[FOTO] 28. Aviation Fair u Pardubicama u Českoj

Svake godine početkom lipnja u centralnoj Češkoj na zračnoj luci u Pardubicama održava se tradicionalni zrakoplovni “Aviation Fair”, a ove godine bio je već 28. po redu. I ove godine, u subotu, 2. lipnja posjetili smo ovaj međunarodni zrakoplovni događaj i donosimo Vam na Avioradaru bogatu galeriju sa 111 fotografija. 

Kao i svake godine i ovogodišnji program prolazio je kroz razna razdoblja u povijesti zrakoplovstva, od samog početka, koji je predstavljala replika zrakoplova Blériot IX, pa do današnjih modernih zrakoplova Saab JAS-39 Gripen. Većina zrakoplova je iz privatnih kolekcija ljubitelja zrakoplovstva, koji održavaju povijesne zrakoplove i njihove replike. Između ostalih i Red Bull predstavio je nekoliko atraktivnih povijesnih zrakoplova iz svoje muzejske kolekcije zrakoplova “Hangar-7” iz Salzburga. Brojni gosti došli su iz raznih zemalja Europe i USA.

Na zračnoj luci u Pardubicama je i baza Češkog ratnog zrakoplovstva, gdje se održava osnovna obuka novih pilota. I oni su predstavili svoju flotu zrakoplova Zlin Z-142 i Aero L-39 Albatros, te helikopter Mil Mi-2. Posebna novost ove godine bio je helikopter Enstrom 480B, koji je trenutačno u Pardubicama na probnim letovima, kao mogući novi helikopter Češkog ratnog zrakoplovstva za osnovnu obuku. Od borbenih letjelica Češko ratno zrakoplovstvo predstavilo je zrakoplov Saab J-39 Gripen i helikopter Mil Mi-35. Jedini inozemni gost u vojnom dijelu programa bilo je Poljsko ratno zrakoplovstvo, koje je predstavilo samo svoje helikoptere Mil Mi-2 i PZL-Swidnik W3RM Anakonda. 

Zračna luka u Pardubicama je ujedno i civilna zračna luka, koja trenutačno ima samo dvije redovite linije Ryanaira (FR/RYR) iz Londona (zračna luka “Stansted”) i Alicantea. Pored Ryanaira iz Pardubica još leti i češki Travel Service (QS/TVS) na charter linijama prema Grčkoj, Turskoj i Crnoj Gori, te bugarski prijevoznik Bulgaria Air (FB/LZB) na charter liniji iz Burgasa. U subotu, 2. lipnja, za vrijeme trajanja programa, nije bio niti jedan dolazak putničkog zrakoplova. 

Pregledajte našu fotogaleriju:

[widgetkit id=”77″ name=”Pardubice Airshow 2018″]

Foto © Avioradar J.K. (PED/02.06.2018.)

 

Odgovori