oba smjera uzletno sletne staze, dodana su svijetla ruba i sve je zamijenjeno LED rasvjetljenjem. Isto tako, 2 bar VASIs sustav je zamijenjen PAPI-jem, Tako da možemo reći da smo po osvjetljenju najnapredniji u Hrvatskoj.

Napravljene su i značajne promjene u zgradi terminala, promijenjen je protok putnika kako bi se osiguralo više mjesta za „duty free“ i neavijacijske sadržaje. Uređen je prostor za registraciju putnika isto kao i prostor za „security screening“. Govoreći o tome, mi smo jedina zračna luka u Hrvatskoj čiji su vlastiti radnici angažirani u službi osiguranja, dok su sve ostale zračne luke „outsourceale“ tu uslugu.“

O napretku zračne luke svjedoči i činjenica kako je 2012. godine u ZL CCAA pronašla preko 40 nalaza, dok je nedavno pronađeno svega 4 nalaza. Isto tako, ZL Rijeka je dobila svjedodžbu aerodroma i svjedodžbu operatora aerodroma. Otvoren je i školski centar, a kako bi se pratili trendovi širenja, ZL je krenula i u otkup zemlje uz samu zračnu luku.

 

Planovi unaprjeđenja ZL Rijeka do 2020.

U naredne dvije godine, ZL Rijeka planira uložiti u nadopunu i unaprjeđenje opreme za prihvat i otpremu putnika i zrakoplova. Možda najvidljivija promjena na terminalu zračne luke dolazi već krajem ove godine, a to je potpuna renovacija fasade i stolarije. Time se mijenja vizura zgrade koja u tom vidu nije značajno uređivana od otvaranja ZL, 1970. godine.

Uz to, u planu je proširenje parkirališta zračne luke, isto kao i izgradnja ‘ramena’ staze i 2 dodatne rulnice.

Planovi unaprjeđenja do 2030.

Uz nadopunjavanje i nabavku nove opreme za prihvat i otpremu zrakoplova i putnika, u planu su značajni infrastrukturni radovi.

U planu je proširenje stajanke za teretne zrakoplove, proširenje A i B rulnica, isto kao i unaprjeđenje signalne opreme na stazi i rulnicama.

Nadalje, planirana je gradnja hangara i skladišta za potrebe ZL, ali i za prihvat tereta.

Najzanimljiviji infrastrukturni radovi su planirana izgradnja pješačkog pothodnika ispod staze koji bi spajao terminal zračne luke s rotorom u Omišlju čime bi bila omogućena neposredna veza s javnim prijevozom.

Također je do 2030. planirana i gradnja potpuno nove uzletno sletne staze koja bi bila orijentirana okomito na postojeću, a kako bi se smanjio broj preusmjerenih letova zbog vremenskih uvjeta.

Tehnički podatci:

ICAO: LDRI

IATA: RJK

ICAO klasa: 4C

Kapacitet putnika: 2.000.000 godišnje

Kapacitet cargo operacija: 150.000 tona

Kapacitet operacija zrakoplova: 30.000 godišnje

USS: 14/32, 2500 x 45 m, asfaltna površina

Stajanka: 300 x 115 m, betonska za komercijalno, opće i teretno zrakoplovstvo

Uređaji za slijetanje: ILS CAT I, 3°, RWY 14

Protupožarna i spasilačka služba: Kategorija IX

Otvorenost (svibanj 2018.): H24

Zahvaljujemo na gostoprimstvu i ugodnom danu gospođi Vedrani Čubranić, gospodi Tomislavu Palaliću i Damiru Ružiću.

 

Foto © Avioradar – B.H. (RJK/09.05.2018.)

Odgovori