[REPORTAŽA] Radovi na rekonstrukciji i dogradnji terminala na ZL Split

Radovi na proširenju zračne luke Split bliže se kraju pa je ekipa AvioRadara u sklopu AAAE/IAAE konferencije u Splitu posjetila gradilište.

Novi terminal veličine 34.500 m2 bi do kraja godine trebao biti gotov, nakon čega se radovi sele u postojeću zgradu terminala koja će biti obnovljena i adaptirana za spajanje s novim terminalom. Time će zračna luka Split, kad radovi u potpunosti završe početkom ljetne sezone 2019., raspolagati s jedinstvenim terminalom veličine 46.000 m2. Ukoliko se toj površini pribroji autobusni terminal s prostorima za ‘rent-a-car’ na novom parkiralištu, ZL Split će raspolagati sa cca 50.000 m2 prostora.

Uz to, u sklopu dogradnje i rekonstrukcije ZL, već je prethodno izgrađeno i otvoreno novo parkiralište ukupne površine 35.000 m2.

U nastavku donosimo trenutačni “update” radova kao i buduće planove razvitka ZL Split.

 

Sustav za prtljagu

U novi terminal već je ugrađeno 30 novih “check-in” šaltera te je automatski sustav za pregled i sortiranje prtljage također već ugrađen.

Sustav ima kapacitet od 2.100 kofera po satu, s mogućnošću povećanja kapaciteta na 3.000 kofera po satu.

Uz to, sustav raspolaže s 2 automatizirana EDS uređaja za kontrolu i detekciju eksploziva u prtljazi čime se ubrzava postupak sortiranja i kontrole prtljage.

U novi terminal je već ugrađeno i 5 dolaznih traka za prtljagu koje su povezane sa središnjim sustavom, a kompletni sustav je već u probnom radu.

 

Sigurnosni pregled / odlasci

Nakon obavljene prijave na let u prizemlju terminala, putnici će nastaviti na prvi kat koji je ujedno razina odlazaka.

Prethodno odlascima, putnike će dočekati 6 automatiziranih linija za pregled putnika i ručne ptrljage. Automatizirani uređaji kakvima raspolaže i zračna luka “Franjo Tuđman” u Zagrebu, ubrzavaju pregled prtljage na način što automatski odvajaju sumnjivu prtljagu za ručni pregled. Uz 6 linija za putnike, bit će ugrađena i dodatna linija za zaposlenike i posade.

Po završenom sigurnosnom pregledu i prolasku granične kontrole, putnici će moći otići u “duty free shop” ili će se moći neposredno uputiti na izlaze. U prostoru čekaonice putnici će imati na raspolaganju niz komercijalnih sadržaja kao i restoran s pogledom na stajanku, a ograđeni dio istog će biti dostupan i posjetiteljima ZL, a ne samo putnicima.

Ovdje treba napomenuti kako je zračna luka prilagođena Schengenskom režimu u čiju implementaciju ZL može krenuti odmah po njegovom uvođenju.

Na upit posjetitelja zašto terminal nema zračnih mostova, direktor ZL Split, Lukša Novak, odgovara kako je većina (52%) prijevoznika na ZL “low cost carrieri” koji zbog smanjenja troškova i brzine”‘turn arround time-a” ne koriste mostove. Uz to, dodaje kako “gateovi” bez mostova čine terminal intuitivnim i otvorenim.

 

Implementacija postojećeg terminala

“Gateovi” na postojećem terminalu će se koristiti na isti način kao što se koriste sada, nakon adaptacije i dogradnje s novim terminalom. Ono što se mijenja jest postojeći prostor dolazaka i “check-in” koji će biti prenamijenjeni u komercijalne svrhe.

Također, svi ostali sadržaji postojećeg terminala bit će korišteni na identičan način kao i sada.

 

Budući planovi

Nakon završetka proširenja i adaptacije terminala ZL Split, plan je obnova i adaptacija stajanke i izgradnja “taxiway-a”. Uz to, plan je i povezati zračnu luku i središte Splita željeznicom.

U nastavku donosimo foto galeriju radova na rekonstrukciji, odnosno proširenju putničkog terminala zračne luke Split.

 

[widgetkit id=”84″ name=”Split – Radovi”]

 

Foto © Avioradar, Render i nacrt © ZL Split

Odgovori