Delta Air Lines, jedna pomrčina sunca, dva spektakularna leta

Delta Air Lines je ove godine napravio nešto spektakularno, nešto što se do sada nije nikada dogodilo u njegovoj gotovo stoljetnoj povijesti. Uspio je letjeti uzduž trase kretanja pomrčine sunca i to ne s jednim već s dva leta istovremeno, te je putnicima pružio neopisivi doživljaj pomrčine sunca na 10.000 metara visine.

Deltini piloti su vrlo dobro istrenirani i pripremljeni za svaki let, ali ovaj let koji „ganja” pomrčinu zahtijevao je dodatne sate u simulatoru letenja za pilote kako bi prošli plan leta.

Letovi koje putnici na njima nikad neće zaboraviti bili su DL 1218 iz Austina prema Detroitu u zrakoplovu Airbus A220-300 i DL1010 iz Dallasa za Detroit u zrakoplovu Airbus A321neo.

Pomrčina sunca se kroz Sjedinjene Američke Države kretala brzinom od 1.600 milja na sat, dok, samo za usporedbu, brzina zrakoplova iznosi oko 480 milja na sat, pa je planiranje kako uhvatiti pomrčinu moralo biti detaljno isplanirano kako se ne bi „promašilo”. Cilj planiranja je bio uhvatiti pomrčinu na otprilike polovini leta. Zbog toga su mnogi uključeni u taj projekt naporno radili kako putnici ne bi ostali razočarani. Osoblje na zemlji je planiralo odvijanje letova u predjelu bez oblaka kako ne bi kvarili pogled, a piloti su morali dobro isplanirati kad će napraviti „S” zavoj, odnosno skrenuti prvo u jednu stranu pa nakon toga u drugu kako bi putnici s obje strane zrakoplova imali dobar pogled na pomrčinu.

Bilo je vrlo važno sve dobro odraditi jer su zrakoplovi imali samo četiri minute za biti u zoni pomrčine.

Uz Deltine zaposlenike koji su se bavili pripremom leta, važnu ulogu je odigrala i kontrola zračne plovidbe iz Memphisa koja je davala dopuštenja za manevre.

Putnici, kad su se ukrcali u zrakoplov, dobili su posebne darove poput naočala za gledanje pomrčine, limitiranu ediciju „Sun čipsa” koji je bio na prodaji putem interneta i rasprodan u svega četiri minute, te još ponešto Deltinih sitnica i posebne edicije čarapa s temom pomrčine.

Putnici su prilikom ukrcaja u zrakoplov u zračnoj luci također mogli vidjeti kako se sprema nešto posebno jer ih je čekao polukrug od balona s temom sunčevog sustava. Kad su bili potpuno zaokupljeni gledanjem pomrčine sunca, putnik Neil Albstein je došao na izvrsnu ideju i zaprosio svoju dragu Michelle Rosenblatt. Taj događaj je planirao dva mjeseca.

Odgovori