[POSJETILI SMO] Dan otvorenih vrata zračne luke Pula

Izrazito je malo prilika u kojima neka zračna luka kao domaćin otvori svoja vrata i bez ikakvih provjera, procedura ili ograničenja na raspolaganje stavi svu svoju infrastrukturu i opremu kako bi se zainteresirana javnost mogla upoznati s inače samozatajnom zrakoplovnom industrijom. Ovo je posebno istaknuto u Hrvatskoj, gdje su spotteri vrlo često nerado viđeni, fotografiranje zrakoplova se zabranjuje, a znatiželjnici uz ogradu zračnih luka su u većini slučajeva zamoljeni da se udalje. Ipak, događaji poput dana otvorenih vrata zračne luke Pula mijenjanju tu premisu i to nabolje. Vidjeti terminal i stajanku zračne luke ispunjenu posjetiteljima, cijelim obiteljima, djecom i avgeekovima, uistinu je bio predivan prizor. Istovremeno ne smijemo izostaviti činjenicu kako su svi oni i imali što vidjeti jer su izložbe, demonstracije, izložena oprema i razni programi bili maštovito i opsežno planirani, a na posljetku, i organizacijski postavljeni na zavidnu razinu.

Tako su posjetitelji na stajanci mogli razgledati šest zrakoplova PC-9M akrobatske skupine Krila Oluje, helikoptere OH-58D Kiowa Warrior, UH-60M Black Hawk, Mi-171Sh, Cessnu 172 i Piper Senecu, vatrogasnu opremu i opremu za opsluživanje zrakoplova ZL Pule, izložbu avio-maketara i sl. Svi zainteresirani su mogli popričati s tehničkim osobljem i pilotima, mogli su pogledati demonstracijske vježbe interventne policije, a i popričati s kadetima na štandu “Postani vojni pilot”, s polaznicima Policijske akademije i članovima ostalih rodova vojske RH.

Vrhunac programa je započeo oko 14 sati nastupom padobranaca, a nastavio se pretposljednjim ikad javnim preletom nadzvučnog zrakoplova MiG-21bis. Pomalo je emotivno bilo posljednji put vidjeti MiG u Puli koja je do 2008., a u sklopu Zrakoplovne baze Pula, bila dom upravo tim zrakoplovima.

Program je nastavljen preletima helikoptera OH-58D Kiowa Warrior i UH-60M Black Hawk, da bi nakon njih nastupila akrobatska skupina Krila Oluje sa svojim 20 minutnim nastupom. Program je završen preletom helikoptera Mi-171Sh. Čitatelji AvioRadara su imali priliku pratiti letački program tik uz uzletno-sletnu stazu, za što je organiziran posebni autobus i prijevoz prijavljenih spottera preko USS-a do predviđenog mjesta za praćenje programa.

Iako Hrvatska još ima mnogo za naučiti o promociji zrakoplovstva i tehničke kulture općenito, događaji poput ovog zasigurno popravljaju stanje. Djelić atmosfere s Dana otvorenih vrata zračne luke Pula donosimo u fotogaleriji u nastavku.

Foto © AvioRadar

Odgovori