Emirates uspješno završava godinu značajnim prekretnicama floti i cjelokupnoj usluzi

Emirates, najveća međunarodna aviokompanija na svijetu, završava još jednu uspješnu godinu, obilježenu rastom i inovacijama te značajnim prekretnicama u svojoj floti, mreži te inicijativama za inovacije u proizvodima, čime je učvrstio poziciju tržišnog lidera i trendsetera u industriji.

Od siječnja 2017. godine Emirates je prevezao više od 59 milijuna putnika, poslužio više od 63 milijuna obroka na letovima koji su krenuli iz Dubaija te prebacio više od 35 milijuna komada prtljage iz Dubaija na svoju mrežu od 156 odredišta. Prosječno je tjedno Emirates nudio 3600 putničkih letova, odnosno više od 191.000 letova u 2017. godini, što je više od 886.000.000 kilometara, a to je ekvivalentno brojci većoj 16.000 putovanja na Mars!

Osvrćući se na godinu na izmaku, Sir Tim Clark, predsjednik aviokompanije Emirates rekao je: „Unatoč izazovnoj 2017. godini, Emirates je zabilježio stalni rast te godinu završavamo jači i još otporniji. Tijekom cijele smo godine djelovali iznimno aktivno kako bismo ublažili izazove te povećali tržišne prilike i mogućnosti. Pokrenuli smo brojne inicijative kako bismo povećali prihode i smanjili troškove te smo koristili nove tehnologije kako bismo naše poslovanje učinili što agilnijim, naravno, ni u kojem slučaju ne čineći kompromise u kvaliteti usluge. Ulazimo u 2018. godinu puni optimizma te sa stalnom željom da nastavimo podizati ljestvicu očekivanja naših putnika te našeg cjelokupnog poslovanja.“

 

Prekretnice u floti i ulaganjima

U 2017. godini Emirates je u svoju flotu dodao 21 zrakoplov – 9 zrakoplova tipa A380 te 12 Boeinga 777-300ER te tako završava godinu s 269 zrakoplova u floti te 243 onih čiju isporuku čeka, a tijekom godine je „umirovio“ 11 zrakoplova. Ove je godine aviokompanija obilježila 9 godina letenja sa zrakoplovima A380, a u studenom je proslavila i uvođenje stotog Airbusa A380 u svoju flotu, čime je učvrstila svoju poziciju najvećeg svjetskog operatora ovog širokotrupnog zrakoplova. Od uvođenja prvog zrakoplova A380 2008. godine Emirates je tim tipom zrakoplova prevezao više od 90 milijuna putnika.

Na Dubai Airshowu Emirates je naručio 40 zrakoplova tipa Boeing 787 Dreamliner, što je investicija vrijedna 15.1 milijardi američkih dolara. Ta će narudžba omogućiti Emiratesu da flotu održi mladom i efikasnom, a u kombinaciji sa zrakoplovima Boeing 777 i A380 će pridonijeti većoj fleksibilnosti i širenju mreže.

Ove je godine aviokompanija otvorila Emirates Flight Training Academy, jedan od najnaprednijih zrakoplovnih centara za obuku u svijetu kako bi zadovoljila sve veću potražnju za visoko kvalificiranim pilotima. Ovo ulaganje jasno pokazuje Emiratesovu predanost razvoju pilota za vlastito poslovanje, ali i za širu zrakoplovnu industriju.

Povećanje povezanosti

U 2017. godini Emirates je proširio svoju mrežu na 156 odredišta, dodajući tri nova – Zagreb, Newark (SAD) preko Atene te Phnom Penh, Kambodža. Uz to, povećao je broj gradova u koje leti s A380 na 48, uključujući 5 novih A380 destinacija: Tokio-Narita, Casablanca i São Paulo, Nica i Johannesburg, a u Boston, Colombo, Varšavu i Bahrein je uveo jednokratne usluge s A380.

U srpnju je aviokompanija ušla u značajno partnerstvo s aviokompanijom FlyDubai koje uključuje opsežan sporazum o codeshareu te usklađivanje strateškog rasporeda, a rezultira ponudom od više od 200 destinacija na kombiniranim mrežama obiju zrakoplovnih tvrtki.

U listopadu su Emirates i Qantas najavili proširenje uspješnog partnerstva do 2023. godine, s predloženim mrežnim promjenama koje će omogućiti još bolju frekvenciju i više usluga tijekom cijele godine za Australiju i Novi Zeland.  

Emirates SkyCargo nastavlja sa svojom integralnom ulogom u širenju poslovanja cijele aviokompanije, a 2017. godine prevezao je 2.5 milijuna tona tereta. Svojim specijaliziranim transportnim rješenjima za određene industrije, Emirates SkyCargo stvorio je nove standarde u industriji zračnog tereta pa je tako uvođenjem Emirates Pharma,  aviokompanija zabilježila 38% rasta volumena farmaceutskog tereta. U svibnju su Emirates SkyCargo i Cargolux Airlines ušli u strateško operativno partnerstvo, prvo takve vrste u zračnoj industriji tereta, u sklopu kojeg oba prijevoznika blisko surađuju na nizu operativnih aspekata, uključujući povećanje kapaciteta na ključnim tržištima, optimizaciju mreže te povećanje povezanosti. U listopadu su ove dvije tvrtke proširile partnerstvo sporazumom o codeshareu.

 

Boeing 777F Emirates SkyCargo

Foto: Avioradar, Emirates

Odgovori