Poletio Boom XB-1 – Korak bliže komercijalnom nadzvučnom letenju

Boom Supersonic, tvrtka koja gradi najbrži putnički zrakoplov na svijetu, Overture, u petak 22. ožujka 2024. objavila je vijest o uspješnom letu zrakoplova XB-1, prvog neovisno razvijenog nadzvučnog mlažnjaka. Let se odvio u zračnoj i svemirskoj luci Mojave u Mojaveu u Kaliforniji. Kao i Overture, XB-1 koristi najsuvremenije tehnologije kako bi omogućio učinkovit nadzvučni let, uključujući kompozite od karbonskih vlakana, naprednu avioniku, digitalno optimiziranu aerodinamiku i napredni nadzvučni pogonski sustav.

“Danas je XB-1 poletio u istom svetom zračnom prostoru gdje je Bell X-1 prvi put probio zvučni zid 1947. godine,” rekao je Blake Scholl, osnivač i izvršni direktor Boom Supersonic. “Veselio sam se ovom letu otkad sam osnovao Boom 2014., i on označava najznačajniju prekretnicu na našem putu da putnicima diljem svijeta omogućimo nadzvučna putovanja.”

Zrakoplovom XB-1 upravljao je glavni probni pilot Booma Bill “Doc” Shoemaker, a probni pilot Tristan “Geppetto” Brandenburg upravljao je zrakoplovom za potjeru T-38 koji je pratio let. XB-1 je poletio iz zračne i svemirske luke Mojave i letio u istom zračnom prostoru koji je ugostio mnoge povijesne prve letove, uključujući letove Bell X-1, North American X-15 i Lockheed SR-71 Blackbird. XB-1 ispunio je sve svoje ciljeve testiranja, uključujući sigurno i uspješno postizanje visine od 7.120 stopa i brzine do 238 čvorova (273 mph).

“Svi u timu XB-1 trebali bi biti nevjerojatno ponosni na ovo postignuće,” rekao je Bill “Doc” Shoemaker, glavni testni pilot za Boom Supersonic. “Bila je privilegija dijeliti ovo putovanje s toliko predanih i nadarenih profesionalaca. Iskustvo koje smo stekli dostizanjem ove prekretnice bit će neprocjenjivo za Boomovo oživljavanje nadzvučnih putovanja.”

Dva desetljeća nakon umirovljenja Concordea, prvi let XB-1 označava povratak civilnog nadzvučnog zrakoplova na nebo i utire put za oživljavanje redovitih nadzvučnih putovanja. Program XB-1 pruža temelje za dizajn i razvoj Overturea, istovremeno uspostavljajući kulturu sigurnosti na prvom mjestu u inženjeringu i proizvodnji.

Inauguracijski let demonstratora XB-1 odvija se dok Overture nastavlja napredovati prema proizvodnji, s rastućom globalnom mrežom dobavljača i knjigom narudžbi koja uključuje 130 narudžbi i prednarudžbi od American Airlinesa, United Airlinesa i Japan Airlinesa. Overture će prevoziti 64-80 putnika pri brzini od 1,7 Macha, otprilike dvostruko većoj od brzine današnjih podzvučnih zrakoplova. Optimiziran za brzinu, sigurnost i održivost, Overture je dizajniran za rad na do 100 % održivo zrakoplovno gorivo (SAF).

Odgovori