Nakon potpisanog ugovora, započeti radovi na ZL Dubrovnik

Pripremni radovi za izvođenje nove faze rekonstrukcije već su u tijeku.

Nakon potpisanog ugovora 7.rujna ove godine, započeli su radovi u novoj fazi rekonstrukcije i nadogradnje Zračne luke Dubrovnik. 

->U Dubrovniku potpisan ugovor sa izvođačima radova za nastavak radova

Kako doznajemo u tijeku su pripremni radovi u kojima izvođač osigurava sve potrebno za izvođenje ovog, vrlo zahtjevnog, dijela projekta koji obuhvaća zahvate na rulnicama te  samoj uzletno-sletnoj stazi.

Naime, u ovom dijelu cijelog projekta planirano je spojiti prag staze 30 i stajanku, odnosno produženje rulnice “I” te izgradnja spojnice “F” čime bi se protok prometa na zračnoj luci značajno povećao, posebno u slučajevima kada je staza u upotrebi 30. 

Uz to, u ovoj fazi obnoviti će se dio staze od praga do spojnice “E” pri čemu će se povećati sama nosivost.

Izvođači, Zajednica ponuditelja koju čine Poduzeće za ceste Split d.d, Strabag AG i Elektrocentar Petek d.o.o., trenutno vrše pripreme u vojnom djelu zračne luke koji je van upotrebe, gdje će između ostalog, biti postavljene baze za proizvodnju betona i asfalta. Iz razloga što je vojni dio u sklopu štićene zone zračne luke, postavlja se nova ograda koja će odvajati taj prostor od ostatka ZL.

Zbog ovih radova dolazi i do skraćivanja uzletno-sletne staze i to za 1050 metara ali će se u suradnji sa Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe osigurati neometan promet za pet kompanija koji će ovu zimu povezivati Dubrovnik. Zatvaranje dijela staze je predviđeno 13.studenog, krajem ljetnog reda letenja. 

Na stazu će biti instalirana i nova rasvjeta.

Uzletno-sletna staza u cjelini bi trebala biti u funkciji početkom ljetnog reda letenja iduće godine, oko 15. ožujka, ali radovi na njoj moraju završiti 15.veljače jer je potrebna kalibracija rasvjete i opreme prije upotrebe. Iz tog razloga će se raditi u više smjena. 

Za uspješno izvođenje ovih radova potrebna je suradnja ZLD sa HKZP te MUP-om ali posebno će biti potrebno razumjevanje lokalnog stanovništva mjesta Čilipi i Močići  koja su uistinu blizu radilišta. 

Foto: Avioradar / Google Maps

Odgovori