Dražba – imate mogućnost nabaviti dijelove Airbusa A380

 

27. 5. 2005. prvi put je poletio Airbus A380 iz zračne luke Toulouse-Blagnac. Taj veliki događaj pratili su milijuni ljudi, te je utemeljen početak ljubavi između tog famoznog zrakoplova i mnogih putnika, odnosno zaljubljenika u zrakoplovstvo.

Kako bi podržao tu strast, Airbus je odlučio organizirati dražbu dijelova zrakoplova A380 od 23. do 25. 7. 2022. na kojoj će zanesenjaci imati priliku kupiti komad povijesti.

 

Što će biti dostupno za kupnju?

Svjetiljke, stepenice, rukohvati, kolica za hranu i piće koja koristi kabinsko osoblje, sjedala, pa čak i uže za evakuaciju pilotske kabine. Sveukupno će se na dražbi naći oko 500 predmeta, većina njih je iz putničke kabine. Dražba će se održati javno i s mogućnošću kupnje iz udobnosti svog doma.

Većina novca koji se prikupi iz dražbe bit će donirana Airbusovoj humanitarnoj organizaciji za njene aktivnosti. Dio će ići za AIRitage udruženje koji radi na očuvanje zrakoplovne povijesti.

Glavnina dijelova koji će se naći na dražbi dolaze sa zrakoplova A380 tvorničkog broja MSN13. koji je započeo s letenjem 23. 10. 2008. i letio za Emirates. Imao je kapacitet od 489 sjedala u tri razreda. Dijelovi poput sjedala iz poslovnog razreda, uzeti su iz drugog zrakoplova A380.

Ovaj zrakoplov je izrezan u 2021. od strane tvrtke Tarmac Aerosave, jedne od vodećih tvrtki za recikliranje zrakoplova. Tim procesom uspiju reciklirati više od 90 % zrakoplova.

 

A380 živi i dalje

Ova dražba i isporuka zadnjeg zrakoplova A380 ne znače kraj letenja za A380. Zrakoplov će nastaviti i dalje letjeti u idućih mnogo godina na puno ruta diljem svijeta, te će putnici i dalje uživati u doživljaju letenja u njemu.

Odgovori