EUACA predložila regulativu slotova za ljeto 2021.

Prema preliminarnim smjernicama koje se mogu naći na web stranicama EUACA-e (Europskog udruženja koordinatora), a koje bi trebale biti uskoro potvrđene i konačne, prilagođena regulativa slotova za ljetnu sezonu 2021. (S21) bit će:

a) Zrakoplovni prijevoznici moći će vratiti serije slotova do 50 % ukupnog kapaciteta dobivenog za S21 do 8 dana nakon stupanja na snagu ove izmijenjene Uredbe, koji će se nazvati datumom povratka u EU (ERD – EU Return Date) i zadržati povijesna prava (historic rights) za ljetnu sezonu 2022. (S22), bez obzira što tih 50 % slotova neće biti iskorišteno (na tih 50 % kapaciteta imat će full slot waiver).

b) Za ostatak slotova koji nisu vraćeni do ERD vrijedit će pravilo iskorištavanja od najmanje 50 % kako bi ostvarili povijesna prava za S22.

c) Zrakoplovni prijevoznici koji u prosjeku imaju manje od 29 slotova tjedno, moći će vratiti potpune serije slotova prije ERD-a i zadržati povijesna prava i za ljetnu sezonu 2022. (full slot waiver).

d) Slotovi moraju biti vraćeni najmanje 3 tjedna prije početka letenja.

 Pojednostavljeno, svi zrakoplovni prijevoznici koji imaju više od 29 tjednih slotova na pojedinim Level 3 zračnim lukama, morat će letjeti najmanje 25 % dobivenog kapaciteta za S21 kako bi ostvarili svoja povijesna prava i za sezonu S22.

 

Odgovori