POSJETILI SMO: Noć otvorenih vrata HRZ i PZO

U petak 27.siječnja 2017 na Zračnoj luci Split održala se manifestacija “Noć otvorenih vrata HRZ i PVO”. 

Po prvi put od utemeljenja moderne Hrvatske države, MORH je izložio opremu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva građanima i posjetiteljima Splita.

Iako je manifestacija trebala početi od 13 sati, organizatori su odlučili vrata otvoriti ranije pa je u predviđenih 13 sati na stajanci ZL Split već nazočio veliki broj posjetitelja. U konačnici je na zračnoj luci bilo fascinantnih 12 000 posjetitelja

HRZ je na Split doveo dijelove svoje PP eskadrile, helikoptere te školske zrakoplove. U programu su osim helikoptera, i zrakoplova Canadair CL415 (koji se malo ranije vratio sa požarišta) učestvovala i neizostavna “Krila Oluje” koji su, iako skraćenim programom oduševili prisutnu publiku. 
Posebno bi izdvojili nastupe helikoptera Bell 206 III te Mi-8 MTV-1 koji su svojim vratolomijama izvlačili uzdahe okupljenih i pokazali koliki su profesionalci pripadnici HRZ-a. 

Od popratnih događanja, HRZ je za posjetitelje postavio simulator letenja na koji su, unatoč velikoj hladnoći, posjetitelji čekali i po sat vremena, a pripadnici HRZ-a strpljivo davali upute.

Moramo naglasiti da smo kod okupljenih primjetili vidno razočaranje zbog nedolaska borbenih aviona MIG-21 iz 91. zrakoplovne baze Zagreb na manifestaciju. Naime MIG-ovi su početno najavljeni za prelet ali iz nama nepoznatih razloga taj dio programa je otkazan. 

Splićani i njihovi gosti koji su u Split došli iz svih krajeva Dalmacije pa čak i Dubrovnika, napokon su dobili jednu ovakvu manifestaciju u “svom dvorištu” na čemu treba pohvaliti organizatore i nadati se da će postati tradicionalna.


PREDSTAVLJENE LETJELICE:

Mil Mi-8MTV-1 Pilatus PC-9M Bell 206B-3 JetRanger III Zlin 242L Air Tractor AT-802AF Fire Boss Canadair CL-415 Polikarpov Po-2 Socata Rallye 180TS Galerien Grob G103 Twin Astir

Kako je to sve izgledalo možete pogledati u našoj galeriji:

[widgetkit id=”18″ name=”Noć otvorenih vrata SPU”]

Video (Eddy Meštrović):

Foto: N.S./A.S. –  Avioradar, Video: Eddy Meštrović

Odgovori