Imenovan je novi glavni direktor Zračne luke Dubrovnik, Frano Luetić

U petak, 2. veljače 2018. godine, održana je skupština tvrtke Zračna luke Dubrovnik d.o.o. na kojoj je, a sukladno prijedlogu Vlade Republike Hrvatske, novim glavnim direktrorom imenovan Frano Luetić. Glasanju na skupštini nazočili su svi predstavnici suvlasnika Društva: Hrvatske vlade, Dubrovačko-neretvanske županije, Općine Konavle i Grada Dubrovnika.

Tim povodom, danas, u ponedjeljak 5. veljače 2018. godine, održana je konferencija za tisak u adaptiranom VIP salonu ZL Dubrovnik. Na konferenciji je nazočio i predstavnik Avioradara.

Dosadašnji glavni direktor, Roko Tolić, na mjestu glavnog direktora Zračne luke Durovnik d.o.o. bio je od 2009. godine. U svom govoru zahvalio se na pruženoj podršci svim suradnicima i zaposlenicima ZL Dubrovnik. Istaknuo je kako se ne radi o smjeni direktora već istjeku mandata koji, sukladno odluci Vlade RH, nije produžen te je imenovan novi direktor.

Također je istaknuo kako je za vrijeme svojeg devetogodišnjeg rada, a uz pomoć svih kolega i zaposlenika tvrtke, postigao izuzetno velike uspjehe i izvanredne rezultate:
– vrijednost poduzeća, odnosno kapital pričuve povećan je za 157%
– prihod tvrtke povećan je za 210%
– broj putnika povećan je za 211%
– broj zaposlenika povećan je za 153%

U tom razdoblju, uz prikupljanje sredstava iz europskih fondova, pokrenut je posao na jednom od najvećih infrastrukturnih projekata u zemlji. Radi se o uvjerljivo najvećem gradilištu na jugu Hrvatske. Trenutačno je milijun četvornih metara u građevinskom zahvatu. U ovih 9 godina izgrađeno je 41.500 četvornih metara putničkog terminala, 4.500 četvornih metara nadstrešnice, novi službeni prolaz, nova trafo-stanica i sklopljeni su ugovori za daljnje građevinske radove. Posebno je potrebno istaknuti kako su u svim dosadašnjim poslovima ispoštovani rokovi te je sve bilo u financijskom okviru, kako je bilo planirano.

I 2018. godina započela je uspješno: promet putnika ovogodišnjeg siječnja veći je za 15% u odnosu na lanjski.

Nakon izlaganja Roka Tolića, riječ je uzeo novoimenovani glavni direktor, Frano Luetić, koji je istaknuo posebnu važnost zračne luke Dubrovnik za Hrvatsku i Dubrovnik, osobito budući da 70% gostiju u Dubrovačko-neretvanskoj županiji dolazi i odlazi preko te zračne luke.
Frano Luetić u zračnoj luci radi već 44 godine. Godine 1974. počeo je raditi kao student i od tada je postupno napredovao do položaja direktora.

Izrazio je posebnu zahvalnost svima koji su pomogli u obnavljanju zračne luke nakon ratnog razaranja 1991. godine. Od tada je broj putnika od ništice doveden na današnjih 2,323 milijuna putnika, rast je neprestan, tek s manjim padom 1995., 1999. i 2009. godine. Također, izrazio je nadu opravdati povjerenje koje mu je ukazano imenovanjem za glavnog direktora. Istaknuo je kako trenutačne najave za ovogodišnju ljetnu sezonu obećavaju nastavak u dvoznamenkastom porastu broja putnika. Nabrojao je sve djelatnosti koje zračnu luku čine gradićem u čijem samo prometnom sektoru radi 444 zaposlenika.

 

Na pitanje novinara o legitimnosti javnih nabava, dosadašnji glavni direktor Roko Tolić potvrdio je zakonitost svih poslovnih odluka koje su se donosile za vrijeme njegovog mandata. Naglasio je da su transparentnost i zakonitost javne nabave u ovoj tvrtki neupitne i višestruko provjeravane. Priznao je određene proceduralne pogreške s kojima se računalo kao mogućim rizikom poslovanja, no, ispravci troškova činili su manje od 4%.

Foto: Avioradar N.S. (DBV/05.02.2018)

 

Odgovori