ANA preuzela svoj prvi A380

 

Japanski zračni prijevoznik All Nippon Airways (ANA) preuzeo je na svečanoj ceremoniji svoj prvi zrakoplov Airbus A380 te pritom postao petnaesti zračni prijevoznik na svijetu koji ima u floti ovaj najveći putnički zrakoplov. Na ceremoniji su nazočili direktor ANA HOLDINGS, Shinya Katanozaka, i direktor Airbusa, Tom Enders.

Ovo je važan događaj za povijest A380 projekta jer ANA u ovom trenutku postaje zadnji prijevoznik koji preuzima svoj prvi te ujedno i novi A380. Možda će još biti prijevoznika koji će uvesti A380 u svoju flotu, ali više neće preuzimati nove zrakoplove već samo rabljene.

ANA je naručila tri zrakoplova A380 i letjet će s njima na popularnoj ruti Tokyo Narita – Honolulu od 24.5.2019. Svaki od tri A380 za ANA će imati posebno bojanje na kojem će se prikazivati zelena morska kornjača, poznatija kao golema želva. Prvi zrakoplov će biti obojan u plavu boju, drugi u zelenu, dok će treći biti narančasti.

ANA je svoje zrakoplove Airbus A380 konfigurirala s 520 sjedala. Na gornjem katu biti će 8 sjedala u prvom razredu, 56 sjedala u poslovnom i 73 sjedala u premium ekonomskom razredu, dok će ekonomski biti smješten na donjoj palubi te će imati 383 sjedala uključujući i 60 sjedala – kauča. Zrakoplovi će biti opremljeni najnovijim sustavima za zabavu putnika te će svi putnici imati mogućnost spojiti se na internet.

„Sva tri zrakoplova Airbus A380 smo namijenili ruti Tokyo – Honolulu s ciljem predstavljanja nove razine luksuzne usluge našim putnicima koji putuju u turističko odredište broj jedan za japanske putnike. Vjerujemo da će A380 postati game changer za ANA i da će nam omogućiti povećanje udjela na tom tržištu s dvostrukim povećanjem broja sjedala na ruti između Tokya i Honolulua do 2020. godine. A380 je namijenjen za pružanje jedinstvene udobnosti i svijet je novih mogućnosti za ANA putnike, nešto što ne bi bilo moguće bez zajedničkog napora timova Airbusa, Rolls-Roycea i ANA-e.“ – rekao je Shinya Katanozaka, direktor ANA HOLDINGS.

„Airbus je ponosan zbog isporuke ovog prekrasnog zrakoplova ANA-i. Nudeći putničku udobnost bez premca, A380 će ANA-i omogućiti povećanje kapaciteta na vrlo prometnoj ruti prema Havajima uz najveću moguću učinkovitost. Uvjereni smo kako će zrakoplov biti vrlo uspješan u uporabi kod ANA te ćemo im pružiti punu podršku.”

Uz današnju isporuku, trenutačno su 232 aktivna zrakoplova Airbus A380 kod 15 zračnih prijevoznika koji lete na 120 ruta diljem svijeta.

Foto: © Airbus

Odgovori