[SQUAWK] Good Bye Thomas Cook Airlines

Britanski zrakoplovni prijevoznik Thomas Cook Airlines (MT/TCX) obustavio se sav promet nakon ponoći u nedjelju 22. rujna. Već prvi dan nakon propadanja, u ponedjeljak 23. rujna, otkazana su dva leta iz Splita te jedan iz Dubrovnika. Do kraja ovogodišnjeg ljetnog reda letenja, ovo znači 5 letova tjedno manje u Splitu i dva leta tjedno manje u Dubrovniku. 

Povijest tvrtke seže u 1988. godinu kad je počela s prometom zrakoplovna tvrtka Caledonian Airways (KT/CKT). Godine 1999., spajanjem Caledonian Airwaysa i Flying Colours Airlines (MT/FCL), tvrtka je promijenila ime u JMC Airlines (MT/JMC). U 2007. godini slijedilo je spajanje sa zrakoplovnom tvrtkom MyTravel Airways (VZ/MYT) i promjena imena tvrtke u današnje ime. 

Trenutačno, prije propadanja, flota se sastojala od 7 zrakoplova Airbus A330-200 i 27 zrakoplova Airbus A321. Ranije je tvrtka koristila i zrakoplove Boeing 757-200 (na slici).

Njemačka tvrtka kći Condor (DE/CFG), danski Thomas Cook Airlines Scandinavia (DK/VKG) i španjolski Thomas Cook Airlines Balerarics (H5/CTB) nastavljaju s prometom bez ikakvog utjecaja propadanja u Velikoj Britaniji.

Foto © Avioradar – Jan Kotek (SPU/08.08.2009.)

Pročitajte još:

Odgovori