Na aerodromu Brač održana velika emergency vježba

Sukladno zakonskim obvezama, jučer je na aerodromu Brač održana velika emergency vježba “Airbus 2021”. U izvođenju vježbe sudjelovale su sve aerodromske službe objedinjene kroz djelovanje spasilačko vatrogasne postrojbe aerodroma Brač, operativnog centra, operativnog zapovjedništva na mjestu nesreće, lokalnog povjerenstva, Hrvatska kontrola zračne plovidbe – Podružnica Brač, MUP RH Postaja granične policije ZL Brač, te Carina RH. Osim gore navedenih službi, u vježbi su sudjelovala i sva bračka dobrovoljna vatrogasna društva – DVD Bol, DVD Milna, DVD Pučišća, DVD Selca i DVD Supetar na čelu s glavnim otočkim vatrogasnim zapovjednikom, VOC Brač, Županijski centar 112, te pripadnici HGSS Split – Ispostava Brač.
Scenarij vježbe uključivao je izlijetanje zrakoplova tipa Airbus A319 s uzletno sletne staze prilikom slijetanja uz izbijanje požara na oba krila zrakoplova, te širenje požara na okolno raslinje. U vježbi je obavljeno gašenje požara zrakoplova i požara raslinja te spašavanje ozlijeđenih osoba. Po završetku gašenja požara zrakoplova, utvrđeno je kako nedostaju dvije osobe te je započeta potraga za istima od strane pripadnika HGSS-a. Prva osoba pronađena je uz pomoć službenog psa tragača, a druga je pronađena u jami na dubini od 6 metara. Obavljene su pripremne radnje, spuštanje u jamu, trijaža, izvlačenje unesrećene osobe iz jame i transport u pristanišnu zgradu.
 
Nakon završetka vježbe, ista je analizirana, skupno se fotografiralo i zatim je uslijedio ručak za sve sudionike vježbe.
 
 
 

Odgovori