Lockheed Electra E-10A proslavila 90. rođendan

Prije devedeset godina, 23. veljače 1934. godine, ovaj zrakoplov je prvi put poletio. Proizvedeno ih je 149 od kojih su samo dva još uvijek u letnom stanju, jedan u Pragu, a drugi na Novom Zelandu. Zrakoplov u Pragu s registarskim oznakama OK-CTB danas se nalazi u kolekciji povijesnih zrakoplova Aerokluba Točná, koji se nalazi na maloj športskoj zračnoj luci Točná (LKTC) na južnom kraju grada.

Zrakoplov je davne 1934. godine kupio Jan Antonín Baťa za svoje privatne i poslovne letove. Njegova tvornica Baťa u Zlínu na istoku Češke u to je vrijeme bila jedan od najvećih proizvođača obuće na svijetu. Malo tko možda zna da na slovu t ima kvačica, što znači da se to u češkom jeziku izgovara „Batja“.

Njegov brat Tomáš Baťa osnovao je i počeo proizvodnju obuće u Hrvatskoj u Borovu 1931. godine. Sličnost slova na logotipu Baťe i Borova do danas je vidljiva. Za svoje je radnike izgradio i Borovo Naselje po prepoznatljivom modelu urbanizma i arhitekture kao i u Zlínu, te u obližnjem mjestu Otrokovice u istočnoj Češkoj. U to vrijeme u Borovu je bila najveća proizvodnja obuće u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji.

Tomáš je poginuo u zrakoplovnoj nesreći 1932. godine i njegov brat Jan Antonin preuzeo je upravljanje tvornicama. Obojica su bili zaljubljenici u zrakoplovstvo pa su 1934. osnovali i pokrenuli proizvodnju zrakoplova koji do dan-danas nose ime grada Zlína.  Proizvodnja je bila na zračnoj luci koju je 1929. godine sagradio u mjestu Otrokovice u blizini grada Zlína (LKZL). Sagradio je 1935. godine i zračnu luku u Borovu (LKOB). Vrlo vjerojatno je dolazio i svojom Electrom u Borovo u ophodnju proizvodnje u njegovoj tvornici, ali za to nemamo dokaza.

Obitelj Baťa izbjegla je za vrijeme Drugog svjetskog rata u Kanadu, a nakon što je rat završio, komunističke vlasti u Čehoslovačkoj, a isto tako i u Jugoslaviji, oduzele su mu tvornice obuće u Zlínu i Borovu kao i tvornicu zrakoplova u Otrokovicama, te i duge tvornice koje je imao u istočnoj komunističkoj Europi. Proizvodnju obuće nastavio je u Brazilu, a danas je sjedište tvrtke u Lausannei u Švicarskoj.

Odgovori