Hrvatska i Japan potpisali sporazum o zračnom prometu

Ministar vanjskih i europskih poslova, Gordan Grlić Radman, susreo se u petak, 21. srpnja 2023. godine, prvog dana dvodnevnog radnog posjeta Japanu, s japanskim ministrom vanjskih poslova, Hayashijem Yoshimasom. Razgovarali su o jačanju prijateljskih odnosa dviju država koje ove godine obilježavaju 30 godina uspostave diplomatskih odnosa, a što je dodatno osnažilo nedavno otvaranje Počasnog konzulata Republike Hrvatske u Osaki.

Ministri su potpisali Sporazum o zračnom prometu koji je od velike važnosti jer omogućuje uspostavu redovite izravne zračne linije između Hrvatske i Japana kao i intenzivniju gospodarsku suradnju dviju država . Izravni zračni promet značajno će pridonijeti turističkoj razmjeni te olakšati ostvarivanje međusobne gospodarske, ali i ostalih oblika suradnji. Jednako tako, to će pridonijeti i jačanju suradnje i s drugim državama na Dalekom Istoku, a posebno državama članicama Saveza država Jugoistočne Azije (ASEAN). – stoji u priopćenju MVEP-a.

Iako ovaj dogovor predstavlja značajan napredak u uspostavljanju izravnih zračnih linija među dvjema zemljama i uspostavlja pravni okvir za prometovanje, to nikako ne znači da je otvaranje zračne linije neminovno. Ipak, za očekivati je kako će uslijediti razgovori na političkoj razini s potencijalnim zračnim prijevoznicima, u ovom slučaju najizglednije s Japan Airlinesom (JAL) koji je nacionalni japanski prijevoznik, ili možda s ANA-om – All Nippon Airways, kojem bi Zagreb mogao biti zanimljivo odredište zbog mogućih veza ostvarivih s Croatia Airlinesom budući da su oba prijevoznika članovi Star Alliancea.

Odgovori