Analiza ostvarivanja veza na Croatijin let Mostar – Zagreb

Početkom svibnja Croatia Airlines je obnovio letove zrakoplovom Dash 8-Q400 prema Mostaru. Linija je opet uspostavljena nakon tri godine stanke koja je uzrokovana pandemijom koronavirusa. S njom Croatia Airlines nudi putnicima ne samo povezivanje sa Zagrebom, već ih povezuje s odredištima diljem Europe, te pritom nudi mogućnost putovanja prema cijelome svijetu.

Trenutačno Croatia Airlines ima tri leta tjedno iz Zagreba prema Mostaru. Četvrtkom i nedjeljom letovi kreću iz Zagreba u 23 sata, a srijedom u 11:25. Ponedjeljkom i petkom zrakoplov iz Mostara kreće u 6 sati, a srijedom u 13:05. Let prema Mostaru traje 1 sat i 5 minuta, dok let prema Zagrebu 1 sat. Noćenje zrakoplova u Mostaru je s četvrtka na petak i s nedjelje na ponedjeljak.

Putnici koji stignu zrakoplovom Croatia Airlines u Zagreb mogu nastaviti putovanje i drugim zračnim prijevoznicima koje lete za Zagreb, primjerice KLM, LOT, Air France, Qatar Airways, Turkish Airlines, itd. Moguće je kupiti karte i ostalih prijevoznika u kombinaciji leta Mostar – Zagreb.

Na idućim kartama se mogu vidjeti veze iz, odnosno za Mostar, koje se ostvaruju u zračnoj luci u Zagrebu. Vrlo važan podatak o kojem se vodilo računa je i dužina čekanja. Kao prihvatljivo vrijeme čekanja uzeta su 3 sata, a negdje i koji sat više. No, svakako manje od 6 sati jer je to predugo čekanje. Iako u slučaju kad ne postoji alternativa, pričekat će se i tih 6 sati, ali za ovaj članak je ipak uzeto prihvatljivo vrijeme čekanja.

Prijepodnevni let srijedom iz Zagreba za Mostar polazi u 11:25. Na taj se let vežu tek nekoliko letova iz većih europskih zračnih luka kao i nekoliko letova iz regionalnih zračnih luka poput Skopjla, Sarajeva, Dubrovnika i Splita. Veze iz Splita, Sarajeva i Dubrovnika nisu toliko važne zbog blizine tih gradova te je putovanje automobilom brža i bolja opcija. Glavnina letova Croatia Airlines iz glavnih europskih čvorišta stiže nešto kasnije, oko 13 sati, te ne ostvaruju vezu prema Mostaru. No, na taj se let vežu tri vrlo važna leta, a to su KLM-ov iz Amsterdama, let Croatis Airlinesa iz Minhena i Turkish Airlinesa iz Istanbula, te s tim letovima putnici koji stižu iz Sjeverne Amerike u Amsterdam ili Minhen, odnosno iz Azije u Istanbul, mogu bez većih čekanja stići do Mostara. Nažalost, mogla se ostvariti još jedna veza na taj let jer u Zagreb slijeće zrakoplov Austrian Airlinesa u 11 sati te zbog 5 minuta razlike ne ostvaruje vezu zbog premalog razmaka između letova. Jasan je i razlog polaska za Mostar u 11:25, a to je kako bi zrakoplov došao natrag u Zagreb prije polaska letova u 14:30 te kako bi se ostvarile veze. Ako bi let došao desetak minuta kasnije, ne bi ostvarivao veze prema Splitu, odnosno Rimu, Frankfurtu i Londonu.

 

Večernji let za Mostar ostvaruje puno više veza u Zagrebu nego jutarnji let, a to i putnicima olakšava putovanje jer imaju više mogućnosti za putovanje sa samo jednim stajanjem u Europi. S tim letom koji kreće u 23 sata postoji i izazov, a to je jako kratko presjedanje s dolaznih letova u Zagreb. Primjerice, iz Brisela zrakoplov slijeće u 22:30, te putnici imaju svega pola sata za promjenu zrakoplova. Uz Brisel, tu je i let iz Minhena koji stiže deset minuta prije. Ako ti letovi ne kasne, nema problema, samo kratko presjedanje, ustvari idealno, jer se ne gubi vrijeme. No, ako zrakoplov samo malo zakasni, kreću nevolje po putnike. U današnje doba kašnjenje zrakoplova je dosta često, pa postoji mogućnost gubitka veze prema Mostaru. No, glavnina ostalih letova stiže u vremenu između 19 i 22sata, te tu nema kratkog presjedanja i ne bi trebalo biti izazova s kašnjenjem. Let iz Amsterdama stiže u 22:35 te zbog 5 minuta gubi mogućnost veze prema Mostaru. Barem na prvi pogled ne postoji ograničenje zbog čega se ne bi mogao pomaknuti let za tih 5 minuta, no možda postoje neki drugi operativni razlozi.

 

Jutarnji let iz Mostara za Zagreb ostvaruje veze prema nekim od najvažnijih čvorišta u Europi poput Amsterdama, Pariza, Frankfurta, Istanbula ili Zuüricha. Letovima prema Varšavi i Kopenhagenu ostvaruju se dobre veze prema Skandinaviji. Čak se ostvaruje veza i prema Osijeku. Ovaj let je dobro prilagođen te putnici u Zagrebu čekaju na presjedanje između 1 i 2 sata, dok samo let prema Varšavi se čeka malo manje od 3 sata. Letovi u ovom terminu, možemo reći,  idealno su posloženi.

 

U srijedu podnevnim letom iz Mostara za Zagreb ostvaruje de puno veza, prema 8 odredišta će se čekati na vezu manje od 3 sata, a dio odredišta su Split, Sarajevo i Brač koji su lako dostupni automobilom pa će se rijetko koji putnik odlučiti putovati zrakoplovima prema tim odredištima. Čekanjem 4 do 5 sati, a što je već puno i ponekad neprihvatljivo, ostvaruje se veza prema dodatnih 7 odredišta. Veze koje se moraju čekati više od 5 sati ne nalaze se na karti.

 

Moguće je zaključiti kako su putnici iz Mostara dobili dobru vezu sa svijetom, i napokon imaju mogućnost za putovanje bez da moraju do Splita, Dubrovnika ili Sarajeva. Letovi i veze su najviše prilagođene za vezu prema čvorištima Lufthansa grupe, tako je gotovo svakim letom moguće doći u Frankfurt ili Minhen te njihova malo „manja” čvorišta u Beču, Briselu i Zürichu. Važna je veza i prema Amsterdamu, odnosno prema Parizu, koji su alternativa Lufthansinim čvorištima. Također jedna od važnijih veza je na Turkish Airlinesu i njegov let prema Istanbulu jer je Istanbul povezan sa „svakim kutkom” svijeta. Veze s LOT-om prema Varšavi također su alternativa Lufthansi za putovanja prema Europi. Za putnike je odlična stvar ako postoji više prijevoznika, odnosno više alternativa, jer ne ovise samo o jednome prijevozniku, već imaju mogućnost biranja. S većom konkurencijom, moguće su i niže cijene karata, te će u konačnici profitirati baš sami putnici.

Croatia Airlines svakako mora nastaviti na poboljšavanju veza i potencijalnom povećanju kapaciteta kako bi se etablirao gotovo kao „domaći prijevoznik”. To će postići dobrim marketingom i svakako cijenama karata. Prilika postoji jer je jedini klasični prijevoznik u zračnoj luci te nema konkurencije, čak ni u vidu niskotarifnih zračnih prijevoznika. Drugi zračni prijevoznici preko Zagreba također mogu doprinijeti punjenju zrakoplova prema Mostaru. Vrijeme i statistika će pokazati uspješnost, a svakako bi bilo zanimljivo doznati kuda najviše putuju putnici iz Mostara preko Zagreba.

Odgovori