Obnovljen promet na nekoliko linija prema obalnim zračnim lukama

Tijekom proteklih pet dana nekoliko je prijevoznika obnovilo promet na linijama prema hrvatskim zračnim lukama.

Njemački nacionalni zrakoplovni prijevoznik Lufthansa (LH/DLH), član globalnog udruženja zrakoplovnih prijevoznika Star Alliance, prije mjesec dana obnovio je promet za Dubrovnik i Split. U petak, 30. travnja, obnovljen je promet na liniji Frankfurt – Pula sa zrakoplovom Mitsubishi CRJ-900. Dan kasnije, u subotu, 1. svibnja, Lufthansa je imala i prvi međunardoni dolazak ove godine u Zadru. Dolaskom zrakoplova Embraer ERJ-190 (na slici) obnovljen je promet na liniji Frankfurt – Zadar. Na prvom letu bilo je 77 putnika. 

Austrijski nacionalni zrakoplovni prijevoznik Austrian Airlines (OS/AUA), član globalnog udruženja zrakoplovnih prijevoznika Star Alliance, u petak, 30. travnja, obnovio je promet na linijama iz Beča za Dubrovnik i Split

Češki zrakoplovni prijevoznik Smartwings (QS/TVS) u četvrtak, 29. travnja, obnovio je promet na liniji Varšava – Dubrovnik. Nakon toga, u subotu, 1. svibnja, obnovljen je promet i na liniji iz Prag – Split

Ruski zrakoplovni prijevoznik Nordwind Airlines (N4/NWS) počeo je s prometom na novoj liniji Moskva (zračna luka “Šeremetjevo”) – Pula u srijedu, 28. travnja. Nakon nekoliko odgađanja, u petak, 30. travnja, počeo je s prometom i na novoj liniji Moskva – Zagreb. U oba su slučaja na prvom letu stigli veći zrakoplovni u odnosu na najavljene. U Pulu je doletio Airbus A321 umjesto najavljenog Boeinga 737-800, a u Zagreb je stigao zrakoplov Boeing 737-900 umjesto manjeg najavljenog Embraera ERJ-190.  

Španjolski niskotarifni zrakoplovni prijevoznik Vueling (VY/VLG) obnovio je u subotu, 1. svibnja, promet na liniji Barcelona – Split. Dan kasnije, u nedjelju, 2. svibnja, obnovljen je promet i na liniji Barcelona – Dubrovnik

Latvijski zrakoplovni prijevoznik airBaltic (BT/BTI) u subotu, 1. svibnja, obnovio, je promet na liniji Riga – Dubrovnik. U ponedjeljak, 3. svibnja, slijedi prvi dolazak na liniji Riga – Split.  

 

Britanski niskotarifni zrakoplovni prijevoznik easyJet (U2/EZY) obnovio je promet na linijama iz Švicarske za Hrvatsku prije mjesec dana, odnosno iz Basela i Ženeve za Split, te iz Ženeve za Dubrovnik. U subotu, 1. svibnja, počela je s prometom i prva linija iz Njemačke za Hrvatsku, odnosno iz Berlina za Split. Ujedno je ovo bio i prvi redoviti dolazak s nove berlinske zračne luke u Hrvatsku.

 

Poljski nacionalni zrakoplovni prijevoznik LOT Polish Airlines (LO/LOT), član globalnog udruženja zrakoplovnih prijevoznika Star Alliance, u srijedu, 28. travnja, obnovio je promet na linijama iz Varšave za Dubrovnik i Split. Tijekom vikenda imao je već i drugi let na obje linije. 

Nizozemski nacionalni zrakoplovni prijevoznik KLM Royal Dutch Airlines (KL/KLM), član globalne udruge zrakoplovnih prijevoznika SkyTeam, počeo je s prometom na liniji Amsterdam – Split još prije Uskrsa, ali izdvajamo ga u ovom popisu jer sad već ima čak 5 letova tjedno na ovoj liniji. Trenutačno je to linija koja ima najviše tjednih letova prema nekom od jadranskih zračnih luka u Hrvatskoj. Ovdje se radi i o značajnom povećanju prometa i u odnosu na 2019. godinu jer je KLM prije pandemije u predsezoni dolazio u Split s najviše dva leta tjedno, samo vikendom. 

Odgovori