Croatia Airlines – rezultati u prvih devet mjeseci

Zagreb, 31. listopada 2018. Croatia Airlines, hrvatski nacionalni avioprijevoznik, prvih devet mjeseci ove godine završio je s 10 posto manjim gubitkom od istog razdoblja prošle godine. Gubitak razdoblja s neto rezultatom financiranja iznosi 34,4 milijuna kuna, što je 3,8 milijuna kuna manji gubitak u odnosu na isto razdoblje 2017. godine u kojem je, kada se izuzme jednokratna stavka djelomične prodaje slotova u zračnoj luci Heathrow u iznosu od 138,6 milijuna kuna, zabilježen gubitak od 38,2 milijuna kuna.

 

Treba naglasiti kako je u trećem tromjesečju 2018. godine (srpanj – rujan) kompanija zabilježila dobit od 45,2 milijuna kuna, što zajedno s dobiti drugog tromjesječja u iznosu od 4,9 milijuna kuna nije bilo dovoljno da se pokrije gubitak prvog tromjesečja ove godine. Pritom su na poslovni rezultat u prvih devet mjeseci, osim poskupljenja mlaznoga goriva, negativno utjecale i dvije najave štrajka tijekom ljetne sezone (u srpnju i kolovozu), koje su, nažalost, uzrokovale smanjenje očekivanoga putničkog prometa i pad očekivanih financijskih učinaka.

 

U prvih devet mjeseci ove godine ostvareni su 5 posto veći operativni prihodi u odnosu na isto razdoblje 2017. godine. Treba naglasiti kako su putnički prihodi zabilježili rast od 7 posto, odnosno za 75,2 milijuna kuna.

 

Operativni troškovi veći su 5 posto u odnosu na ostvarenje u istom razdoblju 2017. godine. Najveći porast zabilježen je u troškovima letenja (+13 posto) zbog povećanja cijene goriva na tržištu. Negativni efekti cijena mlaznoga goriva trenutno su najveći rizik poslovanja Croatia Airlinesa. Trošak goriva u prvih devet mjeseci 2018. godine veći je za 58,7 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje lani, a u strukturi operativnih operativnih troškova udio troškova goriva povećao se za 3 postotna boda.i sada iznosi 18 posto.

Istodobno, troškovi održavanja zrakoplova veći su za 13 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje 2017. godine. Veći su i troškovi usluga putnicima zbog rasta troškova uzrokovanih poremećajima u prometu, a zabilježen je i porast troškova usluga u zračnom prometu zbog većih troškova zračnih luka.

U razdoblju od siječnja do rujna 2018. godine ukupno je prevezeno 1,705.470 putnika, što je 3 posto više u odnosu na isto razdoblje lani (domaći promet +1 posto,  međunarodni promet +3 posto). Ove godine kompanija je proširila mrežu odredišta uvođenjem novih linija iz Zagreba u Dublin i Mostar te sezonskih letova Split – Kopenhagen i Dubrovnik – München.

U ovogodišnjem ljetnom redu letenja zrakoplovi tvrtke izravno su letjeli u 39 europskih odredišta u 24 države, a flota se sastojala od četrnaest zrakoplova: četiri Airbusa 319, dva Airbusa 320, šest zrakoplova Dash 8-Q400 i dva unajmljena zrakoplova CRJ1000.

 

Vrijedi podsjetiti da je Croatia Airlines odlukom Vlade Republike Hrvatske u siječnju 2018.g. vraćena na listu tvrtki od strateškoga i posebnog interesa, te da je uključena u Nacionalni program reformi za 2018. godinu u kojem je navedeno da kompaniji treba osigurati daljnji razvoj i jačanje konkurentskih prednosti i pozicije na tržištu zračnog prometa kroz kvalitetno strateško partnerstvo, odnosno da će pokazatelj rezultata biti proširenje prometne mreže i povećanje tržišnog udjela Croatia Airlinesa te dokapitalizacija u svrhu potpore budućeg razvoja tvrtke.

 

Do kraja 2018. godine u kompaniji je predviđen početak aktivnosti vezanih za izradu modela dokapitalizacije, a u tijeku je proces identificiranja i verificiranja mogućih investitora uz pomoć odabranih konzultanata tj. financijskih konzultanata. – stoji u priopćenju nacionalnog avioprijevoznika.

Foto © Avioradar

Odgovori