[FOTO] Bugarski McDonnell Douglas MD-82 u Osijeku

Protekli tjedan na zračnu luku u Osijeku doletio je zrakoplov tipa McDonnell Douglas MD-82. Radilo se je o charter dolasku zrakoplova bugarske zrakoplovne tvrtke ALK Airlines (VBB) s kojim je u Osijek doletio nogometni klub CSKA Sofia na utakmicu drugog kola kvalifikacija za UEFA ligu. Zrakoplov je doletio iz Sofije u srijedu, 31. srpnja, na letu broj VBB1923. Nakon tri dana, u petak, 2. kolovoza, odletio je natrag za Sofiju na letu broj VBB1948

Ovaj zrakoplov s registarskom oznakom LZ-ADV proizveden je prije 29. godina za talijanskog nacionalnog zrakoplovnog prijevoznika Alitaliju (AZ/AZA). Isključen je iz redovitog prometa u Italiji u listopadu 2012. godine. Četiri godine kasnije ) kupio ga je trenutačni bugarski prijevoznik. 

Bugarski zrakoplovni prijevoznik ALK Airlines, koji se također vodi pod imenom Air Lubo, počeo je s prometom 2016. godine s dva zrakoplova ovog tipa. Godinu dana kasnije, uzeo je i jedan zrakoplov McDonnell Douglas MD-83 koji je letio samo tijekom ljeta 2017. godine i nakon toga je prodan u Ukrajinu. Trenutačno, uz dva zrakoplova tipa MD-82, u floti su još dva zrakoplova Boeing 737-300 koje je bugarski prijevoznik nabavio od američkog zrakoplovnog prijevoznika Southwest Airlines (WN/SWA)

ALK Airlines se bavi prometom charter linija iz Bugarske prema turističkim odredištima u Sredozemlju, a pored toga svoje zrakoplove često iznajmljuje drugim zrakoplovnim prijevoznicima i s posadama u kratkoročne najmove.

[widgetkit id=”126″ name=”ALK_Airlines_MD-82_OSI”]

Foto © Josip Andračić (OSI/08.2019)

Pročitajte još: 

 

Odgovori