[IZVJEŠĆE] Zanimljivi dolasci zrakoplova u prvom tjednu svibnja

Redoviti tjedni pregled zanimljivih dolazaka zrakoplova u Hrvatsku u prvom tjednu svibnja na Avioradaru:

Hrvatski nacionalni zračni prijevoznik Croatia Airlines (OU/CTN) u ponedjeljak, 30. travnja, preuzeo je u najam dva zrakoplova tipa Canadair CRJ-1000 od španjolskog regionalnog zračnog prijevoznika Air Nostrum (na naslovnoj slici). S prometom na redovitim linijama je počeo od utorka, 1. svibnja. Opširnije u posebnom članku na Avioradaru: Predstavljamo dva nova zrakoplova u floti Croatia Airlinesa

Početak mjeseca posebno je značajan za Croatia Airlines jer su s prometom počele četiri nove linije: najprije je u ponedjeljak počela s prometom linija Dubrovnik – München, u četvrtak su slijedile dvije linije iz Zagreba za Dublin (na slici dollje) i Mostar, te u subotu linija Split – Kopenhagen. Opširnije o novim linijama možete pročitati u dva posebna članka na Avioradaru: [REPORTAŽA] Avioradar na prvom izravnom letu Zagreb-DublinCroatia Airlines uveo cjelogodišnje letove na relaciji Zagreb – Mostar


Foto © Avioradar – Bruno Habus (DUB/06.05.2018.)

Istovremeno su počele s prometom brojne sezonske linije: u ponedjeljak su počele s prometom sezonske linije Zagreb- Lisabon i Split – Beč, u utorak one iz Zagreba za Helsinki, Milano, Oslo, Prag i Sankt Petersburg te Dubrovnik – Amsterdam. U srijedu su počele su s prometom sezonske linije Zagreb – Bukurešt i Split – Zürich, u četvrtak Pula – Frankfurt, Rijeka –München i Dubrovnik – Venecija, a u nedjelju je i Dubrovnik – Düsseldorf. U noći s utorka na srijedu bio je jedan charter let iz Dubrovnika za Atenu i natrag. Počeli su s prometom i charter letovi iz Splita za Švedsku, odnosno u subotu za Ostersund i u nedjelju za Luleå. Odabrane letove Croatia Airlinesa proteklog tjedna odradili su zrakoplovi drugih zračnih prijevoznika u kratkoročnom najmu: Boeing 737-800 talijanskog prijevoznika Neos Air (NO/NOS), Embraer ERJ-170 austrijskog People’s Viennaline (PE/PEV) (na slici dolje), Fokker F-100 rumunjskog Carpatair (V3/KRP) (na slici dolje), te zrakoplov tipa Fokker F-100 reg. oz. 9A-BTD hrvatskog Trade Aira (C3/TDR). Sam Trade Air letio je istim zrakoplovom i vlastite charter letove prema Cataniji i Cagliariju u Italiji te prema Kalamati u Grčkoj. Rumunjski Carpatair još je doletio s istim zrakoplovom u nedjelju na vlastitoj charter liniji iz Marseillea u Split i odletio isti dan za Cataniju.


Foto © Avioradar – Karlo Mudri (ZAG/03.05.2018.)


Foto © Webkamera Zračne luke Split (SPU/04.05.2018.)

Njemački Eurowings (EW/EWG) je u subotu počeo s prometom na dodatnim ovogodišnjim sezonskim linijama i to u utorak iz Splita za München, iz Zadra za Stuttgart, München i Hamburg, te iz Pule za Hamburg. Iz Hamburga su s prometom počele još dvije sezonske linije u nedjelju i to za Dubrovnik i Rijeku. I protekli tjedan na linijama Eurowingsa letjeli su zrakoplovi drugih zračnih prijevoznika u wet-lease najmu. Zrakoplovi tipa Boeing 737-800 njemačkog TUIfly (X3/TUI) letjeli su na odabranim letovima iz Hamburga i Hannovera za Hrvatsku. Posebno je bio zanimljiv zrakoplov u ponedjeljak iz Hannovera za Split u posebnim bojama „TUI BLUE“ (na slici dolje). Na linijama Eurowingsa i proteklog tjedna letio je i zrakoplov tipa Airbus A319 češkog nacionalnog prijevoznika ČSA Czech Airlines (OK/CSA) i to na na linijama Stuttgart – Split, Stuttgart – Zagreb te na prvom ovogodišnjem dolasku zrakoplova na liniji München – Zadar.


Foto © Webkamera Zračne luke Split (SPU/30.04.2018.)

Proteklog tjedna počeo je s prometom prema jadranskim zračnim lukama poljski nacionalni zračni prijevoznik LOT Polish Airlines (LO/LOT). U ponedjeljak je bio prvi dolazak na novoj liniji Varšava – Dubrovnik (na slici dolje). Slijedio je u srijedu prvi dolazak na sezonskoj liniji Varšava – Split te u subotu na sezonskoj liniji Varšava – Zadar.


Foto © Webkamera Zračne luke Dubrovnik (DBV/30.04.2018)

Britanski niskotarifni zračni prijevoznik EasyJet (U2/EZY) počeo je u subotu s prometom na dodatnim sezonskim linijama prema Hrvatskoj. Radi se o tri sezonske linije iz Londona (zračna luka “Luton”) prema Dubrovniku i Zadru te o sezonskoj liniji Manchester – Dubrovnik. U subotu je u Pulu doletio prvi zrakoplov na novoj liniji iz Berlina (zračna luka „Tegel“), ali već je na prvom letu doletio unajmljeni zrakoplov Airbus A320 latvijskog zračnog prijevoznika Smartlynx (6Y/MYX). U nedjelju počeo je promet na sezonskoj liniji Glasgow – Split. Posebno je bio zanimljiv dolazak novog zrakoplova Airbus A320Neo u Split u četvrtak na liniji iz Londona (zračna luka “Luton”) (na slici dolje).


Foto © Mario Marin (SPU/03.05.2018.)

U prvom tjednu svibnja počeo je s prometom veliki broj sezonskih linija turističke grupacije TUI. Belgijski zračni prijevoznik TUI Airlines Belgium (TB/JAF) doletio je prvi put u ponedjeljak na sezonskoj liniji Paris (zračna luka „Charles de Gaulle) – Split. Utorak je bio prvi dan za dolaske prvih zrakoplova britanskog prijevoznika TUI Airways (BY/TOM) iz Velike Britanije u Pulu. Uz već dugogodišnji promet zrakoplova tipa Boeing 757-200 na dvije sezonske linije iz Birminghama i Manchestera, na liniji iz Londona (zračn luk „Gatwick“) doletio je najveći zrakoplov tipa Boeing 787-9 Dreamliner u floti TUI Airwaysa. O tome smo na Avioradaru pisali u posebnom članku: Prvi Boeing 787-900 Dreamliner sletio je u Pulu .

U srijedu je uslijedio početak prometa na sezonskoj liniji Edinburgh – Pula. U čevrtak je počeo promet na sezonskim linija za Dubrovnik iz Londona (zračna luka „Gatwick“), Birminghama, Nottinghama i Manchestera, s tim što je iz Manchestera doletio veći zrakoplov tipa Boeing 767-300. Petak je bio dan za prve dolaske sezonskih linija u Split i to iz Manchestera, a na liniji iz Londona (zračna luka „Gatwick“) doletio je zrakoplov norveškog prijevoznika Norwegian Air Shuttle (DY/NAX) koji će na ovoj liniji letjeti za vrijeme cijelog ljetnog reda letenja samo za klijente turističke grupacije TUI. U nejdelju su otvorene linije iz Bristola za Dubrovnik i Pulu, a u Dubrovnik je na liniji iz Londona (zračna luka „Gatwick“) doletio prvi ovogodišnji zrakoplov tipa Boeing 787-8 Dreamliner (na slici dolje).


Foto © Webkamera Zračne luke Dubrovnik (DBV/06.05.2018)

Proteklog tjedna u petak, sa zrakoplovom Boeing 737-800 švedskog zračnog prijevoznika TUIfly Nordic (6B/BLX) počela je s prometom i sezonska linija Helsinki – Split.

Prvi ovogodišnji dolazak na liniji Prag – Split u petak je imao češki zračni prijevoznik SmartWings (QS/TVS) sa zrakoplovom Boeing 737-700.

Norveški prijevoznik Norwegian Air Shuttle (DY/NAX) u proteklom je tjednu počeo prometovati na dodatnih 8 sezonskih linija prema Hrvatskoj: u utorak iz Dubrovnika za Stockholm (zračna luka „Arlanda“) i iz Pule za Oslo (zračna luka „Gardermoen“), u srijedu Dubrovnik – Barcelona, u petak Pula – Stavanger, u subotu iz Dubrovnika za Kopenhagen, Bergen i Trondheim, te iz Pule za Helsinki. Švedski prijevoznik Braathens Regional Airlines (TF/SCW) doletio je u petak na prve dvije sezonske linije u Pulu iz Göteborga i Stockholma (zračna luka „Arlanda“), a u subotu je slijedilo otvaranje triju sezonskih linija za Split: iz Göteborga, Kalmara i Malmöa.

Švicarski regionalni zračni prijevoznik SkyWork Airlines (SX/SRK) počeo je s prometom u subotu na novoj sezonskoj liniji iz Berna za Brač (na slici dolje). Ova linija je povezana s već dugogodišnjom sezonskom linijom Bern – Zadar. Više o tome u posebnom članku na Avioradaru:  Prvi zrakoplov švicarskog SkyWork Airlinesa sletio je na Brač .

Njemački Condor (DE/CFG) započeo je sa svojim dvjema linijama Frankfurt – Zadar u subotu (na slici dolje), te Düsseldorf – Split u nedjelju kad je poslao od litvanskog zračnog prijevoznika GetJet (GJT) unajmljeni zrakoplov tipa Boeing 737-400 .


Foto © Webkamera Zračne luke Zadar (ZAD/05.05.2018)

Britanski niskotarifni zračni prijevoznik Jet2 (LS/EXS) proteklog je tjedna otvorio 6 dodatnih sezonskih linija: u subotu iz Glasgowa i Nottinghama za Dubrovnik te za Split iz Leedsa i Manchestera, a u nedjelju iz Nottinghama i Birminghama također za Split. U petak je svoju sezonsku liniju Manchester – Split otvorio i drugi britanski zračni prijevoznik Thomas Cook Airlines (MT/TCX).

Na redovitoj liniji Zürich – Zagreb, Swiss Intenational Air Lines (LX/SWR) je u petak poslao od švicarskog regionalnog prijevoznika Helvetic Airways (2L/OAW) unajmljeni zrakoplov tipa Fokker F-100, isti koji je pretprošlog tjedna letio u kratkoročnom najmu za Croatia Airlines. Na drugu stranu, na liniji Zürich – Split, za Edelweiss Air (WK/EDW) letio je zrakoplov Airbus A320 prijevoznika Swiss Intenational Air Lines (LX/SWR).

Irski zračni prijevoznik Aer Lingus (EI/EIN) poslao je u Dubrovnik tijekom proteklog tjedna svoja dva zrakoplova u posebnom bojanju: prvi u srijedu s promocijom Rugby momčadi Irske, a drugi u subotu u retro bojama (na slikama dolje).


Foto © Webkamera Zračne luke Dubrovnik (DBV/02.05.2018)


Foto © Webkamera Zračne luke Dubrovnik (DBV/05.05.2018)

Austrian Airlines (OS/AUA) proteklog je tjedna imao isti broj charter dolazaka s umirovljenicima u Dubrovnik kao i pretprošlog. Zrakoplovi Airbus A320 i Airbus A319 (na slici dolje) doletjeli su četiri puta iz Beča te je po jedan zrakoplov doletio s umirovljenicima iz Graza, Innsbrucka i Salzburga.

U charter prometu proteklog tjedna, bugarski je zračni prijevoznik Bulgarian Air Charter (1T/BUC) u utorak vratio skupinu prvosvibanjskih gostiju iz Dubrovnika u Varnu zrakoplovom McDonnell Douglas MD-82. Španjolski zračni prijevoznik Evelop! (E9/EVE) u srijedu je doletio sa zrakoplovom Airbus A320 u Dubrovnik na charter liniji iz Valladolida s povratkom u Leon. Izvanredni charter dolazak u četvrtak imao je Luxair (LG/LGL) na liniji Luxembourg – Zadar sa svojim najvećim zrakoplovom Boeing 737-800. Skupina turista iz britanskog Humbersidea u Dubrovnik je stigla u petak za vikend zrakoplovom tipa Embraer ERJ-145 britanskog regionalnog prijevoznika Eastern Airways (T3/EZE).

Poljski zračni prijevoznik Enter Air (E4/ENT) imao je u ponedjeljak i subotu svoje redovite charter dolaske iz Francuske u Dubrovnik. Dodatno je u nedjelju Enter Air doletio prvi put ove godine i na charter liniji iz Pariza (zračna luka “Roissy – Charles de Gaulle”) u Pulu. I češki je zračni prijevoznik Travel Service (QS/TVS) u ponedjeljak doletio je na redovitom charter dolasku iz Francuske u Pulu i Dubrovnik.

U teretnom prometu izdvajamo stari zrakoplov Anotonov AN-12 ukrajinskog zračnog prijevoznika Cavok Airlines (CVK) koji je u četvrtak doletio iz Ostrave u Rijeku te istoga dana odletio prema Leipzigu. Dan kasnije dva stara zrakoplova istog tipa ali od drugog ukrajinskog zračnog prijevoznika Ukraine Air Alliance (UKL) doletjela su iz Bratislave u Zagreb te istoga dana odletjeli prema Turskoj.

I za kraj iz Rijeke jedna slika zrakoplova tipa Embraer Legacy 600 češkog zračnog prijevoznika ABS Jets (ABP) sa zanimljivom registarskom oznakom OK-OWN.


Foto © Vedrana Ćubranić (DBV/04.05.2018)

Foto (naslovna) © Avioradar – Karlo Mudri (ZAG/03.05.2018.)

Odgovori