[ON BOARD] jetBlue Airbus A321LR

Na proteklom izdanju Paris Air Showa, ekipa AvioRadara imala je zadovoljstvo razgledati perjanicu flote američkog jetBlue-a, Airbus A321neo, odnosno A321LR. Ono po čemu se taj zrakoplov razlikuje od ostatka jetBlueove flote jest potpuna AirSpace kabina s Mint jetBlue poslovnim razredom. Taj i slični zrakoplovi u floti jetBluea trenutačno prometuju na liniji New York – London, a uskoro počinju letjeti i na novim linijama iz New Yorka prema Parizu i Amsterdamu. Donosimo fotoreportažu iz zrakoplova koji je u Pariz stigao potpuno nov, tek s 8 ciklusa.

 

Podatci o zrakoplovu:

Serijski broj: 11354

Registracija: N4074J

Tip: A321-271NXLR

Datum prvog leta: 03.05.2023.

Ispitna registracija: F-WZMU

Ime: Mint The Gap

 

Prvo što primjećujemo kod ulaska u zrakoplov je drukčiji FAP (Flight Attendant Panel) u odnosu na one koje uobičajeno viđamo u A320 obitelji zrakoplova. Nalazi se na desnoj strani (nasuprot sjedala kabinskog osoblja), ima 2 zaslona te je vizualno drukčiji u odnosu na standardni. Kako nam objašnjava predstavnica jetBluea, novi FAP je posebno dizajniran od strane jetBluea i Airbusa. Cijela je kabina bila osvijetljena u jetBlue plavoj, s posebnim mood lightningom koji je doprinijeo “wow” učinku koji kabina pruža. 

Ulaskom u putnički dio imali smo prilike vidjeti i isprobati Mint odjeljak poslovnog razreda. Prva dva sjedala imaju veći prostor u odjeljku, dok su ostali odjeljci iste veličine. S obzirom da je jetBlue budget carrier, iznenađuje kako je zrakoplov veličine A321 do izlaza iznad krila ispunjen privatnim odjeljcima poslovnog razreda koji se odvajaju kliznim vratima u kojima se svako sjedalo pretvara u puni ležaj. Uspoređujući sjedala iz Mint kabine s onima full-service prijevoznika te sjedalima iz širokotrupnih zrakoplova, možemo samo reći kako Mint opravdava svoj naziv – osvježenje u ponudi poslovnog razreda koje postavlja letvicu jako visoko, premašujući ponudu prijevoznika koji su cjenovno skuplji od jetBluea.

Cjelokupnom dojmu Mint kabine pridonosi pozadinsko osvjetljenje u bojama jetBluea, pojedinosti poput jastuka ili pokrivača, a i iznimno veliki pretinci za ručnu prtljagu koji, s obzirom na mali broj putnika u poslovnom razredu, osiguravaju više nego dovoljno prostora za ručnu prtljagu (uz dodatak prostora za odlaganje u Mint odjeljku). 

Razgovarajući s iznimno susretljivom i prijateljski raspoloženom kabinskom posadom, saznajemo kako je upravo Mint top proizvod u SAD-u, ali i na prekooceanskim letovima. Tvrde kako je Mint kabina prva rasprodana te kako su dojmovi putnika iznimno pozitivni. Upitali su i nas bi li isprobali let u ovakvom zrakoplovu iako je uskotrupan, a pitanje nisu niti trebali dovršiti da bi čuli odgovor – DA!

Svi jetBlueovi zrakoplovi Airbus A321LR bit će opremljeni s ukupno 24 Mint odjeljka, uz svega 114 sjedala u ekonomskom razredu. Prva dva Mint odjeljka su veći od ostalih, s većim sjedalima, više privatnog prostora i većim IFE zaslonom.

Prelaskom u ekonomski razred “wow” učinak ne prestaje. Iako smo navikli na letenje zrakoplovima iz A320 obitelji, ovaj je zrakoplov nešto sasvim drugo. 114 sjedala ekonomskog razreda su podijeljena u 2 odjeljka: prvi dio od 24 sjedala s oznakom “Even More Space” koji u odnosu na ostala sjedala imaju više prostora za noge, i drugi dio od 90 sjedala sa standardnim razmakom. Sva sjedala su opremljena IFE zaslonima veličine 10.1” na kojima je moguće gledati interaktivnu 3D kartu leta, TV uživo, filmove i serije na zahtjeva ono što jetBlue dodatno ističe jest besplatan neograničeni Wi-Fi u cijelom zrakoplovu. Uz sve to, svako sjedalo ekonomskog razreda ima USB A i C punjače za elektroničke uređaje.

Dolaskom na kraj kabine, vidimo dvije zanimljive stvari koje nismo navikli viđati u ovakvim zrakoplovima: prva su zavjesom ograđena 3 sjedala koja služe za odmor posade (crew rest area), a druga je samoposlužni bar kojeg je jetBlue nazvao Pantry. Bar je dostupan svim putnicima i besplatan je, a putnicima će se tijekom leta nuditi pića i snackovi.

jetBlue je uistinu izvukao najbolje moguće iz zrakoplova koji je ostvario sve ono što zračni prijevoznici traže, a putnici vole – ekonomičan uskotrupni zrakoplov sposoban za prekooceanske letove, s udobnošću i sadržajima koje nude znatno veći, širokotrupni zrakoplovi. Uspoređujući cijene povratnih zrakoplovnih karata iz Europe u SAD, moguće je vidjeti kako je jetBlue uistinu ekonomičan odabir za prekoatlantski let, doduše u ekonomskom razredu. Za povratnu kartu izvan ljetne sezone (u listopadu 2023.) na liniji CDG – JFK – CDG, jetBlueova karta će stajati 940 $, dok Air France za iste datume nudi karte u ekonomskom razredu za 1.387 €. Istovremeno, za isti let Mint povratna zrakoplovna karta stoji nemalih 5.855 $.

Donosimo i ostatak fotografija u galeriji niže (© AvioRadar), a podsjećamo da dojmove iz jetBlueovog A321LR kao i ostalih zrakoplova izloženih na Paris AIr Showu 2023., možete čuti u 5. epizodi Flying Minutes podcasta.

[widgetkit id=”165″ name=”jetBlue A321LR”]

 

 

Odgovori