Najkraći širokotrupni i najdulji uskotrupni letovi

Svakom zaljubljeniku u zrakoplovstvo želja je letjeti sa širokotrupnim zrakoplovom, dok je uz to poseban doživljaj biti na ‘long haul’ letu koji se obavlja uskotrupnim zrakoplovom.

 

Sljedeća lista uključuje samo neke letove, i to ne samo aktualne već i one koji su se donedavno obavljali.

 

Najkraći širokotrupni letovi

 

Dubai (DXB) – Muscat (MCT). Let traje 1 sat i 15 minuta, obavlja ga Emirates sa širokotrupnim Boeingom 777-300ER.

Taiwan Taoyuan (TPE) – Naha (OKA). Let obavlja China Airlines, svojevremeno s Beoingom 747-400. Let traje svega 55 minuta.

Guangzhou Baiyun (CAN) – Hong Kong (HGK). Cathay Dragonov let koji traje 35 minuta, a obavlja se ponekad s Airbusom A330-300.

Gimpo (Seoul west – GMP) – Incheon Jeju (CJU). Korean Air obavlja let s Boeingom 787-9, a let u prosjeku traje 42 minute.

San Francisco (SFO) – Los Angeles (LAX). United obavlja let s Boeingom 787-9, let traje 55 minuta.

Honolulu (HNL) – Kona International (KOA). Let je svojevremeno sezonski obavljao Hawaiian Airlines s Boeingom 767-300, let traje 45 minuta. Danas na navedenoj relaciji uglavnom leti B717.

Dubai (DXB) – Doha Hamad International (DOH). Emirates je počeo letjeti na navedenoj relaciji 1. prosinca 2016., let se obavljao s Airbusom A380, a trajao je svega 1 sat i 10 minuta.

Uz navedene linije, treba spomenuti kako mnogi zračni prijevoznici u sezoni povećavaju kapacitete pa tako i istaknuti kako je npr. British Airways letio na liniji LHR-DUB koja traje sat i 30 minuta s Boeingom 767.

Promotivne letovi iz Beograda za Zagreb obavljala je Air Serbia s Airbusom A330 (let od ‘nategnutih’ 45 minuta), dok neki prijevoznici (Turkish Airlines npr.) kod preraspodjele flote postave širokotrupne zrakoplove na kraće, unutareuropske letove. Uz to, mnogi unutareuropski charter letovi se, ovisno o potražnji, obavljaju širokotrupnim zrakoplovima.

 

 

Najdulji uskotrupni letovi

 

Iako je otežavajući faktor u ovoj kategoriji ograničenje goriva na uskotrupnim zrakoplovima, postoji znatno više letova u odnosu na prethodni popis.

Mnogi zračni prijevoznici obavljaju letove sa zapada Europe prema američkoj istočnoj obali s Boeingom 757 (Aer Lingus, American Airlines, United i sl.).

London Heathrow (LHR) – New York (JFK) via Shannon (SNN). British Airways obavlja ovaj let s Airbusom A318, posebno preuređenim u konfiguraciju poslovne klase. BA je ove letove pokrenuo nakon prizemljenja Concordea, a s ciljem vraćanja ‘All Business class’ letova.

Miami International (MIA) – Seattle Tacoma (SEA). Alaska Airlines obavlja letove na ovoj liniji s Boeingom 737-800. Let traje 7 sati i 5 minuta.

Boston Logan (BOS) – Los Angeles (LAX). Let traje 6 sati i 50 minuta, a obavlja ga United Airlines s Boeingom 757.

Oakland (OAK) – Boston Logan (BOS). Jet Blue obavlja letove s Airbusom A320, a let traje 7 sati i 10 minuta. Direktni letovi na ovoj relaciji su rijetkost jer ih se većina obavlja s jednim ili više presjedanja.

Houston (IAH) – Anchorage (ANC). Sezonske letove na ovoj relaciji obavlja United Airlines, povremeno s Beoingom 737-800. Let traje 7 sati i 20 minuta.

Neki od navedenih letova nisu (još) aktualni na ovosezonskim redovima letenja.

Uz spomenute letove koji se trenutačno obavljaju (ili su se obavljali) treba napomenuti i mnogo novih linija koje će se otvarati uvođenjem u uporabu novih zrakoplova, prvenstveno tipova Airbus A321LR i Boeing 737 MAX10.

VEZANO:

Boeing ima zeleno svjetlo za svoj 787-10

Tko sve leti sa Boeingom MAX8

Prvo polijetanje zrakoplova Airbus A321neo Long Range

Foto © Avioradar

Odgovori