GIS u zrakoplovstvu: Airbusove isporuke u 2022.

 

Za one koji se do sad nisu susreli s pojmom GIS-a, GIS je kratica geografskog informacijskog sustava, a to je sustav koji prikuplja i obrađuje prostorne podatke te ih vizualizira na kartama. Kad gledate same podatke, dakle, gole brojke i slova, to vam ponekad ne znači puno, posebno kad su podaci u velikim količinama. No, u kombinaciji s prostornim elementom prikazanim na karti, podaci postaju jasno razumljivi.

U ovom članku prikazat će se vizualizacija Airbusovih podataka o isporučenim zrakoplovima u 2022. Prezentirat će se samo podaci o isporukama u Europi.

 

A220-100

 

Najmanji zrakoplov iz A220 serije nije tako popularan kao veća inačica. U Europi je našao svoj dom u Swissu, ali je već prošlo nekoliko godina od zadnje isporuke. U 2022. ipak su isporučena dva primjerka tog zrakoplova, no ne u flotu običnog zračnog prijevoznika već u Comlux, te će ti zrakoplovi biti namijenjeni prijevozu VIP osoba. Zrakoplovi su isporučeni u Švicarsku. U idućim godinama također će biti mali broj isporučenih A220-100 u Europi, no, zanimljivost je kako ćemo ih vidjeti i u bojama Croatie Airlinesa.

 

A220-300

 

U 2022. isporučeno je 17 ovih zrakoplova, ali samo u dvije države. Prva je Francuska u koju ih je isporučeno 10 i to Air Franceu. Te zrakoplove koriste kao zamjenu za već rijetke zrakoplove A318 i A319. AirBaltic se odlučio na jedinstvenu flotu s A220-300 i izbacio sve ostale tipove zrakoplova iz flote. Nastavlja s povećanjem A220 u floti, u 2022. je stiglo 7 novih zrakoplova, a sveukupno ih ima 39.

 

A320neo

 

Iako A320neo nije više zrakoplov s najviše narudžbi unutar A320neo serije (to je mjesto preuzeo A321neo), i dalje se A320neo nastavlja proizvoditi i isporučivati u velikim brojevima. Tako ih je u 2022. u Europi isporučeno 58. Kod A320neo malo je zamršeno pratiti brojeve jer na prvi pogled malo varaju. Primjerice, najviše zrakoplova A320neo isporučeno je u Irsku, čak 24. No, veća zanimljivost je ta što ti zrakoplovi neće ostati u Irskoj već idu do svojih krajnjih korisnika diljem svijeta. U Irskoj se nalazi nekoliko leasing kuća koje se bave leasingom zrakoplova. One od Airbusa naruče zrakoplove, Airbus im ih isporuči te ih one isporuče svojim klijentima. Tako će dio tih zrakoplova ići u leasing izvan Europe, primjerice u Kinu, Indiju, Sjedinjene Američke Države itd. Od ostalih prijevoznika, Iberia je preuzela 6 zrakoplova što su  jedine isporuke u Španjolskoj. U Ujedinjenom Kraljevstvu British Airways ih je preuzeo 2, a easyJet 6. Švedska, odnosno SA grupa, preuzela je 11 zrakoplova A320neo. U Njemačku ih je otišlo 8. Kupila ih je Lufthansa, no nije ih zadržala u svojoj floti već proslijedila Austrianu i Eurowingsu.

 

A321neo

 

U Europi, najviše je isporučenih A321neo, čak 89, a raspodijeljeni su među 8 kupaca. Kad bi vas netko pitao što mislite gdje je isporučeno najviše novih A321neo u 2022., odgovori bi bili svakakvi. No mislim kako bi najrjeđi odgovor bila Mađarska. Da, Mađarska je država s najviše isporučenih A321neo u 2022. Iako to na prvu zvuči malo neobično, kad se otkrije kupac, to prestaje biti jer se radi o Wizzairu. Wizzair širi svoju flotu i obnavlja ju iz godine u godinu novim zrakoplovima A321neo. Ovim tempom će jako brzo stići do 100 zrakoplova A321neo u svojoj floti. U Tursku ih je otišlo 23, no glavnina isporuka je otišla u flotu Pegasus Airlinesa, njih čak 17 , dok je preostalih 6 isporučeno floti Turkish Airlinesa. Turkish je nabavio dodatne zrakoplove A321neo, ali putem leasing kuća, a one su, naravno, smještene u Irskoj. Tako je Irska dobila 17 zrakoplova A321neo. Ista je stvar kao i s A320neo, svi zrakoplovi odlaze iz Irske svojim krajnjim kupcima. Potrebno je još spomenuti kako je Aegean Airlines iz Grčke preuzeo 6 zrakoplova A321neo, čak više od Lufthanse koja ih je preuzela 5.

 

A330-900

 

Samo je jedan ovaj zrakoplov u 2022. isporučen u Europi i to pred kraj godine Condoru u Njemačku. Za 2023. će statistika biti malo bolja jer Condor planira preuzeti nekoliko primjeraka A330-900 te njim zamijeniti svoju flotu Boeinga 767.

 

A350-900

 

U odnosu na ostale širokotrupne zrakoplove iz Airbusove linije proizvoda, ovaj zrakoplov je jako dobro prošao u Europi gdje ih je isporučeno čak 21. To je dobar broj jer ih je u svijetu isporučeno 52 (uključujući i Europu), što je gotovo polovica svih isporuka. Zanimljivost je kako je jedan završio u Rusiji. No, isporuka se obavila prije početka rata u Ukrajini, tako da u tim trenucima nisu bile sankcije na snazi i isporuka se mogla obaviti. Ostali zrakoplovi A350 za Aeroflot nisu mogli biti isporučeni. Najviše A350 u 2022. dobili su Air France (Francuska) i Iberia (Španjolska), svaki po 7 zrakoplova, te Turkish Airlines (Turska) 6 zrakoplova.

 

A350-1000

 

A350-1000, kao najveći zrakoplov kojeg trenutačno proizvodi Airbus, u Europi je isporučen u 6 primjeraka. Od toga 5 ih je otišlo u flotu British Airwaysa dok je jedan otišao u flotu Air Caraibesa. Ako gledamo samu lokaciju gdje je baziran Air Caraibes, u Guadeloupeu na Karibima, tada bi se ta isporuka trebala pribrojiti Sjevernoj Americi. No, Guadeloupe spada pod Francusku te je zbog toga isporuka bila u Europi.

 

Sveukupne isporuke

 

Irska je uvjerljivo na prvom mjestu s brojem preuzetih novih zrakoplova, čak njih 41. No, razlog tako velikom broju novih zrakoplova u Irskoj objašnjen je u prethodnom dijelu teksta, dakle, zbog leasing kuća. Mađarska je druga u Europi po broju preuzetih novih Airbusovih zrakoplova, a Turska je na trećem mjestu. Zračni prijevoznici iz Francuske, Španjolske, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva i Švedske preuzeli su više od 10 zrakoplova, dok su zračni prijevoznici Latvije, Grčke, Švicarske i Rusije preuzele manje od 10 zrakoplova.

Odgovori