[IZVJEŠĆE] Zanimljivi izvanredni dolasci i sve više sezonskih linija

Redoviti tjedni pregled zanimljivih dolazaka zrakoplova u Hrvatsku tijekom proteklog tjedna na Avioradaru:

Hrvatski nacionalni zračni prijevoznik Croatia Airlines (OU/CTN) počeo je s prometom na nekoliko sezonskih linija. U petak je počela s prometom sezonska linija Zadar – Frankfurt. U subotu su počele s prometom sezonske linije iz Splita za Düsseldorf, Berlin (zračna luka “Tegel”) i Lyon, a u nedjelju je s prometom počela sezonska linija Dubrovnik – Zürich. Samo je jedan charter let bio u subotu iz Zagreba za Tallinn s povratkom preko Ljubljane. Na odabranim linijama iz Zagreba za München i Brisel, u kratkoročnom najmu letio je zrakoplov tipa Fokker F-100 hrvatskog prijevoznika Trade Aira (C3/TDR). U subotu, dodatno na liniji Zagreb – Kopenhagen i natrag, u wet-lease najmu letio je i drugi zrakoplov tipa Fokker F-100, ovaj put švicarskog regionalnog prijevoznika Helvetic Airways (2L/OAW) (na slici dolje).


Foto © Nikola Kovačević (ZAG/28.04.2018)

Drugi hrvatski zračni prijevoznik, Trade Air (C3/TDR), uz to što je sa zrakoplovom Fokker F-100 reg. oz. 9A-BTD letio za Croatia Airlines, u srijedu i subotu odradio je i dva vlastita charter aranžmana prema Italiji. Došlo je i do promjene unajmljenog zrakoplova tipa British Aerospace Jetstream J-32. U subotu 21. travnja, iz Osijeka je odletio je dosadašnji zrakoplov reg. oz. PH-BCI, a umjesto njega je u utorak stigao zrakoplov istog tipa, ali reg. oz. PH-OCI.

Njemački Eurowings (EW/EWG) počeo je u subotu s prometom na prvim ovogodišnjim sezonskim linijama iz Zadra za Düsseldorf i Köln / Bonn. I u Dubrovnik je u nedjelju doletio prvi zrakoplov na sezonskoj liniji iz Kölna. I protekli tjedan na linijama Eurowingsa letjeli su zrakoplovi drugih zračnih prijevoznika u wet-lease najmu. Zrakoplovi tipa Boeing 737-800 njemačkog TUIfly (X3/TUI) letjeli su na linijama iz Hannovera za Split i Dubrovnik. Izdvajamo još Airbus A320 austrijskog prijevoznika Laudamotion (OE/LDM) koji je doletio na liniji Stuttgart – Zagreb u srijedu i zrakoplov tipa Airbus A319 češkog nacionalnog prijevoznika ČSA Czech Airlines (OK/CSA) koji je letio u srijedu na liniji Dubrovnik – München, u četvrtak iz Stuttgarta za Split i Zagreb te u subotu još jednom na liniji Stuttgart – Split. Kao zanimljivost izdvajamo još zrakoplov Airbus A320 u posebnom nogometnom bojanju „Borussia Mannschaftsairbus“ koji je u utorak doletio na redovitoj liniji iz Düsseldorfa u Split. (na slici dolje).


Foto © Igor Papić (SPU/24.04.2018)

U Zadru je još njemački nacionalni prijevoznik Lufthansa (LH/DLH) imao u subotu prvi dolazak na novoj liniji iz Frankfurta.

Britanski niskotarifni zračni prijevoznik EasyJet (U2/EZY) počeo je s prometom na dodatnim sezonskim linijama prema Hrvatskoj. U srijedu je bio prvi dolazak u Dubrovnik na liniji iz Bristola, a u subotu iz Edinburgha i Geneve. U Splitu su u subotu počele s prometom još dvije sezonske linije iz Bristola i Manchestera, a u Puli je počela s prometom prva sezonska linija Easyjeta iz Londona (zračna luka “Gatwick”).


Foto © webkamera Zračne luke Dubrovnik (DBV/25.04.2018)

Španjolski zračni prijevoznik Volotea (V7/VOE) u ponedjeljak je počeo s prometom na sezonskoj liniji za Split iz Nantesa, a u petak je s prometom počela i linija Venecija – Split. Nizozemski niskotarifni zračni prijevoznik Transavia (HV/TRA) počeo je u srijedu s prometom na sezonskoj liniji iz Rotterdama za Split, a u subotu je iz Rotterdama stigao i prvi zrakoplov na sezonskoj liniji za Pulu. Francuski zračni prijevoznik ASL Airlines France (5O/FPO) tri je linije od pretprošlog tjedna za Split iz Pariza (zračna luka “Roissy – Charles de Gaulle”), Lyona i Nantesa dopunio u petak prvim dolaskom na četvrtoj sezonskoj liniji iz Lillea za Split. 

Belgijski zračni prijevoznik TUI Airlines Belgium (TB/JAF) doletio je prvi put u Dubrovnik na novoj sezonskoj liniji iz Deauvillea. Istovremeno, istim zrakoplovom u subotu počela je s prometom i dugogodišnja sezonska linija  Brisel – Dubrovnik. Dan ranije, u petak, počela je s prometom sezonska linija iz Antwerpa za Split (na slici dolje), a u nedjelju sezonska linija Nantes – Split. Nizozenski TUI Airlines Netherlands (OR/TFL) počeo je u subotu s prometom na svojoj prvoj ovogodišnjoj sezonskoj liniji iz Amsterdama za Pulu.


Foto © webkamera Zračne luke Split (SPU/27.04.2018)

Svoje prve sezonske linije prema Hrvatskoj započeo je i češki zračni prijevoznik SmartWings (QS/TVS). Na prvom dolasku u četvrtak iz Varšave u Dubrovnik doletio je zrakoplov Boeing 737-800 u najmu od slovačkog zračnog prijevoznika Go2Sky (6G/RLX). Druga redovita sezonska linija iz Praga za Dubrovnik počela je s prometom u nedjelju s manjim zrakoplovom Boeing 737-700.

Iz Skandinavije su s prometom počele 3 dodatne sezonske linije. Norwegian Air Shuttle (DY/NAX) u srijedu je prvi put ove godine doletio na sezonskoj liniji iz Helsinkija u Dubrovnik, a u subotu je otvorena sezonska linija iz Stockholma (zračna luka “Arlanda”) za Split. Istoga dana, sezonsku liniju Stockholm – Split otvorio je i konkurentski zračni prijevoznik SAS Scandinavian Airlines (SK/SAS) s dolaskom novog zrakoplova Airbus A320Neo.

Slovenski nacionalni prijevoznik Adria Airways (JP/ADR) počeo je s prometom u petak i subotu na novim sezonskim linijama iz Ljubljane za Dubrovnik i Brač (na slici dolje). Više o tome u posebnom članku na Avioradaru: Svečano dočekan prvi zrakoplov Adrije na Braču 


Foto © Anna Hero (BWK/28.04.2018)

Belgijski nacionalni zračni prijevoznik Brussels Airlines (SN/BEL) u subotu je počeo s prometom na novoj liniji iz Brisela za Split. Isti dan počela je s prometom i dugogodišnja sezonska linija Brisel – Dubrovnik. Luksemburški nacionalni prijevoznik Luxair (LG/LGL) je također u subotu počeo s prometom na svojoj sezonskoj liniji Luxembourg – Dubrovnik.

U Pulu je stigla prva ovogodišnja sezonska linija iz Rusije u Hrvatsku. Ruski zračni prijevoznik S7Airlines (S7/SBI) doletio je prvi put u subotu sa zrakoplovom Airbus A320.

Njemački Condor (DE/CFG) otvorio je nove linije iz Frankfurta za Rijeku (na slici dolje) i Zadar, te uz to počeo s prometom na uhodanim sezonskim linijama iz Frankfurta za Dubrovnik i Split. Više o tome u posebnom članku na Avioradaru: Svečano dočekan prvi zrakoplov Condora u Rijeci


Foto © Marko Čorvilo (RJK/29.04.2018)

U nedjelju je dodatno počela s prometom i nova sezonska linija Condora iz Düsseldorfa za Split. Na prvom je letu doletio zrakoplov Airbus A320 u najmu od litvanskog zračnog prijevoznika Avion Express (X9/NVD).

Iz Britanije su u nedjelju počele s prometom dodatne dvije sezonske linije britanskog zračnog prijevoznika Jet2 (LS/EXS) za Dubrovnik iz Newcastela i Nottinghama (zračne luke “East Midlands”). Nacionalni britanski zračni prijevoznik British Airways (BA/BAW) počeo je s prometom sa sezonskoj liniji London (zračna luka “Heathrow”) – Split također u nedjelju.

Njemački zračni prijevoznik Germania (ST/GMI) zatvorio je svoje predsezonske charter linije iz Njemačke za Dubrovnik u utorak zadnjim dolaskom iz Düsseldorfa i povratkom u Berlin (zračna luka “Tegel”). Isto je i mali austrijski zračni prijevoznik People’s Viennaline (PE/PEV) završio u srijedu sa svojim svakodnevnim predsezonskim charter dolascima svaki dan iz Frankfurta u Split zrakoplovom tipa Embraer ERJ-170. 

Austrian Airlines (OS/AUA) proteklog je tjedna imao isti broj charter dolazaka s umirovljenicima u Dubrovnik kao i pretprošlog. Zrakoplovi Airbus A320 i Airbus A319 (na slici dolje) doletjeli su četiri puta iz Beča te je po jedan zrakoplov doletio s umirovljenicima iz Graza, Innsbrucka i Salzburga.


Foto © webkamera Zračne luke Dubrovnik (DBV/25.04.2018)

Proteklog tjedna, nakon Dubrovnika, španjolski zračni prijevoznik Evelop! (E9/EVE) doletio je sa zrakoplovom Airbus A320 u srijedu i u Zadar na charter liniji iz Leona s povratkom u Valladolid. Dodatno su iz Skandinavije stigle dvije jednokratne turističke skupine. Zrakoplov Airbus A321 Thomas Cook Airlinesa (DK/VKG) doletio je u na charter liniji u petak iz Helsinkija u Split, a zrakoplov Boeing 737-700 danskog zračnog prijevoznika JetTime (J4/JTG) doletio je isto u petak na charter liniji iz švedskog Linköpinga u Dubrovnik s povratkom natrag u nedjelju. Bugarski nacionalni prijevoznik Bulgarian Air Charter (1T/BUC) doletio je sa starim zrakoplovom McDonnell Douglas MD-82 u subotu na charter liniji iz Varne u Dubrovnik.

Poljski zračni prijevoznik Enter Air (E4/ENT) imao u ponedjeljak svoj redoviti charter dolazak iz Francuske. Proteklog tjedna doletio je iz Pariza (zračna luka “Roissy – Charles de Gaulle”) preko Nantesa i Toulousea u Dubrovnik s povratkom preko Pule za Toulouse i Pariz. Drugi zrakoplov je u ponedjeljak doletio još na charter liniji iz Pariza preko Nice u Dubrovnik. Dan kasnije odletio je iz Dubrovnika prema Veneciji. I poljski Enter Air zaključio je svoje predsezonske charter dolaske iz Njemačke u Dubrovnik. U utorak je njihov zrakoplov doletio iz Hamburga s povratkom za Leipzig, a zrakoplov koji je u srijedu doletio iz Nice, u četvrtak je zadnju predsezonsku turu iz Njemačke vratio prema Düsseldorfu i Hamburgu. U petak je Enter Air počeo s prometom na svojim novim sezonskim charter linijama iz Francuske u Rijeku, i to prvim dolaskom zrakoplova iz Pariza (na naslovnoj slici gore). U subotu bio je još jedan redoviti charter dolazak iz Pariza, a nakon toga isti je zrakoplov vratio skupinu turista u Epinal te dovezao novu iz mjesta Le Havre na sjeveru Francuske.

Češki zračni prijevoznik Travel Service (QS/TVS) u ponedjeljak je doletio na charter liniji iz Pariza (zračna luka “Roissy – Charles de Gaulle”) preko Marseillea u Dubrovnik, a nakon toga je odletio preko Pule za Marseille i Montpellier (na slici dolje). U subotu je Travel Service imao charter odlazak iz Dubrovnika za Brisel sa skupinom turista koja je stigla pretprošle subote. I malteški zračni prijevoznik Air Horizont (HAT) odletio je u subotu s povratkom svoje skupine turista iz Splita za Metz / Nancy koja je stigla pretprošle subote.


Foto © webkamera Zračne luke Pula (PUY/23.04.2018)

Irski niskotarifni zračni prijevoznik Ryanair (FR/RYR) u svojoj je bazi u Zadru tijekom proteklog tjedna promijenio bazirani zrakoplov: Boeing 737-800 registarske oznake EI-EBO u četvrtak je odletio na liniji za Brisel (zračna luka “Charleroi”), a njega je u dolasku sa “Charleroia” zamijenio zrakoplov reg. oznake EI-EKP

I za kraj, zanimljiv dolazak u Dubrovniku bio je zrakoplov Cessna 525 CitationJet CJ1+ reg. oz. D-ILHE koji služi njemačkoj Lufthansi (LH/DLH) za trenažne letove. Doletio je u ponedjeljak iz Bremena preko Oberpfaffenhofena, Friedrichshafena i Venecije, a povratak je bio dan kasnije preko Karlsruhea natrag u Bremen.

Foto (naslovna) © Vedrana Čubranić (RJK/29.04.2018)

Odgovori