Ponovo odgođen natječaj za konkurentske pružatelje zemaljskih usluga

Novousvojenom regulativom, tri hrvatske zračne luke bi trebale dobiti drugog, konkurentnog pružatelja zemaljskih usluga. Tako bi zračne luke u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku trebale raspisati natječaj za nove pružatelje zemaljskih usluga, što je među najprofitabilnijim poslovima u životu jedne zračne luke. Trenutačno u Zagrebu zemaljske usluge pruža turski Havaš, dok na zračnim lukama, u Splitu i Dubrovniku, to obavljaju tvrtke koje su ujedno i operatori zračnih luka.

Natječaj je trebao biti objavljen još 2020., kad je zbog pandemijskog pada putnika odgođen. Naime, sukladno Pravilniku o pružanju zemaljskih usluga, zračna luka po postizanju 2 milijuna prevezenih putnika godišnje treba raspisati natječaj za dodatnog pružatelja usluga, a s ciljem pružanja pristupa aerodromske infrastrukture neovisnim zainteresiranim pružateljima usluga.

Posljednji put je natječaj trebao biti objavljen u siječnju, no do danas nije. Za tjednik LIDER su iz Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo (HACZ) izjavili: “Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo trenutačno provjerava dvojbenu praksu pojedinih zračnih prijevoznika i pružatelja zemaljskih usluga na drugim europskim zračnim lukama, a koja s aspekta tržišnog natjecanja može negativno utjecati na postavljene uvjete i rezultat tendera. U svakom slučaju, HACZ radi na što bržem rješavanju prethodnih pravnih pitanja vezanih uz sam tender kako bi isti bio raspisan u što kraćem roku.”

Odgovori