Nastavljaju se rekordi prometa u Zračnoj luci Franjo Tuđman

Ostvaren je rast prometa putnika od 14%, a po prvi put u povijesti zagrebačka zračna luka je dočekala dvomilijuntog putnika  u kolovozu, točnije, 28. kolovoza, što je mjesec dana ranije od rekordne 2016. godine. 

Zračna luka Franjo Tuđman već od početka godine bilježi kumulativni rast od 11% u odnosu na prošlu godinu, a pozitivan trend dvoznamenkastog rasta očekuje se i do kraja godine. Od početka koncesijskog razdoblja, koje je započelo krajem 2013. godine, uspostavljena je suradnja s 9 novih aviokompanija i uvedeno je 13 novih cjelogodišnjih linija od čega ih je najviše, njih ukupno 8, realizirano u ovogodišnjem ljetnom redu letenja. Potrebno je napomenuti da je evidentan porast i u broju charter linija. Nadalje bilježi se značajan rast cargo prometa – nakon rekordnog srpnja, u kolovozu 2017. ostvareno je 46% rasta u odnosu na isti mjesec 2016. godine.

Ovogodišnji dolazak prestižne aviokompanije Emirates predstavlja poseban korak u poslovanju zagrebačke zračne luke. Radi se o avioprijevozniku koji svakodnevno širokotrupnim zrakoplovom tipa Boeing 777 300ER s 364 sjedala u Zagreb dovodi velik broj putnika iz više od 60 zemalja svijeta, ponajviše iz Azije, ali i Australije i Oceanije čime Zagreb i Hrvatska postaju dostupniji dalekim tržištima, a to će pozitivo utjecati na hrvatski turizam i izvan ljetne sezone. Osim Emiratesa, svoj značajan doprinos rastu prometa dao je nacionalni prijevoznik Croatia Airlines, sa svoje četiri nove linije za Stockholm, Oslo, Helsinki i Bukurešt te Monarch, specijalizirana aviokompanija za leisure city break putovanja, zahvaljujući kojoj je povećan broj dolazaka turista iz Velike Britanije. Osim novih linija, u Zračnoj luci Franjo Tuđman došlo je i do povećanja broja letova te veličine zrakoplova na već postojećim destinacijama, što uključuje linije LOT-a za Varšavu, Czech Airlinesa za Prag, ali i onih daleko-linijskih poput izravnog leta za Kanadu aviokompanije Air Transat i Qatar Airwaysa na redovitoj liniji za Dohu.

 Zračna luka Franjo Tuđman rekordna po broju putnika u srpnju

Cjelogodišnje linije

Zračna luka Franjo Tuđman s velikim zadovoljstvom gleda ususret nadolazećoj zimskoj sezoni 2017./2018. tijekom koje su, zahvaljujući cjelogodišnjim linijama, već sad osigurana značajna povećanja u kapacitetu. Zahvaljujući letovima Emiratesa i Monarcha, Dubai te London i Manchester će i u zimskom redu letenja biti izravnim letovima povezani sa Zagrebom, što će osigurava veću povezanost s važnim emitivnim tržištima u Aziji i Velikoj Britaniji.

Početkom zimske sezone, točnije od 31. listopada 2017. godine, aviokompanija Eurowings uvodi novu izravnu liniju za Düsseldorf tri puta tjedno, dok nacionalni prijevoznik Croatia Airlines svoje sezonske linije za Lisabon i Barcelonu po prvi put u povijesti nudi i izvan ljetne sezone te planira prometovanje kroz cijelu prvu polovicu zimskog reda letenja, točnije do prvog tjedna siječnja 2018. godine. Poljska kompanija LOT, kao i norveška niskotarifna kompanija Norvegian Airlines također će zadržati dio novo uvedenih sezonskih frekvencija kroz zimski red letenja. – priopćili su iz Zračne luke Franjo Tuđman.

Foto: A.P. – Avioradar

Odgovori