Croatia Airlines slavi 30. rođendan

Na današnji dan prije trideset godina rođena je hrvatska zrakoplovna tvrtka.

Točno prije tri desetljeća, 7. kolovoza 1989., u Zagrebu je registriran Zagreb Airlines d.d. (Zagal), poduzeće za zračni prijevoz, koji je s radom počeo u prosincu iste godine, pružajući uslugu prijevoza poštanskih pošiljaka. Otprilike godinu dana poslije, 23. srpnja 1990. godine, Zagal je promijenio ime u Croatia Airlines d.d., nacionalna aviokompanija za prijevoz putnika, robe i pošte.

Prvi putnički let Croatia Airlinesa obavljen je 5. svibnja 1991. godine na liniji Zagreb – Split, čime je uspostavljen redoviti putnički promet unutar Hrvatske. Povezivanje Hrvatske sa svijetom počelo je 5. travnja 1992. godine prvim međunarodnim letom na liniji Zagreb – Frankfurt, a iste godine kompanija je počela stvarati vlastitu flotu nabavom zrakoplova Boeing 737-200. Ubrzo su u flotu uključeni i zrakoplovi ATR42 pa je uslijedio komercijalni zamah i usavršavanje na svim područjima poslovanja.

Prva razvojna faza tvrtke završena je ciklusom obnove flote srednjeg doleta u razdoblju od 1998. do 2000. godine, kada su zrakoplovi Boeing  zamijenjeni sa šest novih zrakoplova Airbus (četiri A319 i dva A320). Novo razvojno poglavlje predstavljala je obnova flote kratkog doleta (od 2008. do 2010. godine) uključenjem šest novih zrakoplova Dash 8-Q400 umjesto zrakoplova ATR42.

U protekla tri desetljeća, pružajući uslugu prijevoza putnika i robe u redovitom i charter prometu, Croatia Airlines izrastao je u europskog avioprijevoznika prepoznatljivog po sigurnosti letenja, profesionalnom osoblju i kvaliteti usluge. Od prvog leta do danas kompanija je obavila ukupno 603.000 letova i u zrakoplovima prevezla ukupno 39,240.000 putnika. Pritom je tvrtka postala članica najvažnijih zrakoplovnih udruženja – Međunarodne udruge za zračni promet (IATA) i Star Alliancea, vodeće svjetske udruge avioprijevoznika.

Flota Croatia Airlinesa danas se sastoji od dvanaest zrakoplova: četiri Airbusa A319, dva Airbusa 320 i šest turboprop zrakoplova Dash 8-Q400. Zrakoplovi tipa Airbus nose imena hrvatskih gradova (Zagreb, Split, Zadar, Pula, Vukovar i Dubrovnik), a zrakoplovi tipa Q400 imena hrvatskih regija (Slavonija, Lika, Dalmacija, Istra, Zagorje i Primorje). Tijekom ove sezone zrakoplovi lete u 8 domaćih i 30 međunarodnih odredišta u redovitom prometu te izravno povezuju Hrvatsku s 24 države.

U ovoj slavljeničkoj godini tvrtka i putnici lete pod sloganom Stvaramo uspomene već 30 godina, koji su, kao i prigodni rođendanski vizual, izabrali i kreirali zaposlenici tvrtke. Osim toga, provode se i mnoge aktivnosti u vezi s dodatnim unapređenjem poslovnih procesa i kvalitetom usluge. Tako je u ožujku počelo vizualno osvježenje flote, koje zrakoplove Croatia Airlinesa čini još prepoznatljivijim promicateljima države. Uveden je i novi jelovnik poslovnog razreda na međunarodnim letovima tvrtke u sklopu kojeg se putnicima poslužuju obroci pripremljeni korištenjem autohtonih hrvatskih recepata i namirnica, čime kompanija još snažnije predstavlja gastronomsko bogatstvo Hrvatske kroz okus, miris i boju. Novost je i redizajnirana mobilna aplikacija Croatia Airlinesa za uređaje s iOS i Android operativnim sustavom, koja omogućuje još jednostavniju i bržu prijavu za let, a sadrži i mnoge druge poboljšane funkcionalnosti. 

Kako bi korisnicima usluga zahvalila na tridesetogodišnjoj vjernosti i s njima zajednički proslavila  30 godina kontinuiranog povezivanja hrvatskih odredišta i Hrvatske sa svijetom, kompanija tijekom ove godine provodi više nagradnih natječaja u kojima putnike i građane očekuju vrijedne nagrade.

Danas, na tridesetu obljetnicu tvrtke, putnike u hrvatskim i inozemnim odredištima Croatia Airlinesa te na domaćim i međunarodnim letovima tvrtke očekuju posebna iznenađenja i nagrade.

U želji da zajedno s putnicima stvara uspomene još mnogo desetljeća, Croatia Airlines iskreno zahvaljuje svim korisnicima usluga na ukazanom povjerenju u proteklih 30 godina i veseli se svim novim zajedničkim letovima! – stoji u priopćenju za javnost nacionalnog avioprijevoznika.

 

Foto © Croatia Airlines

Odgovori