Croatia Airlines će koristiti EGNOS za satelitske LPV prilaze

Croatia Airlines uspješno je završila glavni dio projekta modernizacije zrakoplova DASH Q400 u kojem su zrakoplovi Dash opremljeni novom navigacijskom opremom. 

Početkom listopada 2017. godine Croatia Airlines započela je projekt modernizacije flote zrakoplova DASH Q400, koji će omogućiti precizno slijetanje pomoću satelitskih LPV prilaza. Projekt će trajati do kraja 2019. godine, a sufinancira ga Europska komisija preko CEF programa. 

 

Cilj projekta je modernizacija flote od šest regionalnih zrakoplova DASH Q400 opremom koja će omogućiti korištenje satelitskog signala europskog satelitskog navigacijskog sustava EGNOS.

 

Zaključno sa 20. ožujkom 2019. godine svi zrakoplovi Dash opremljeni su novom navigacijskom opremom tijekom projekta koji će trajati do kraja 2019. godine.

 

Nova je oprema tijekom operativnog testiranja u zraku pokazala izniman stupanj navigacijske točnosti bez ikakvih problema u prijemu signala, te je za vjerovati kako će buduće pilotske procedure temeljene na njoj značiti dodatno povećanje sigurnosti letačkih operacija u kompaniji.

Svakodnevna operacija Croatia Airlinesa odvija se u zračnim lukama koje su već implementirale ili će u skorije vrijeme implementirati nove satelitski vođene procedure prilaza, uključujući i prilaze tipa LPV, te kompanija ovim projektom prati najmodernije trendove. 

 

Croatia Airlines nakon ove modernizacije, započine sa školovanjem posada za ovaj tip prilaza te očekuje napredak u manjoj potrošnji goriva, manjoj emisiji štetnih plinova i bolji odnos vremena provedenog u zraku u odnosu na pređene udaljenosti na zemlji.

 

Foto © Karlo Mudri – Avioradar

Odgovori